V Ružomberku oslávia výročie narodenia Andreja Hlinku

Pri príležitosti 150. výročia narodenia významného slovenského politika Andreja Hlinku organizuje mesto Ružomberok celoslovenské oslavy, ktoré sa začínajú v piatok a potrvajú do nedele. V piatkovom programe je okrem iného seminár o živote tohto politika, koncert Slovenského symfonického orchestra a otvorenie výstavy o Hlinkovom živote a diele.

26.09.2014 11:00
Andrej Hlinka, Černová, Ružomberok, parlament,... Foto: ,
Busta Andreja Hlinku v parlamente.
debata (4)

Po prvýkrát udelí mesto Ružomberok cenu Andreja Hlinku ľuďom, ktorí sa zaslúžili o propagáciu tejto osobnosti. Slávnostne bude uvedená aj príležitostná poštová známka k 150. výročiu narodenia Andreja Hlinku.

Na sobotnej slávnostnej omši v Kostole sv. Ondreja očakávajú podľa primátora mesta Jána Pavlíka približne 2-tisíc ľudí. Predpokladajú, že program by v sobotu mohlo navštíviť 3-tisíc až 5-tisíc ľudí. V sobotu popoludní na pódiu pred mestským úradom po prvýkrát vystúpi 120-členný spevácky zbor zložený zo štyroch ružomberských spevokolov. Sprevádzať ho bude 40-členný sláčikový orchester žiakov a učiteľov Umeleckej školy Ľudovíta Fullu a 25-členná ľudová hudba folklórneho súboru Liptov a jej hostia.

Počas osláv bude sprístupnené aj Mauzóleum Andreja Hlinku a rodný Dom Andreja Hlinku v Černovej, ktorý prešiel rekonštrukciou a obnovená je aj expozícia. V mauzóleu je vystavená originálna truhla, v ktorej bol Hlinka pochovaný. Keďže telesné pozostatky boli pred príchodom armády z bezpečnostných dôvodov v marci 1945 odvezené na doteraz neznáme miesto, v truhle je len odliatok posmrtnej masky. Na truhle vidno stopy po streľbe z roku 1968, keď bola uložená v krypte Dómu sv. Martina v Bratislave a do priestorov prišli ruskí vojaci.

Náklady na podujatie sú približne 60-tisíc eur, z rozpočtu mesta naň išlo 10-tisíc eur. Okrem iných ministerstvo kultúry prispelo sumou 15-tisíc eur. Na všetky podujatia bude vstup zdarma. Podrobný program podujatia je zverejnený na internetovej stránke www.dniandrejahlinku.sk.

Andrej Hlinka bol vedúcou osobnosťou národného hnutia

Andrej Hlinka sa narodil 27. septembra 1864 v Černovej, dnes časť Ružomberka, zomrel 16. augusta 1938 v Ružomberku. Vyštudoval teológiu v Spišskej Kapitule, v roku 1889 ho vysvätili za kňaza.

Počas osláv bude sprístupnené aj Mauzóleum... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Andrej Hlinka, Černová, Ružomberok, Počas osláv bude sprístupnené aj Mauzóleum Andreja Hlinku a rodný Dom Andreja Hlinku v Černovej, ktorý prešiel rekonštrukciou a obnovená je aj expozícia.

V roku 1913 sa stal predsedom novozaloženej Slovenskej ľudovej strany (SĽS), od roku 1925 Hlinkovej SĽS.

V rokoch 1918–38 bol poslancom Národného zhromaždenia, v rokoch 1921–38 predsedom Klubu poslancov HSĽS. Bol vedúcou osobnosťou slovenského národného hnutia. Patrí k signatárom Deklarácie slovenského národa, ktorá bola prijatá na zhromaždení v Turčianskom sv. Martine 30. októbra 1918. Táto deklarácia je jedným z kľúčových dokumentov zrodu československé­ho štátu.

Zároveň tam založili Slovenskú národnú radu. Hlinka patrí k spoluautorom Memoranda slovenského národa na Parížskej mierovej konferencii v septembri 1919. Jeho životným krédom bolo „Za Boha život, za národ slobodu.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Ružomberok #Andrej Hlinka