Dekana neodvolali, nakoniec odstúpil sám

Napätá situácia na lekárskej fakulte v Košiciach vyvrcholila odstúpením jej dekana Leonarda Siegfrieda, hoci akademický senát fakulty ho vo funkcii podržal. O odvolanie dekana sa snažil rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Ladislav Mirossay.

25.09.2014 09:32
debata (4)

Senát včera v tajnom hlasovaní odmietol uznesenie rektora, kde navrhoval odvolanie dekana. Mirossay na zasadnutie neprišiel, senátu však poslal list. V ňom vysvetlil, že svojou prítomnosťou nechcel ovplyvňovať jeho rozhodovanie. V sále, kde senát zasadal, sa dalo napätie krájať, odstúpenie dekana z funkcie prítomných prekvapilo. Siegfried následne oznámil, že bude kandidovať na funkciu rektora. „V pozadí môjho odstúpenia je konfrontačný charakter riadenia univerzity rektorom Mirossayom vo vzťahu k lekárskej fakulte. Ale sú tam aj iné dôvody. Je v tom aj to, že chcem kandidovať na funkciu rektora,“ zdôvodnil rezignáciu bývalý dekan.

Všetkému predchádzalo vystúpenie dotknutých strán pred senátom. Siegfried obvinenia rektora, že si neplní svoje povinnosti, odmietol. Mirossay ho obvinil, že nechal protekčne vyštudovať syna prednostu Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Andreja Jenču mladšieho. Preto mu rektor odmietol vydať diplom. Jenča starší je bývalý dekan fakulty a profesor, navyše spolugarant študijného programu zubné lekárstvo.

Dekan túto kauzu vníma ako útok na svoju osobu „Rektorovi som v auguste navrhol, aby túto spornú záležitosť riešila aj nezávislá komisia ministerstva školstva. Právna kancelária zastupujúca doktora Jenču podala na súd žalobu vo veci vydania vysokoškolských dekrétov,“ argumentoval teraz už bývalý dekan.

Jenča absolvoval šesťročné štúdium zubného lekárstva za štyri roky. Siegfried k tomu povedal, že mu to umožňuje kreditný systém. „Podobným spôsobom ukončili nadväzujúce štúdium už niekoľkí študenti,“ spresnil dekan.

Prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Andrej Jenča starší obhajoval syna aj svoj postup tým, že vychoval už viac ako 20 doktorandov a na každého bol rovnako prísny. To isté vyžadoval podľa vlastných slov aj od svojho syna. „Je to kauza preto, aby bola kauzou. Po čase vyjde najavo niečo iné, čo je v pozadí,“ povedal Jenča starší.

Pred senátom vystúpila aj prednostka a garantka odborného programu zubné lekárstvo Neda Markovská, ktorá podala sťažnosť. Tvrdí, že na predmet, ktorý učila, ako jediný Jenča mladší vôbec nechodil, navyše z neho nepísal ani záverečný test. Napriek tomu bol v elektronickom informačnom systéme školy evidovaný medzi študentmi, ktorí predmet absolvovali. „Andrej Jenča mladší v zozname študentov nebol, objavila som ho tam až vo februári tohto roka,“ uviedla. Dodala, že neútočí na svojho kolegu Jenču ani jeho syna, ale na systém.

Dekan pripustil, že pri štúdiu Andreja Jenču mladšieho nejaké pochybenia boli. Spresnil, že išlo o chybný zápis v rámci praktických cvičení.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #vysoká škola #Univerzita Pavla Jozefa Šafárika #protekcia #rektor