Pri pamätníku na Dukle bude stáť socha československého vojaka

Počas osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a v Deň obetí Dukly 6. októbra odhalia na Dukle vernú kópiu Sochy československého vojaka, ktorej autorom bol akademický sochár Jan Adolf Vítek. Pôvodnú sochu odhalili 4. októbra 1949.

30.09.2014 12:30
Dukla Foto: ,
Pamätník na Dukle postavený padlým československým a sovietskym vojakom.
debata (10)

V päťdesiatych rokoch minulého storočia ju komunistický režim odstránil ako ideologicky nevhodnú a do dnešnej doby sa nezachovalo ani jej torzo. Na základe archívnych dokumentov nové umelecké dielo československého vojaka vytvoril sochár Peter Mészároš, informoval riaditeľ Vojenského historického ústavu v Bratislave Miloslav Čaplovič.

Socha československého vojaka bude umiestnená vo vnútri architektúry pamätníka, na vyvýšenom podstavci. „Vojak je znázornený vo vojenskej rovnošate vzor 45 s prilbou v plnom poľnom výstroji, vrátane pušky vzor 24 so vztýčeným bodákom. Výška postavy je 360 centimetrov po prilbu, socha po vrch pušky má 392 centimetrov a 420 centimetrov po špicu bodáka,” uviedol Čaplovič.

Vojak s puškou bude stáť vzpriamene v pozore, v postoji na poctu zbraň, ako vzdáva česť padlým bojovníkom. Podľa historikov pôvodnú sochu po jej odstránení z areálu pamätníka na Dukle previezli do vojenských kasární v Prešove, kde bola s najväčšou pravdepodobnosťou zničená.

Mészároš vyhotovil dva sadrové odliatky novej sochy. Jeden z nich bude spevnený epoxidovou vrstvou a povrchovo farebne upravený. Druhý odliatok bude slúžiť na prípravu formy na vyhotovenie bronzového odliatku, s čím sa ráta na budúci rok. Celková výška doterajšej zákazky bola dohodnutá na 19-tisíc eur.

Čaplovič zdôraznil, že pamätník inštaláciou sochy československého vojaka získa svoju pôvodnú tvár. Rekonštrukcii pamätníka na Dukle sa Vojenský historický ústav venuje od roku 2011. Ich ambíciou je dať mu pôvodnú podobu, akú mal v čase odhalenia v roku 1949. Pamätník je postavený pri cintoríne, kde je pochovaných 565 českých a slovenských vojakov, príslušníkov 1. čs. armádneho zboru a podľa Čaploviča je logické, že tu postavili sochu československého vojaka.

Na Dukle doteraz stáli tri sochy. Pôvodnú s československým vojakom vystriedalo v päťdesiatych rokoch súsošie, ktoré vytvoril akademický sochár Josef Malejovský. Jeho dielo zachytávalo slovenské dievča, ako odovzdáva kyticu vďaky sovietskemu vojakovi v prítomnosti príslušníka československého armádneho zboru. Zhruba o desať rokov neskôr druhú sochu vystriedalo súsošie Žalujem od autora Jána Kulicha, ktoré tu umiestnili v roku 1964. Socha znázorňuje ženu, ktorá ďakuje sovietskemu vojakovi za oslobodenie a mala zvýrazňovať československo–sovietsku družbu. Pre Kulichove dielo sa našlo dôstojné miesto vo vstupnej hale vyhliadkovej veže na Dukle.

Čaplovič zdôraznil, že súčasná inštalácia pôvodnej sochy nie je rozhodnutím týchto dní. Už pri renovácii pamätníka pred tromi rokmi sa vrátili k pôvodnému znaku s českým levom a slovenským dvojkrížom, na aký prisahali vojaci, ktorí sú tu pochovaní. V 60. rokoch minulého storočia ho vtedajší režim nahradil kovovým s hviezdou a symbolom SNP.

Vojenský historický ústav má záujem opraviť aj Pamätník sovietskej armády vo Svidníku, kde je pochovaných vyše 9-tisíc sovietskych vojakov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #socha #Dukla