Glváč vypovedal v kauze odpočúvania novinárov

Takmer po troch rokoch od vypuknutia škandálu odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom vypovedal na polícii minister obrany Martin Glváč. Prokurátor Jozef Čentéš, ktorý kauzu dozoruje, ju musí na príkaz Generálnej prokuratúry uzavrieť do konca septembra. Podľa Glváča sa však prípad neuzavrie ani do konca tohto roka, pretože chýbajú výpovede viacerých svedkov.

25.09.2014 12:00
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (5)

Prokurátor Jozef Čentéš, ktorý kauzu dozoruje, ju musí na príkaz Generálnej prokuratúry uzavrieť do konca septembra. Podľa Glváča sa však prípad neuzavrie ani do konca tohto roka, pretože chýbajú výpovede viacerých svedkov.

Vyšetrovateľ vypočul Glváča v utorok za prítomnosti advokátov niektorých obvinených. Čentéš na vypočúvaní chýbal. „Podal som vysvetlenie zo svojho pohľadu a sľúbil som vyšetrovateľovi, že dodám do týždňa všetky mená s kontaktnými adresami osôb, ktoré by mohli k prípadu niečo viac povedať alebo údajne boli predmetom odpočúvania,“ povedal Glváč. Spomenul, že vyšetrovateľa aj advokátov na výsluchu zaujímalo aj o to, ako boli žiadosti na odpočúvanie odôvodnené a podávané sudcom, ktorí o nich rozhodovali.

Predvolanie na výsluch takmer po troch rokoch súvisí podľa Glváča s jeho návštevou u generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára koncom júla. Vtedy sa uňho informoval o priebehu vyšetrovania. Návšteva podľa ministra splnila účel, pretože vyšetrovanie sa rozhýbalo.

„Počul som, ako si s advokátmi určujú termíny ďalších výsluchov a myslím si, že október je nabitý týmito termínmi,“ spresnil. Kauza však podľa neho nebude uzavretá do konca tohto roka. Dodal, že chýbajú výpovede ľudí, ktorých má vyšetrovateľovi dodať na zozname. Na výsluchoch neboli ani viacerí svedkovia obhajoby či tí, ktorí žalujú rezort obrany za nemajetkovú ujmu.

Z Generálnej prokuratúry sa nechceli k priebehu vyšetrovania vyjadrovať, pretože prípravné konanie má neverejný charakter. Hovorkyňa Andrea Predajňová len odkázala, že dozorujúci prokurátor na Glváčov výsluch nemohol prísť pre pracovné povinnosti. „Dôvodom neúčasti dozorového prokurátora na výsluchu ministra obrany Martina Glváča bola kolízia dozorového prokurátora s pracovnými povinnosťami,“ spresnila.

Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky nariadil Čentéšovi začiatkom augusta ukončiť prípravné konanie do konca septembra po preskúmaní spisových materiálov. Podľa výsledkov analýzy zistil, že dĺžka trestného konania nie je primeraná závažnosti skutku. Šufliarského príkaz prišiel po tom, čo Glváč upozornil na Generálnej prokuratúre na pomalé vyšetrovanie kauzy.

Kauza odpočúvania sa prevalila za bývalej vlády Ivety Radičovej v novembri 2011. Pre škandál prišiel vtedy o miesto minister obrany Ľubomír Galko z SaS a šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta. Prokuratúra na začiatku vyšetrovania podľa zistení Pravdy narazila na niekoľkonásobné porušovanie zákona. Viac ako dve desiatky žiadostí o odpočúvanie mali vychádzať zo zavádzajúcich a účelovo vykonštruovaných dôvodov. Ďalšie žiadosti boli kopírované, v niektorých mali byť uvedené nepravdivé údaje o odpočúvaných osobách.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #ministerstvo obrany #Martin Glváč #odpočúvanie novinárov #kauza odpočúvania