Výmenou súsošia na Dukle porušili práva autora, tvrdia Kulichovci

Je správne vymazávať históriu národa odstraňovaním kultúrnych pamiatok? Verejnosť najnovšie rozdelila na dva tábory renovácia Pamätníka československej armády na Dukle.

01.10.2014 20:00 , aktualizované: 02.10.2014 07:00
Dukla, súsošie, Kulich Foto:
Súsošie od Jána Kulicha (vľavo) je dnes vo Vyhliadkovej veži.
debata (155)

Vojenský historický ústav sa totiž rozhodol do predpolia pamätníka vrátiť kópiu pôvodnej sochy z roku 1949 a súsošie od Jána Kulicha, ktoré bolo jeho dominantou posledných päťdesiat rokov, premiestniť do vyhliadkovej veže. Podľa organizátorov renovácie Kulichovo dielo zvýrazňovalo viac československo-sovietsku družbu než vzdávalo hold padlým československým vojakom. Rozhorčená rodina žijúceho sochára tvrdí, že došlo k porušeniu jeho autorských práv.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka História a hystéria.

Počas 65 rokov existencie duklianskeho pamätníka ide už o jeho štvrtú zmenu. Kulichovo súsošie Žalujem, zobrazujúce matku, ktorej žiaľ tíši vojak Červenej armády, bolo do predpolia pamätníka osadené v roku 1964. Pôvodná socha z roku 1949 od českého autora Jana Víteka však zobrazovala československého vojaka vzdávajúceho hold padlým bojovníkom. V päťdesiatych rokoch minulého storočia bola odstránená a zničená. Na určitý čas ju nahradilo súsošie dievčaťa, ktoré odovzdáva kyticu sovietskemu vojakovi v prítomnosti príslušníka československého armádneho zboru od sochára Josefa Malejovského.

O chystanom odstránení súsošia sa jeho autor Ján Kulich (83) dozvedel náhodou, necelé dva týždne pred osadením novej sochy. „Odhliadnuc od nehorázneho porušenia autorského práva arogantným samozvaným jednaním, znehodnotila sa národná kultúrna pamiatka. Jednoznačne by mala konať pamiatková inšpekcia ministerstva kultúry a vyvodiť dôsledky v zmysle zákona,“ reagovala pre Pravdu v sochárovom mene jeho dcéra Mária Molčanová a syn Branislav Kulich. Umiestniť súsošie z predpolia pomníka do vyhliadkovej veže a považovať to za primeranú náhradu je podľa nich „diletantské, nekonzekventné a zámerne znevažujúce“.

Rodina sochára nevie, čo bolo skutočným dôvodom odstránenia súsošia, pretože podľa nich je poctou Karpatsko-duklianskej operácie. „Azda tento motív je v súčasnej politickej situácii taký závadný, že dielo bolo treba odstrániť? Alebo je zase potrebné škandalizovať autora, ktorý mal v čase, keď vyhral túto súťaž, 29 rokov?“ pýtajú sa deti Jána Kulicha. Keďže podľa nich došlo k mimoriadne závažnému zásahu do práv autora diela, začínajú uvažovať aj nad právnymi krokmi.

Riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič hovorí, že výmena sôch súvisí s ambíciou vrátiť pamätník do jeho pôvodnej podoby. V tejto veci požiadali o stanovisko Krajský pamiatkový úrad v Prešove. Ten v marci súhlasil s výmenou súsošia na pamätníku a v septembri dal súhlas na jeho umiestnenie do vstupnej haly vyhliadkovej veže. „Dukliansky pamätník je majetkom štátu, nebol dôvod žiadať o stanovisko Kulicha,“ argumentuje Čaplovič. Upozorňuje aj na to, že pamätník je postavený pri cintoríne padlých československých vojakov. „Dovolím si položiť otázku. Viete si predstaviť súsošie československého vojaka na ruskom vojenskom cintoríne alebo francúzskeho vojaka na cintoríne americkej armády?“ pýtal sa Čaplovič. O zmene podľa neho diskutovali aj s občanmi podduklianskeho regiónu a stretli sa najmä s pozitívnymi ohlasmi. Vernú kópiu pôvodnej sochy československého vojaka od českého sochára Jana Víteka, ktorý vzdáva hold padlým bojovníkom, vytvoril sochár Peter Meszároš. Ten podľa Čaploviča predložil najlacnejšiu ponuku v hodnote 19-tisíc eur. Kópiu sochy zhotovil podľa archívnych dokumentov.

Vitekova socha. Foto: Vojenský historický ústav
socha, Dukla Vitekova socha.

Čaplovič tvrdí, že požiadavka na prinavrátenie pomníka do pôvodnej podoby vzišla aj z českej strany. „Aj v rámci českej a slovenskej komisie pre vojnové hroby bola prejavená požiadavka, aby sa pamätník vrátil do svojej pôvodnej podoby z roku 1949,“ vysvetľuje. Dodal, že renovácia nie je otázkou posledných dní, ale s prípravou začali už pred tromi rokmi. Keď v roku 2012 robili sanáciu pamätníka, vrátili sa k pôvodnému znaku s českým levom a slovenským dvojkrížom, na aký prisahali pochovaní vojaci. Počas komunistického režimu v roku 1964 bol nahradený kovovým znakom s hviezdou a symbolom Slovenského národného povstania.

Podobnej situácii ako Kulich čelil aj sochár Jozef Jankovič, ktorý zhotovil pamätník Obete varujú v Banskej Bystrici. V období normalizácie bol presunutý do obce Kalište a až v roku 2004 znova nainštalovaný na pôvodnom mieste.

Jankovič hovorí, že situácia s výmenami a odstraňovaním sôch na Slovensku je dnes absurdná. „Je to pokračovanie systému, ktorý fungoval aj za normalizácie. Vtedy to malo ideologické zdôvodnenie, dnes zasa majetnícke. Okrem toho vymeniť autorskú sochu za nejakú repliku, ktorú realizujú podľa dobových fotografií, považujem za úplne scestné,“ hodnotí. Podľa neho sa v spore medzi Vojenským historickým ústavom a Kulichom pravda nedá určiť bez súdu. „Podľa autorských zvyklostí v Európe ide o porušenie autorských práv, no podľa nášho novelizovaného autorského zákona majiteľ môže narábať so svojím umeleckým dielom ľubovoľným spôsobom a dokonca ho zničiť,“ dodal Jankovič.

Rozhodnutie Vojenského historického ústavu kritizoval na sociálnej sieti aj politológ Eduard Chmelár. Výmena sôch podľa neho súvisí s aktuálnou politickou situáciou. „Dokedy budeme neustále odstraňovať pamätníky, dokedy budeme amputovať útržky našej historickej pamäti?“ napísal.

Kópia novej Sochy československého vojaka bude slávnostne odhalená v pondelok 6. októbra pri príležitosti osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly.

Viac o historických udalostiach na Dukle v prílohe Víkend v denníku Pravda v sobotu 4. októbra

© Autorské práva vyhradené

155 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #socha #Dukla #súsošie