Lekár roky neliečil, licenciu však dostal

Ak sa vyštudovaný lekár rozhodne, že sa po 19-ročnej prestávke vráti z úradníckeho miesta do ambulancie a bude liečiť ľudí, tak sa mu to môže na Slovensku podariť. Stačí, ak získa licenciu.

24.09.2014 20:00 , aktualizované: 25.09.2014 07:00
Slovenská lekárska komora Foto: ,
Licencie vydáva Slovenská lekárska komora.
debata (5)

Ale kto by sa chcel zveriť do rúk lekárovi, ktorý má dlhoročný výpadok z praxe? Lekárovi, ktorý postupne strácal praktické zručnosti, nemusel sledovať nové lieky, zmeny v diagnostike či nové trendy v liečbe? Určite žiadny pacient.

Pravda získala informáciu o prípadoch dvoch lekárov, ktorí roky nepracovali ako gynekológovia, a napriek tomu dostali licenciu a teraz liečia pacientky. Celú vec už preveruje ministerstvo zdravotníctva. Prešetrovanie ešte neukončilo. Licencie lekárom vydáva Slovenská lekárska komora.

Na tento problém upozornil denník Pravda zdroj z lekárskeho prostredia. Ako tvrdí, prvý lekár požiadal o licenciu po 19 rokoch od atestácie, dovtedy pracoval na rôznych úradníckych a manažérskych postoch v zdravotníctve. Slovenská lekárska komora mu dekrét vydala. Dnes ako gynekológ pracuje v nemocnici. V druhom prípade lekárka získala licenciu po siedmich rokoch od atestácie. Medzitým pracovala v ambulancii klinickej genetiky.

Zákon však hovorí, že ak lekár nezačne do štyroch rokov od atestácie vykonávať prax v odbore, musí si vedomosti a zručnosti obnoviť pod vedením ďalšieho lekára v trvaní 480 hodín, až potom môže požiadať o licenciu. Tieto podmienky v prípadoch dvoch gynekológov, ktoré rieši ministerstvo zdravotníctva, neboli podľa zdroja denníka Pravda splnené. Preto si myslí, že licencie by im mali byť odobraté.

„Títo lekári od získania atestácie z gynekológie a pôrodníctva nikdy nevykonávali žiadnu gynekologickú ani pôrodnícku prax a ani neposkytovali žiadnu zdravotnú starostlivosť v odbore gynekológia a pôrodníctvo. Napriek tomu licencie po mnohých rokoch od lekárskej komory dostali,“ uviedol zdroj, ktorý tiež tvrdí, že neboli vedení ani v registri lekárov, čo je tiež podmienkou udelenia licencie.

Denník Pravda oslovil oboch lekárov, ktorých mená vzhľadom na prebiehajúce šetrenie nebudeme zverejňovať. Obaja sa odvolali na lekársku komoru. „Je to veľmi prízemná a nechutná vec, táto záležitosť je z hľadiska Slovenskej lekárskej komory, ako jediného zo zákona kompetentného orgánu, vyriešená,“ povedal pre Pravdu lekár s tým, že prax vykonával dlhé roky. Oslovená lekárka sa k danej veci nechcela vyjadrovať. „Obráťte sa na lekársku komoru,“ dodala.

Riaditeľka sekretariátu Slovenskej lekárskej komory Daniela Resutíková len stroho uviedla, že lekárom bola licencia vydaná v zmysle zákona. „O vydaní licencie rozhoduje prezídium komory,“ uviedla. V minulom roku bolo podľa nej vydaných 495 licencií a do augusta toho roka 271. Kontrola zvonku nad ich udeľovaním nie je žiadna, je to len v právomoci lekárskej komory.

Či licencie boli vydané oprávnene, alebo nie, posúdi ministerstvo zdravotníctva, ale iba vtedy, ak sa niekto sťažuje. Riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva uviedla, že prípadom, v ktorom dostali licencie dvaja gynekológovia, sa už zaoberá. „Vyšetrovanie ešte nie je ukončené,“ uviedla Čižmáriková.

Pravda oslovila gynekológa pôrodníka s dlhoročnou praxou, ktorý tiež upozornil, že u nás nie je problém získať licenciu, aj keď lekár nevykonáva prax hoci aj desať rokov.

"Poznám také prípady, kedy sa lekár po takom čase vrátil. Je ťažko posudzovať jeho odbornú spôsobilosť, ale zo skúsenosti môžem povedať, že ak gynekológ neoperuje alebo nevedie pôrody len 3–4 mesiace, je to už veľmi veľký problém,“ uviedol. Zodpovednosť za takého lekára je už potom na primárovi alebo prednostovi kliniky, ktorí ho prijmú na oddelenie.

Pacient nemá ako odhaliť lekára, ktorý nemá skúsenosti, a preto treba urobiť opatrenia. "Treba zaviesť prísnejšiu regulatívu,“ myslí si Radoslav Herda z občianskeho združenia Slovenský pacient.

Keď nejaký čas podľa neho nejaký lekár nevykonáva aktívne svoje povolanie, tak by mal ísť znova na atestáciu. Tá by mala zabezpečiť, že tí, čo z praxe vypadnú, prejdú novými skúškami aj novými praktickými skúsenosťami.

"Toto však musia riešiť odborné spoločnosti. Pacient nemá vzdelanie na to, aby lekára odhalil či kontroloval. Komory lekárov by mali niesť zodpovednosť za zlyhania lekárov, etiku, pacienti by mali vytvoriť tlak, aby si komory urobili poriadok,“ dodal Herda.

Gynekológovia patria medzi lekárov, na ktorých sa vlani pacienti sťažovali najviac, okrem nich boli ešte kritizovaní chirurgovia a všeobecní lekári. Potvrdil to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo svojej správe o činnosti a hospodárení za minulý rok. Z 281 oprávnených sťažnosti, ktoré úrad preveril, bolo 27 na gynekológov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #licencie