Frešo zostáva šéfom SDKÚ, kongres predčasne ukončili

Predseda SDKÚ Pavol Frešo zostáva vo funkcii. Jeho odporcom sa ho na mimoriadnom kongrese v Senici nepodarilo odvolať. Za odvolanie hlasovalo 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Proti Frešovi však hlasovala nadpolovičná väčšina prítomných delegátov.

27.09.2014 08:46 , aktualizované: 18:29
debata (128)
Pavol Frešo na mimoriadnom kongrese SDKÚ v Senici. Foto: Nová Generácia
Frešo Pavol Frešo na mimoriadnom kongrese SDKÚ v Senici.

Na odvolanie Freša bola potrebná trojpätinová väčšina z 332 zúčastnených, teda 200 hlasov.

Snaha o výmenu vedenia strany nemala podľa Freša silnú podporu v členskej základni. Ako povedal novinárom po tom, čo ustál odvolávanie z funkcie, za ktoré sa vyslovila väčšina prítomných delegátov, v menšine sú tí, ktorí ho chceli odvolávať.

„Mali zohnať potrebné kvórum, nedokázali zmobilizovať dostatok podporovateľov,“ konštatoval. Podľa neho napriek obrovskému tlaku, ktorý bol, nebolo dostatok delegátov na jeho odvolanie. „Dôvody na moje odvolanie boli čisto funkcionárske a tomu volič nerozumie,“ konštatoval.

Podľa Freša čím skôr sa treba postarať o to, aby SDKÚ vyslala k voličom zrozumiteľný signál. Funkcionárov bude riešiť v najbližšom čase. „Teraz sa budeme radiť ako ďalej. Strana má štatutára aj poslanecký klub. Je to neštandardná situácia,“ pripustil.

Atmosféra v sále bola napätá. Viackrát z nej zaznieval krik. Viacerí delegáti vyzývali Freša, aby odstúpil dobrovoľne.

Ešte pred hlasovaním zasadal stranícky súd, ktorý rozhodoval o výklade stanov. Mal posúdiť, či sú na odvolanie predsedu potrebné tri pätiny z prítomných, alebo pozvaných delegátov. Rozhodol, že pre odvolanie sa berú do úvahy pozvaní delegáti.

Mimoriadny kongres SDKÚ Pavla Freša neodvolal.
Pavol Frešo počas kongresu SDKÚ v Senici.
+4Eva Babitzová.

Kongres nebol uznášaniaschopný, skončil sa predčasne

Kongres sa skončil predčasne, nebol uznášaniaschopný. Po tom, čo sa nepodarilo delegátom odvolať predsedu strany, zostalo ich v rokovacej sále 36. Delegátom sa teda nepodarilo zvoliť generálneho sekretára. Následne predsedajúci snemu Milan Roman oznámil koniec kongresu. Voľba nových podpredsedov po tom, čo sa Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor vzdali straníckych funkcií, sa ani nekonala.

Frešo vnímal na svoje odvolanie silný funkcionársky tlak. Uviedol však, že jeho odvolanie malo prebehnúť podľa stanov a nie podľa zákulisnej funkcionárskej dohody. Myslí si, že časť funkcií sa dá obsadiť na prezídiu a ústrednej rade, ale až po vychladnutí hláv.

SDKÚ kongresom vyslala podľa Freša voličom signál, že je v nej spor, či bude funkcionárskou stranou, alebo stranou, ktorá bude orientované volebne. Podľa Freša však nie je strana rozdelená na polovicu. „To by som nepovedal, že je rozdelená na dve polovice,“ vyhlásil. Podľa Freša SDKÚ nie je jedinou stredopravou stranou, ktorá si vysvetľuje ako má fungovať ďalej. „Takže nebral by som, že je to mimoriadna situácia,“ dodal.

Matej odišiel z kongresu po hodine

Ondrej Matej, ktorý ohlásil záujem o post v pondelok, napokon nekandidoval a z kongresu odišiel po hodine. Zdôvodnil to tým, že to tak vnútorne cíti a udialo sa niekoľko vecí, ktoré by rád vysvetlil. Narážal tak na informácie týkajúce sa financovania strany, informoval RTVS. Matej sa vzdal zároveň funkcie prvého pokladníka SDKÚ.

Po ňom sa vzdal funkcie aj generálny sekretár Štefan Kužma a rovnako odišiel z rokovacej miestnosti. Obaja však uviedli, že stranu neopúšťajú.

Matej novinárom povedal, že život v politike je ťažký. „Udialo sa niekoľko vecí, ktoré by som rád v čo najkratšom čase vysvetlil. Nechám delegátom, aby sa rozhodli. Verím, že modrá je dobrá a bude pokračovať ďalej,“ povedal. Dôvody na stiahnutie vlastnej kandidatúry na post predsedu nechcel komentovať.

Na otázku verejnoprávneho média, či je Martin Fedor dobrý kandidát na šéfa strany, nereagoval a odišiel.

Ondrej Matej z kongresu po hodine odišiel. Foto: SITA, Ján Slovák
Ondrej Matej Ondrej Matej z kongresu po hodine odišiel.

Novotný: Frešo venuje energiu VÚC

Podľa Novotného Frešo urobil chybu, že neodstúpil sám. „Mne je trochu smutno, že SDKÚ, ktorá niesla najväčšie reformné úsilie v rokoch 2002 až 2006, je dnes v situácii keď sa menia zámky,“ povedal novinárom ešte pred kongresom.

Dôvodom na odvolanie Freša bolo podľa Novotného, že sa predseda nevenuje strane dostatočne. „Vidia to aj voliči, svedčia o tom naše preferencie. Frešo má veľa funkcií a povinností. Odkedy bol zvolený za župana, celú energiu venuje VÚC. SDKÚ potrebuje predsedu 24 hodín denne a sedem dní v týždni,“ zdôraznil.

Podľa Novotného SDKÚ urobila viaceré chyby. Ako príklad uviedol podporu prezidentskej kandidatúre Pavla Hrušovského. „My sme ho ponúkali, ale voliči mali iný názor,“ uviedol. Chyby podľa neho vyústili do odchodu piatich poslancov NR SR z klubu, čo je mimoriadna udalosť. Za poklesom preferencií vidí nezrozumiteľnú ponuku.

Dzurinda situáciu nekomentoval

Bývalý predseda Mikuláš Dzurinda sa k situácii v SDKÚ nevyjadruje. Pravde odkázal, že dianie na vnútropolitickej scéne nekomentuje.

Najnovší prieskum agentúry Polis poslal SDKÚ preč z parlamentu. Strana dosiahla podporu 3,8 percenta. Zisťovanie preferencií už nezachytilo posledné udalosti v strane, keď kandidatúru oznámil Matej, a tiež jeho vymknutie v centrále SDKÚ.

Podľa politického analytika Jána Baránka ryba smrdí od hlavy a strane chýba pud sebazáchovy. Ak podľa neho zostane predsedom Frešo, „SDKÚ sa bude naďalej potácať na hranici zvoliteľnosti do parlamentu“.

História SDKÚ

  • 1997: Dohodu o vzniku koalície, ktorú neskôr nazvali Slovenská demokratická koalícia (SDK), podpísali 3. júla 1997 Kresťansko­demokratické hnutie (KDH), Demokratická únia (DÚ), Demokratická strana (DS), Sociálnodemokra­tická strana Slovenska (SDSS) a Strana zelených na Slovensku (SZS). Vládna koalícia, na ktorej čele bolo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS), však neskôr prijala zákon, pre ktorý koalície nesmeli kandidovať vo voľbách.
  • júl 1998: SDK sa pretransformovala z koalície na politickú stranu a na ustanovujúcom sneme sa stal jej predsedom Mikuláš Dzurinda.
  • jeseň 1998: Po parlamentných voľbách 25. a 26. septembra 1998 vznikla vláda zložená zo Slovenskej demokratickej koalície (SDK), Strany demokratickej ľavice (SDĽ), Strany maďarskej koalície (SMK) a Strany občianskeho porozumenia (SOP). HZDS získalo síce najviac, 27 percent hlasov voličov, nepodarilo sa mu však zostaviť vládu. Predsedom vlády sa stal Mikuláš Dzurinda.
  • 1999: Od začiatku roka 1999 sa objavovali v SDK spory, súvisiace s tzv. dvojitým členstvom, pretože členovia SDK nemohli byť zároveň členmi svojich pôvodných materských strán.
  • 2000: Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ) vytvorili členovia SDK blízki Dzurindovi. Nový politický subjekt zaregistrovali vo februári 2000 a po augustovom sneme sa k SDKÚ pridala Demokratická únia. V novembri 2000 sa konal ustanovujúci kongres SDKÚ.
  • 2002: Parlamentné voľby vyhralo HZDS so ziskom 19,5 percenta hlasov, no premiérom SR sa opäť stal Mikuláš Dzurinda, predseda SDKÚ, ktorú podporilo 15,09 percenta voličov. Mikuláš Dzurinda podpísal koaličnú zmluvu s predsedom Strany maďarskej koalície (SMK) Bélom Bugárom, predsedom Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Pavlom Hrušovským a predsedom Aliancie nového občana (ANO) Pavlom Ruskom.
  • január 2006: Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) sa zlúčila s Demokratickou stranou (DS) – SDKÚ-DS.
  • 2006: SDKÚ sa po parlamentných voľbách nestala súčasťou vládnej koalície. Umiestnila sa na druhom mieste s 18,35 percentami, no vládu vytvorili Smer, SNS a HZDS.
  • 2010: Mikuláš Dzurinda sa vo februári 2010 vzdal kandidatúry na volebného lídra SDKÚ do júnových parlamentných volieb po atakoch premiéra Roberta Fica na financovanie SDKÚ. Dzurinda sa rozhodol vo voľbách nekandidovať. Volebným lídrom SDKÚ sa stala Iveta Radičová, ktorá sa stala po júnových voľbách aj predsedníčkou vlády SR. Vládnu koalíciu vytvorili SDKÚ-DS, strana Sloboda a Solidarita (SaS), KDH a strana Most-Híd.
  • 2011: Vláda Radičovej padla 11. októbra 2011 pri hlasovaní o zvýšení záruk a rozšírení kompetencií eurovalu, keď nezískala dôveru poslancov. Vláda predtým schválila návrh premiérky, aby sa spojilo hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. Radičová návrh odôvodnila tým, že dopustiť izoláciu Slovenska je pre premiéra SR neprijateľné.

    Za euroval a zároveň za dôveru vláde hlasovalo v parlamente 55 zo 124 prítomných poslancov, potrebných bolo najmenej 76 hlasov. Deväť poslancov hlasovalo proti a 60 nehlasovalo. Prezident Ivan Gašparovič sa 14. októbra rozhodol odvolať celý kabinet a NR SR rozhodla, že predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012.

  • 2012: V parlamentných voľbách získala SDKÚ 6,09 percenta hlasov a 11 poslaneckých mandátov. Po volebnom neúspechu SDKÚ v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 Dzurinda prevzal plnú politickú zodpovednosť a 12. marca 2012 oznámil, že skončí ako predseda SDKÚ a na straníckom kongrese nebude kandidovať na post predsedu.
  • máj 2012: Novým predsedom SDKÚ sa 19. mája 2012 na kongrese strany stal Pavol Frešo. V druhom kole voľby získal nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov. Freša podporilo 242 delegátov a jeho súperku Luciu Žitňanskú 154. Neplatných bolo osem hlasov. Neúspešná kandidátka na post predsedu SDKÚ Lucia Žitňanská odmietla ponuku novozvoleného šéfa strany Pavla Freša a nekandidovala na post podpredsedu.
  • december 2013: Poslanci Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová vystúpili z poslaneckého klubu. Ako povedala Lucia Žitňanská, dôvodom na odchod zo strany bola nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu SDKÚ.
  • jún 2014: Poslanci Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš 4. júna 2014 oznámili, že odchádzajú z SDKÚ.
  • jún 2014: Predseda strany Pavol Frešo zvolal 6. júna mimoriadny kongres na 28. júna, no 17. júna oznámil, že kongres sa uskutoční až 27. septembra.
  • 27. septembra 2014: Delegáti majú rozhodovať na mimoriadnom kongrese o novej programovej a personálnej ponuke SDKÚ do roku 2016. Súčasťou má byť aj zmena stanov.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ondrej Matej #Pavol Frešo #Martin Fedor