Film o Kanade si od Schustera vypýtali veľvyslanci

Vitálny, v dobrej nálade a s nápadom na ďalšiu dobrodružnú cestu. Aj keď exprezident Rudolf Schuster v tomto roku oslávil osemdesiatku, doma sedieť sa ešte nechystá. Plánuje ďalšiu výpravu do najsevernejšej časti Nórska, na súostrovie Špicbergy.

26.09.2014 15:00
Rudolf Schuster, výstava, fotografie Foto: ,
Bývalý prezident Rudolf Schuster včera prezentoval výstavu svojich fotografií kanada - od mora k moru.
debata (4)

„Spracúvam dcéru, aby tam so mnou išla. Zatiaľ nemám súhlas, bola som mnou v Brazílii a videla, že to bola namáhavá cesta. Ale do budúceho roku mám čas to vyžehliť,“ povedal Schuster a s úsmevom dodal, že ju aj tak presvedčí. Bývalý prezident bol viackrát v Brazílii, navštívil aj Island, Grónsko, Aljašku, Čukotku, Kamčatku, Kanadu aj severný pól. Naň chce ísť ešte raz. "Tým by som chcel svoje cestovateľské plány uzavrieť a začať konečne oddychovať,“ sľubuje.

Bývalý prezident včera s množstvom príhod a zážitkov prezentoval výstavu svojich fotografií. Otvorili ju v galérii Slovenského technickému múzea v Košiciach. Fotografická výstava Kanada – od mora k moru nadväzuje na knihu jeho fotografií z tejto krajiny.

Ku Kanade má blízky vzťah, pôsobil tam ako posledný veľvyslanec Československa. V roku 1991 urobil prvý film o cestovaní po tejto krajine spolu s viacerými veľvyslancami. Záznam ozvučil, nastrihal. Nakoniec si ho vypýtali všetci veľvyslanci. „Absolvovali sme cestu od Atlantiku k Pacifiku, dostali sme sa do oblastí, kam bežný turista nezavíta,“ povedal. Aj tieto zážitky spred dvadsiatich rokov ho inšpirovali k vydaniu knihy. Problém bol v tom, že mal síce film, ale nie fotky. Tie vznikli pri ďalšej návšteve Kanady pred štyrmi rokmi.

Kanadu vtedy precestoval obytným autobusom. Pri šoférovaní sa striedali traja vodiči. „Nie vždy sme sa zhodli, keď bola pekná scenéria, prikázal som zastaviť, ale upozornili ma na program. Odpovedal som, že ten dodržíme a ďalej pôjdeme rýchlejšie. Teraz sú radi, že vznikla kniha pekných fotografií,“ opísal cestovanie Schuster.

Jeho kniha o Kanade vyšla aj v angličtine. „Môj známy, ktorý tam dlho žije a chodil tam do školy, si ju prečítal a povedal – Rudo, túto knihu by som predpísal všetkým školákom v Kanade. Lebo je to aj o výchove Kanaďanov, aké krásy má ich krajina,“ dodal Schuster.

Z poslednej cesty po Kanade, ako inak, má plno zážitkov. Medzi nimi nechýba ani konflikt s dravou zverou. "Raz som naháňal čierneho medveďa. Bola to hlúposť, ktorú som spravil v čase, keď som bol v Kanade prvý raz. Prebehol medveď, s kamerou som sa za ním rozbehol. Medveď sa postavil na zadné, kameru som radšej položil a ostal som stáť.

Vedel som, že nesmiem utekať, tak som radšej pomaly cúval," opísal krušné okamihy. Kameru tam nakoniec nechal a odišiel. Po čase sa po ňu vrátil, ale medveď tam stále bol. „Nakoniec som kameru vzal a s trasľavými rukami ho nafilmoval. Ale tieto zábery neukazujem, lebo dokazujú, že som mal strach, veď som tiež len človek,“ uzavrel Schuster.

Výstava 80 farebných fotografií z Kanady potrvá do 26. novembra. Rudolf Schuster doteraz vydal 44 kníh, pričom 13 z nich bolo cestopisných.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #fotografie #výstava #expedícia #Rudolf Schuster