Krupina môže prísť o výrobu Boženy

Po protestoch odborárov, ktorí žiadali, aby krupinská firma Way Industries doplatila zamestnancom trojmesačné krátenie miezd a obmedzila prepúšťanie, sa objavila zaujímavá správa. Spoločnosť chce údajne presunúť celú výrobu legendárneho odmínovacieho systému Božena do Česka.

01.10.2014 10:00
božena Foto:
Spoločnosť Way Industry z Krupiny, ktorá vyrába odmínovacie súpravy Božena (na fotografii), chce údajne presunúť celú výrobu tohto systému do Česka.
debata (6)

Podľa informácií portálu teraz.sk sa Way Industries obrátila na českú investičnú agentúru CzechInvest s požiadavkou o vypracovanie ponuky na presun fabriky do Českej republiky. „O prebiehajúcich rokovaniach s investormi nemôžeme zverejňovať žiadne podrobnosti,“ povedala v utorok Petra Menclová, hovorkyňa agentúry CzechInvest.

Peter Benčúrik, hovorca spoločnosti Way Industries, túto informáciu tiež nevyvrátil. „V súčasnom štádiu sa k strategickým firemným plánom nebudeme podrobne vyjadrovať. Môžem potvrdiť, že spoločnosti Way Industries sa v poslednom období podarilo dohodnúť zaujímavé zákazky zo zahraničia, má dôveru zákazníkov a bánk, no odstávky výroby spôsobené odborárskymi aktivitami jej spôsobujú problémy,“ uviedol pre Pravdu Benčurik. Podľa neho spoločnosť má záujem pôsobiť na Slovensku, no nie za každú cenu.

„Neviem, či je to nejaká hrozba, alebo mediálny ťah z ich strany. Týmto vyvíjajú tlak na zamestnancov počas ich štrajkovej pohotovosti,“ reagoval na informáciu primátor Krupiny Radoslav Vazan. Ten považuje za dôležité, aby si spoločnosť pred odchodom splnila svoje záväzky voči zamestnancom. „Tie bude musieť dodržiavať aj v Českej republike,“ dodal. Presun výroby by mohol spôsobiť nárast nezamestnanosti v Krupinskom okrese, ktorá v auguste dosahovala 16 percent.

Firma dnes zamestnáva okolo 200 kmeňových zamestnancov. V minulosti ich počet dosahoval 500. Aj napriek tomu, že mesto i bývalí zamestnanci poukazujú na hromadné prepúšťanie, zvolenský úrad práce ho neeviduje. Keďže prepúšťanie prebieha už dlhšiu dobu, podľa Jany Šníderovej z úradu to vo väčšej miere nezamestnanosť v Krupine neovplyvnilo. Podľa primátora Krupiny má firma v pomalom prepúšťaní istotu, že nesplní podmienky hromadného prepúšťania.

O tom, že spoločnosť plánuje presunúť výrobu do Česka, bývalí zamestnanci, ktorým dlhuje peniaze, nevedia. „Ešte stále nám nevyplatili naše peniaze, v pondelok sme ako bývalí zamestnanci mali schôdzu a predložili sme niekoľko návrhov na ďalšie riešenie,“ vysvetľuje Jozef Miškolci, bývalý zamestnanec spoločnosti. Svoju nespokojnosť najskôr vyjadrili protestmi a teraz zvažujú využitie súdnej cesty.

Odchodom strojárskej spoločnosti, ktorá patrí do skupiny Slavia Capital, hrozí, že Slovensko príde o najznámejší výrobok obranného priemyslu. Božena sa používa na zneškodnenie nášľapných a protitankových mín i nástražných drôtov. Pri svojich misiách ju využíva až 25 krajín. Niekoľko z nich má vo výzbroji aj ženijný prápor v Seredi.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #krupina #Way Industries