Výkupcovia bytov bohatnú na ľudskej núdzi

Z dobrého domu do chatrče vedľa ošarpanej osady. Tam skončila rodina z východného Slovenska, ktorá sa dostala do dlhov. Naletela šmejdom, ktorí vykupujú byty od zadlžených ľudí.

28.09.2014 20:00 , aktualizované: 29.09.2014 07:00
Slovenská obchodná obchodná inšpekcia Foto: ,
Poškodení ľudia sa môžu obrátiť aj na Slovenskú obchodnú inšpekciu.
debata (66)

Sľubujú im, že ich zbavia dlhov a nájdu im náhradné bývanie. Ľudia svoje byty či domy predávajú výrazne pod cenu. Z ponuky náhradného bývania sa nakoniec vykľuje ročný nájom v často nedôstojných podmienkach.

Právnici, ktorí sa s takými praktikami stretli, upozorňujú, že ide o úžeru. Štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská hovorí o nemorálnom obchode s tiesňou. Vyzývajú ľudí, aby s výkupcami ani nekomunikovali.

Advokátka Katarína Lešková, ktorá sa zaoberá spotrebiteľským právom, poukazuje na to, že ide o ďalší typ úžery. „Tieto spoločnosti zneužívajú ľudí, ktorí sú v tiesni a v ťažkej finančnej situácii. Sú zahnaní do kúta a vtedy nerozlišujú, či predávajú byt výrazne pod cenu,“ povedala. Zadlženým majiteľom podľa nej ponúkajú výkup bytu za podstatne nižšiu sumu, ktorá vôbec nemusí vychádzať z reálnej hodnoty nehnuteľnosti. Často dokonca len vyrovnajú ich dlh a zabezpečia im náhradný nájom.

Prečítajte si aj glosu Martina Krna Zákony verzus morálka.

Ponuky na rýchlu pomoc od dlhov a vykúpenie bytu sa objavujú na letákoch, ktoré si ľudia nachádzajú v schránkach. Existujú aj podozrenia, že s výkupcami spolupracujú správcovia. „Máme indície, že funguje prepojenie medzi správcom bytového domu, voči ktorému má majiteľ nedoplatok, a týmito spoločnosťami,“ pokračuje Lešková.

Spomína na prípad neplatičky, voči ktorej sa malo iniciovať dražobné konanie. Počas súdneho konania si to však odrazu rozmyslela. Kontaktovala ju totiž finančná inštitúcia, s ktorou sa dohodla na vyplatení dlžoby a ročnom nájme v panelákom byte. „Teraz je spokojná, ale čo s ňou bude o rok?“ pýta sa advokátka.

Denník Pravda má leták, na ktorom firma ponúka vykúpenie bytu. Reklama na ňom je na prvý pohľad lákavá. „Máte byt v exekúcii, alebo zadlžený vysokou hypotékou? Už nemusíte nič zariaďovať. Vykúpime ho!“ píše sa v letáku. Nacenenie bytu, vypracovanie zmluvy, vyplatenie hotovosti a náhradné bývanie, to všetko sľubujú urobiť rýchlo, poctivo a diskrétne.

Redaktor Pravdy sa ozval na telefónne číslo jednej z firiem, ktorých je plno aj na internete. Tvrdil, že jeho rodičia sú v ťažkostiach a chcú ich riešiť vykúpením bytu. Muž, ktorý telefón zdvihol, sa predstavil ako zakladateľ firmy. Povedal, že najprv chce byt vidieť, potom posúdi jeho právny stav a určí výkupnú cenu. Ponúkal skutočne rýchle služby. „Ráno prídeme, večer vieme povedať,“ dodal. Na obhliadku bytu bol ochotný prísť aj večer v rovnaký deň, ako bol telefonický rozhovor. K vyplácanej sume spresnil len toľko, že sa zvyčajne pohybuje od 70 do 90 percent z ceny bytu a závisí od stavu, v akom sa byt nachádza. Zmluvu o predaji dokáže jeho firma vypracovať už do 24 hodín, prepis na katastri vybaví do dvoch až štyroch dní. Peniaze na ruku ponúkal do pár dní.

Pri otázke náhradného bývania zneistel. Tvrdil, že je to vecou spoločnej dohody. Ako možnosti vyrátal buď lacnejší nájom, alebo dočasné bývanie, asi na tri mesiace, vo vykúpenom byte.

Podľa spotrebiteľského advokáta Romana Juríka je pri výkupcoch enormne vysoké riziko, že klient bude oklamaný. Pripomínajú mu totiž fungovanie nebankoviek, ktoré od ľudí vylákajú peniaze za vysoké úroky. „V minulosti sa stávalo, že ľuďom ponúkali splatenie dlhov, čo bol nakoniec skrytý spotrebiteľský úver. Hodnota zábezpeky bola enormne vysoká, išlo totiž o jeho byt. Tu môže ísť o niečo podobné, smrdí to,“ hovorí. Podozrivá je podľa advokáta aj ponuka náhradného bývania. Jurík upozorňuje, že klient musí rátať s rizikom, že príde o strechu nad hlavou a nanajvýš dostane do prenájmu malú, nedôstojnú kuticu.

Slovenská obchodná inšpekcia sa zatiaľ so sťažnosťami na výkupcov bytov nestretla. Jej hovorkyňa Danuša Krkošová k tomu povedala, že preveriť praktiky takýchto firiem môžu iba vtedy, ak na ne dostanú podnet.

Advokátka Lešková si myslí, že zadlžení ľudia sú radi, že konečne vyriešili svoju situáciu, a nad podaním sťažnosti nerozmýšľajú. Minimálne rok ani nemusia, výkupcovia im totiž zabezpečia náhradné nájomné bývanie spravidla na 12 mesiacov. „Po roku si to už musia riešiť sami. Stretla som sa aj s tým, že jednu paniu ubytovali blízko rómskej osady v Chminianskych Jakubovanoch. Išlo o starý a za normálnych podmienok nepredajný dom,“ opisuje.

Výkupcovia bytov na svojich weboch uverejňujú reakcie spokojných klientov, ktorí ich služby využili. Zväčša uvádzajú len krstné mená, pri priezviskách zasa chýbajú kontaktné údaje, kde by sa dala overiť pravdivosť tvrdení. Pri jednom z mien bolo uvedené aj telefónne číslo. Klientovmu domu podľa referencií na webe hrozila dražba, no spoločne problém vyriešili a výkupcu môže len odporučiť. Náš redaktor muža telefonicky kontaktoval s vysvetlením, že má o službu záujem a chce sa dozvedieť viac.

Ten reagoval prekvapene a tvrdil, že ich služby nevyužil. S pracovníkom spoločnosti sa stretol dvakrát, pôsobil vraj profesionálne a snažil sa mu pomôcť. Nakoniec mu však ťažkosti s hroziacou dražbou pomohli vyriešiť na ministerstve spravodlivosti.

Maklér Andrej Churý z realitnej kancelárie Remax poukazuje na to, že výkup nehnuteľností je vo svete bežný. „Je určený pre ľudí, ktorí súrne potrebujú peniaze a nevadí im, že predajú byt pod cenu. Každú zmluvu, ktorú spoločnosť vypracuje, si však treba nechať skontrolovať ešte nejakým právnikom,“ vraví.

Ak dlžník zmluvu uzavrie a neskôr si uvedomí, že urobil chybu, podľa advokátky Leškovej je ťažké napadnúť ju. Súdne spory sa môžu ťahať roky. „Naoko po formálnej stránke je totiž v súlade so zákonom, hoci je zrejmé, že je v rozpore s dobrými mravmi a etikou,“ hovorí advokátka. Podľa nej najlepšou prevenciou je s podobnými spoločnosťami nekomunikovať.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Šmejdi