Snáď nie sme v Palerme, hovorí Frešo o SDKÚ

Po kongresovej blamáži si v SDKÚ budú musieť ujasniť, ako ďalej postupovať po pokuse zosadiť predsedu Pavla Freša z funkcie šéfa strany.

01.10.2014 08:00
Frešo Foto: ,
Pavol Frešo po hlasovaní o jeho odvolaní z postu predsedu SDKÚ.
debata (25)

Kým skupina krajských predsedov v utorok po utajenej porade oznámila, že požiada Freša o zvolanie straníckeho prezídia, líder SDKÚ rozpráva o potrebe „venovať sa prioritne komunálnym voľbám“.

„Byť nimi, tak okamžite miesto hľadania ďalších funkcionárskych intríg a spôsobov, ako obmedzovať vedenie strany a pokúšať sa prevziať moc, by som vyrazil medzi ľudí a riešil komunálne voľby,“ odkazoval v utorok Frešo svojim odporcom.

Postupne vymenoval, čo je podľa neho dôležité. Komunálne voľby, potom práca poslaneckého klubu a napokon rokovanie finančného výboru. „To ostatné, hádam, pár dní, týždeň, dva vydrží,“ zareagoval na otázku Pravdy, kedy zvolá prezídium SDKÚ.

Frešo tvrdí, že rieši aj otázku financovania strany.. Objavili sa totiž informácie, že za snahou o výmenu vedenia majú byť vraj obavy, že strana nedokáže splácať dlh, ktorý má voči Privatbanke, ktorú vlastní finančná skupina Penta. „Problém vo financovaní nevidím. Máme audit čistý, za tie roky, ktoré som predsedom," povedal.

Frešova pozícia je zložitá aj v samotnom prezídiu, kde nemá väčšinu. „To nemôže byť o tom, kto za kým stojí. Toto je snáď možné len v Severnej Kórei alebo v Palerme. V normálnej strane to má byť o tom, kto čo ponúkne voličovi a kto ho osloví,“ uviedol.

Prešovský krajský predseda SDKÚ Eduard Vokál Frešov postoj nechápe po tom, čo mu veľká väčšina delegátov na kongrese povedala, že s ním nechce spolupracovať. „Celkom dobre sa vyjadril pán Figeľ, že by odstúpil, a to si myslím, že by urobil každý normálny človek,“ povedal Vokál. Šéf banskobystrickej krajskej organizácie Stanislav Horník by zatlačil na Freša cez poslanecký klub, z ktorého by mohli odísť jeho kritici, bývalí podpredsedovia strany Viliam Novotný, Martin Fedor a Jozef Mikuš. „V poslaneckom klube toľko favoritov nemá. Zostal by mu tam Ľudo Kaník, a to je tak všetko,“ podotkol Horník. Znamenalo by to zánik klubu SDKÚ v parlamente, čo sa však zatiaľ neudeje.

Na víkendovom kongrese v Senici sa vyslovilo za odchod Freša 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Na jeho odvolanie boli potrebné tri pätiny všetkých nominovaných delegátov. To znamená 200 hlasov z 333. Následne odstúpili podpredsedovia strany, ešte predtým generálny sekretár. Frešo zatiaľ neozrejmil, ako chce otázku podpredsedov vyriešiť. „To je dlhší proces. Strana má svojho štatutára, má kanceláriu, venuje sa voľbám. Až hlavy vychladnú a funkcionárske ambície opadnú a uvedomíme si, že nie sme Severná Kórea, ale normálna demokratická strana, potom sa môže viesť debata, ako bude vyzerať vedenie,“ dodal Frešo.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo