Kaliňák: Policajt vedel, že odsúdili nevinného. Nechal to tak

Chybu polície, kvôli ktorej si Peter Végh odpykal vyše ročný trest za krádež, ktorú nespáchal a ku ktorej sa neskôr priznal jeho brat Martin, potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák. Úrady sa začali prípadom zaoberať po tom, čo na justičný omyl upozornili médiá.

01.10.2014 15:38
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že v prípade Petra Végha došlo k justičnému omylu. Policajt, ktorý ho zavinil, už čelí obvineniu.
debata (24)

Kauza sa začala koncom roku 2010, keď policajti zadržali muža pri pokuse o vykradnutie novinového stánku. Páchateľ nemal pri sebe doklady, predstavil sa ako Peter Végh a policajti mu uverili.

Osobu s týmto menom následne obvinili a súd poslal muža na 16 mesiacov za mreže bez toho, aby bol údajný páchateľ prítomný pri vynesení verdiktu.

Keď mal odsúdený nastúpiť na výkon trestu, policajti prišli pre Petra Végha, ktorý sa mal podľa spisu dopustiť krádeže. Tú však v skutočnosti spáchal jeho brat Martin.

Policajt vedel, že odsúdili nevinného

Kaliňák povedal, že polícia počas vyšetrovania na základe analýzy vzorky DNA zistila, že na mieste činu bol skutočne Martin Végh a nie jeho brat Peter, ktorý bol odsúdený. Túto informáciu mali policajti podľa ministra ešte pred tým, ako odsudzujúci rozsudok nadobudol právoplatnosť.

„Povinnosťou policajtov bolo túto informáciu postúpiť prokuratúre a súdu, aby toto trestné konanie ďalej nepokračovalo a aby pokračovalo nové trestné konanie so skutočným páchateľom,“ zdôraznil minister. Policajt tak však neurobil a momentálne za to čelí obvineniu.

Kaliňák hrubé zanedbanie povinností nechápe

„Nechcel by som hovoriť o kurióznosti, ale o nepochopiteľnom zanedbaní svojich povinností,“ povedal Kaliňák.

Na prípad už v minulosti upozornila televízia Markíza, podľa ktorej polícia neporovnala odtlačky prstov, ktoré mala k dispozícii.

Odsúdenému Petrovi Véghovi v minulosti nepomohla ani snaha o obnovu konania, ktoré viedlo k jeho odsúdeniu. Aj keď sa pri výsluchu jeho brat Martin priznal k pokusu o krádež, súd mu neuveril. Dôvodom bolo to, že skutočný páchateľ po asi dvoch rokoch od činu vraj popisoval skutok inak, ako sa stal.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #súd #Robert Kaliňák #odsúdený