Nečakaný zvrat vo výrobe radarov

V projekte spoločnej výroby vojenských radarov krajinami V4 nastal nečakaný zvrat. Ešte vo štvrtok minulý týždeň Pravda informovala o lukratívnej zákazke martinskej zbrojovky, ktorá sľubovala nové pracovné miesta a už tento utorok prišla správa, že Česko od spoločnej výroby odstupuje a projekt padol. Slovenský rezort obrany to však odmieta.

01.10.2014 14:29 , aktualizované: 02.10.2014 09:13
Martin Gváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (2)

Ešte vo štvrtok minulý týždeň Pravda informovala o lukratívnej zákazke martinskej zbrojovky, ktorá sľubovala nové pracovné miesta a už tento utorok prišla správa, že Česko od spoločnej výroby odstupuje a projekt padol. Slovenský rezort obrany to však odmieta. Prečítajte si viac v článku Radary prinesú nové pracovné miesta=331036].

„Projekt obstarania radarov nie je definitívne ukončený. Minister obrany Martin Glváč a český minister obrany Martin Stropnický sa dohodli, že budú preferovať spoločný postup, či už pri vývoji radarov, alebo obstarávaní radarovej techniky,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. V utorok však ČTK priniesla správu, podľa ktorej si český rezort obrany vypíše vlastný tender a na zákazke by sa mali podieľať české firmy. Údajne sa aj napriek určitým pokrokom nakoniec nepodarilo odstrániť všetky nezhody spojené s projektom. Tie sa mali týkať najmä legislatívnych postupov. Keďže českú armádu súri čas, rozhodla sa pre vlastný nákup tejto techniky.

Bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenska Peter Vojtek považuje pôvodnú myšlienku za vynikajúcu. Tá mala zabezpečiť výrobu 3D rádiolokátorov zapojením priemyslov krajín V4. Spoločná výroba bola od začiatku podľa Vojteka zo strany českých susedov problémová. „Už dlho u nich prebieha stret názorov, či ísť do spoločnej výroby a podporiť tak vývoj, ktorý má neistý výsledok. Neviem, či je to zase konečné rozhodnutie, lebo to pred týždňom tiež vyzeralo ako definitívne,“ reaguje na prekvapivý zvrat Vojtek. Podľa neho je každá koncepcia založená na vývoji nového výrobku riskantná. „Keď máte v obchode výrobok, načo vyvíjať vlastný? Vyvíjate niečo, čo ešte dobre nepoznáte, a neviete, aký bude výsledok a hlavne aká bude konečná cena,“ vysvetľuje riziká Vojtek.

Do výroby 3D radarov na monitorovanie vzdušného priestoru sa mali zapojiť aj slovenské zbrojárske spoločnosti. Projekt sa javil ako lukratívna zákazka. Pre všetky štyri krajiny sa malo vyrobiť dokopy 24 radarov, jeden mal stáť vyše 12-miliónov eur. Martinská firma MSM 20. septembra na Dňoch NATO v Ostrave podpísala memorandum zástupcov priemyslu krajín V4. V nej sa firmy zaviazali, že požiadavku krajín na spoločnú výrobu radarov dokážu splniť. Zákazka mala priniesť aj 280 nových pracovných miest na území stredného Slovenska, ktoré avizovala martinská zbrojovka.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Martin Glváč #radary