Proces v kauze utýranej Lucie sa blíži k záveru

Súdny proces v prípade utýranej Lucie Luknárovej sa blíži k záveru, hoci sa pondelkové pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I nekonalo. Prísediaci člen senátu musel z rodinných dôvodov náhle odcestovať v nedeľu do zahraničia.

29.09.2014 10:20
debata (1)

V pondelok prišli na súd dvaja svedkovia a znalec. Predseda senátu pripustil, že keby nemuseli odročovať, zrejme by mohol súd po vykonaní dôkazov prejsť k záverečným rečiam a teda aj rozsudku. Otčim a matka dievčatka Juraj H. a Alexandra H. sa na pojednávanie nedostavili. Proces bude pokračovať 13. októbra.

Podľa prokuratúry sa manželia dopúšťali na malej Lucii fyzického násilia zvlášť surovým a trýznivým spôsobom, keď ju podľa obžaloby udierali, kopali, vytrhávali jej vlasy a neposkytovali žiadnu pomoc ani nenavštevovali lekárov.

Lucka mala zlomené dve rebrá, nosové kosti, sánku, prekonala infekcie a v takomto stave jej podľa obžaloby Juraj H. vykrútil ruku. Lucia mala podľa prokuratúry „neznesiteľné a mučivé bolesti“.

Podľa vyšetrovateľov Juraj H. extrémne silno udrel dievča sediace na nočníku rukou do hlavy za prítomnosti matky. Lucia následne narazila hlavou do steny a podľa pitvy sa jej vytvorila v mozgu krvná zrazenina.

Po tom, ako Lucka zomrela, ju podľa prokuratúry "položili na posteľ, pozakrývali textilom, kreslom, izbu zamkli, zatarasili nábytkom a takto ju prechovávali tri roky do 17. septembra 2012.“ Otčim aj matka utýranej Lucky, manželia Juraj H. a Alexandra H., v minulosti na pojednávaní odmietli vinu, zároveň odmietli vypovedať a rozhodli sa, že nebudú chodiť na súdne pojednávania.

Stíhanie prekvalifikovali z týrania na vraždu

Smrť malej Lucie polícia najprv posudzovala ako týranie, vlani na jeseň však stíhanie prekvalifikovali. Za vraždu dieťaťa hrozí podľa Trestného zákona až 25-ročné väzenie, prípadne doživotie. Minulý rok v lete sa Juraj H. priznal, že má na svedomí smrť malej Lucie. S bratislavskou prokuratúrou tak mohol uzavrieť dohodu o vine a treste, čím by sa mu trest znížil. Dohodu však po zásahu generálnej prokuratúry zrušili a prípad teraz dozoruje Krajská prokuratúra v Trnave. Matka utýranej Lucky Alexandra H. už jeden trest dostala – za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Luciu jej udelili sedemmesačný trest, ktorý si už odsedela vo väzbe. Vo februári tohto roka policajti obvinili aj zamestnankyňu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II. Sociálnu pracovníčku stíhajú pre porušenie povinnosti pri starostlivosti o maloletú Lucku.

Luciu Luknárovú pochoval na ružinovskom cintoríne v Bratislave vlani 4. apríla bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Päťročnú Luciu podľa vyšetrovateľov na smrť ubil jej otčim v jednom z bytov v bratislavskom Ružinove. Prípad sa dostal na verejnosť v septembri 2012.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Lucka Luknárová #pojednávanie