Frešo: Je dobré, že niektorí ľudia z vedenia SDKÚ odišli

Šéf SDKÚ Pavol Frešo považuje za správne, že niektorí iniciátori jeho odvolávania z funkcie predsedu strany odstúpili.

28.09.2014 13:16 , aktualizované: 14:19
Frešo, Štefanec, Fedor, Novotný Foto: ,
Predseda SDKÚ Pavol Frešo počas prejavu v úvode mimoriadneho kongresu strany v Senici.
debata (58)

„Treba popravde povedať, že keď päť mesiacov sa chystáte na výmenu predsedu a dobre viete, že to kvórum je dvesto a nedokážete ich ako funkcionár motivovať, dokonca nemotivovali ani len polovicu všetkých delegátov, aby zahlasovali za moje odvolanie, tak si myslím, že v tomto prípade je správne, že niektorí odstúpili a uvoľnili priestor pre ďalšiu novú ponuku,“ vyhlásil v relácii RTVS O 5 minút 12.

Traja podpredsedovia SDKÚ Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor sa v sobotu vzdali straníckych funkcií po tom, ako sa na mimoriadnom kongrese SDKÚ v Senici nepodarilo odvolať Pavla Freša z funkcie predsedu. „Tu sa jedná o jednu púť od mája, o ktorej sa hovorilo, že ideme hľadať spolu nejakú programovú líniu, ale v skutočnosti to bol zápas o post predsedu,“ myslí si Frešo, ktorý chce, aby bola strana orientovaná na voľby a hodnoty a nie na funkcionárov.

„Už len to, že za posledný týždeň boli traja vážni kandidáti na post predsedu a tri rôzne zostavy, ktoré chcú byť v SDKÚ špičkou, svedčí o tom, že ide o mocenský boj,“ dodal. Výsledok je podľa neho taký, že funkcionári, ktorí prezentovali, že dôjde k výmene vedenia a že strana bude funkcionárska, boli neúspešní.

Situáciu v strane komentoval aj minister práce Ján Richter (Smer). SDKÚ mala podľa neho vždy plné ústa veľkej demokracie a teraz ukazuje, ako naozaj vníma vnútrostranícku demokraciu. „Osobne som presvedčený, že je veľké umenie každého jedného politika vycítiť a povedať, kedy má z tej politiky odísť. Viacerí predstavitelia SDKÚ túto otázku nezvládli,“ ukončil Richter.

Podľa poslanca za SaS Jozefa Mihála na pravej strane politického spektra prebieha už niekoľko rokov „prudké kvasenie“. Myslí si však, že do volieb v roku 2016 sa situácia stabilizuje a voliči si budú môcť vyberať z troch prúdov – socialistov, reprezentovaných Smerom, konzervatívnej pravice, zastúpenej najmä stranou KDH, ale aj OĽaNO, NOVA či Sieť, a liberálnou SaS.

Figeľ: Keby som bol v situácii ako Frešo, odstúpim

Ak by sa predseda KDH Ján Figeľ ocitol v podobnej situácii ako líder SDKÚ Pavol Frešo, radšej by sa vzdal funkcie šéfa strany.

„Ťažko sa mi komentuje situácia v inej strane, ale keby som bol v situácii, že nemám väčšinovú dôveru v strane, tak čitateľne, evidentne, tak by som nielenže zvážil, ale ponúkol by som takýto post, aby sa strana nadýchla a hnutie mohlo ísť ďalej,“ vyhlásil Figeľ v relácii V politike televízie TA3.

Predseda KDH Ján Figeľ. Foto: SITA, Ján Slovák
Ján Figeľ, KDH Predseda KDH Ján Figeľ.

Situácia v SDKÚ podľa jeho slov nie je jednoduchá a je na členoch strany, aby hľadali riešenie. „Ale o to viac chcem povedať, že KDH je hnutím, ktoré je otvorené a orientované na spoluprácu,“ dodal.

Deharabinizácia súdnictva by bez KDH neprišla, tvrdí Figeľ

Predseda KDH zhodnotil pôsobenie hnutia v opozícii ako pomerne úspešné. „Po prvom polčase by som povedal, že napriek všetkým zložitostiam tohto obdobia, KDH ponúka obraz konštruktívnej a dôslednej opozície, a nielen obraz, ale aj prácu a ovocie,“ povedal.

Stranu podľa Figeľa často obviňovali zo spolupráce so Smerom, ukázalo sa však, že nebyť KDH, nenastali by mnohé pozitívne zmeny. „Čas ukazuje, že v justícii, ktorá je dominantou sférou štátnej politiky, nastávajú výrazné zmeny, prebieha deharabinizácia a toto by bez KDH neprišlo,“ dodal.

Predseda kresťanských demokratov tiež vyzdvihol, že sa im podarilo presadiť ochranu rodiny v ústave, čo považuje za základ pre vytváranie prorodinnej politiky.

Do komunálnych volieb ide podľa Figeľa KDH s odhodlaním potvrdiť postavenie strany, ktorá v troch ostatných voľbách skončila na druhom mieste. Na margo najbližších parlamentných volieb, ktoré budú v roku 2016, Figeľ uviedol, že cieľom KDH nie je vytvoriť vládu so Smerom.

„Našim cieľom nie je asistovanie alebo dopĺňanie Smeru, ale výmena vlády. Mandát na to chceme získať od voličov práve ponukou zodpovednosti nositeľov, tak, aby sme mohli hovoriť o stredopravej alternatíve, nie o nejakých kombináciách, ktoré môžu vyvolávať otázniky,“ ukončil.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #KDH #opozícia #Pavol Frešo #Ján Figeľ