Učitelia budú zamestnaní aj v lete, sľubuje rezort školstva

Najbližšie leto by sa už nemuselo stávať, že učitelia skončia počas prázdninových mesiacov na úradoch práce, avizuje ministerstvo školstva.

29.09.2014 15:53
matematika, učiteľ, pedagóg, vzorce, tabuľa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Budeme robiť všetko pre to, aby k takémuto konaniu už počas budúceho leta nedochádzalo,“ uvádza hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Podľa nej bude potrebná v tejto veci aj zmena legislatívy.

Školskí odborári aj tento rok upozorňovali na praktiky niektorých riaditeľov škôl, ktorí cez letné prázdniny posielajú učiteľov na úrad práce. Zákonník práce momentálne riaditeľom škôl dovoľuje, aby zamestnali učiteľa na desať mesiacov. Počas letných prázdnin potom učiteľ môže o prácu prísť.

„Zákonník práce im momentálne umožňuje prijať nového zamestnanca dvakrát na dobu určitú počas dvoch rokov. Na niektorých školách sa stáva, že riaditelia prijmú dotyčnú osobu od 1. septembra do 30 júna. V júli a auguste jej to prerušia a opäť ju prijmú prvého septembra,“ vysvetľuje šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Dodáva, že takto chcú riaditelia ušetriť peniaze z rozpočtu školy na platoch učiteľov. Podľa neho sa to stáva najmä v prípade začínajúcich učiteľov. „Z úradov práce máme informácie, že v júni bolo takých učiteľov 411, ktorí museli odísť, lebo mali zmluvu na dobru určitú,“ dodáva šéf školských odborárov. Ministerstvo školstva takýto postup odmieta.

„Minister školstva Peter Pellegrini považuje takéto konanie za amorálne, ku ktorému nesmie dochádzať. Školy dostávajú peniaze na 12 mesiacov a nie je možné tolerovať, ak riaditelia zle hospodária a potom chcú takto ušetriť,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová. Problém si vyžaduje systematické riešenie a preto rokujú s odborármi aj ministerstvom prá­ce.

Zriaďovatelia nemajú peniaze na pedagógov na celý rok

Zriaďovateľmi základných a materských škôl sú zväčša mestá a obce. Výkonný predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány hovorí, že zamestnávanie pedagógov je v kompetencii riaditeľov škôl a školských zariadení. Dodáva však, že vo všetkých prípadoch neplatí, že by zriaďovatelia dostávali peniaze na pedagógov na celý rok.

Ide napríklad o učiteľov v materských školách, školských zariadeniach či základných umeleckých školách. Tí nie sú platení zo štátnych transferov, ale podobne ako ostatní zamestnanci verejnej správy z vlastných príjmov obcí, medzi ktoré patrí aj výnos dane z príjmov fyzických osôb. "V týchto prípadoch sa nedá potvrdiť argument, že na nich zriaďovatelia majú peniaze celý rok.

Podľa našich informácií sa problém zamestnávania pedagógov na 10 mesiacov dotýka spolu cca 400 pedagógov, z ktorých časť je zamestnancami súkromných zriaďovateľov, prípadne ostatných zriaďovateľov, ktorými sú aj VÚC a vysoké školy. U zamestnávateľov, ktorými sú školy v zriaďovateľskej pôsobnosti miest a obcí odhadujeme, že z celkového počtu pedagógov je takouto formou zamestnaných cca 0,3–0,4% pedagógov," dodáva Turčány.

Podľa neho ZMOS podporí také riešenia, ktoré budú stanovovať rovnaké podmienky zamestnávania vo verejnej správe pre všetky skupiny zamestnancov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #prázdniny #ministerstvo školstva