Farár obvinený zo zneužívania odmietol vypovedať

Sexuálny škandál na fare v Nevidzanoch začal v stredu riešiť Okresný súd v Nitre. Farár Pavol K. (48), ktorý je obžalovaný zo sexuálneho zneužívania 11-ročného dievčaťa, k celému prípadu nepovedal ani slovo.

01.10.2014 19:23
obvinený farár, Nevidzany Foto: ,
Farár Pavol K. v stredu na súde.
debata (41)

Súd si však vypočul výpoveď matky poškodeného dievčaťa, ktorá opisovala znepokojivé SMS správy, čo kňaz zasielal jej dcére.

Matka požiadala médiá, aby detaily z SMS správ a z dcérinho denníka nepublikovali. „Začalo sa to tak, že som našla dcére esemesky, ktoré mali sexuálny podtón. Farár ju napríklad volal na faru. Ale nerada by som ich konkretizovala, aby som ochránila dcéru… Hneď potom som išla za pánom farárom a poprosila som ho, aby prestal s obťažovaním a telefonovaním,“ opisovala matka.

Mesiac bol pokoj, no potom sa esemesky objavili znova. Matka opäť zašla za farárom. Vystríhala ho, že ak s tým neskončí, podá na polícii trestné oznámenie, čo sa napokon aj stalo. Objavila totiž dcérin denník, kde dopodrobna opisovala stretnutia s farárom, ako ju obťažoval. Celé sa to podľa nej odohrávalo v rokoch 2011 a 2012, keď mala dievčina 11 až 12 rokov.

Matka je presvedčená, že farár, ktorý sa počas vzdelávania zaoberal aj psychológiou, zneužil ťaživú situáciu, v ktorej sa rodina ocitla. Otec ich opustil a mame v tom čase lekári diagnostikovali rakovinu. „Možno ho brala ako blízkeho človeka, no nerátala s tým, že to prerastie do niečoho takého. Brala ho ako dobrého kamaráta, ktorý ju vypočuje. Určite jej to bolo nepríjemné,“ povedala.

Veľká časť dediny sa po prevalení kauzy postavila na stranu farára a rodinu vylúčili zo spoločnosti. Na dievča oplzlo vykrikovali. Za kňaza sa dokonca v Nevidzanoch slúžia omše. „Dieťa je zlomené, celá rodina tiež. Povedali nám v dedine, aby sme sa radšej odsťahovali. Ale kde sa mám ja sama s dvomi deťmi odsťahovať?! A prečo práve my, keď oni ubližujú nám?“ povedala mama s výčitkou v hlase. Pred súdom nebude požadovať finančnú náhradu. „O peniaze mi nejde. Ide mi o spravodlivosť. Dnes to bola moja dcéra, zajtra to môže byť ďalšia dcéra. A predtým to boli ďalšie dcéry, ktoré sa bohužiaľ neozvali hneď, ale až po rokoch,“ upozornila.

Farár sa v stredu odmietol vyjadriť aj pred novinármi. Keď čakal pred pojednávacou miestnosťou, skrýval sa za suitu svojho obhajcu a troch podporovateľov, ktorí celý prípad označili za klamstvo. Na otázku, čo by oni robili v prípade, ak by našli svojmu dieťaťu v mobile obťažujúce správy, uviedli, že by to určite neťahali až na súd, ale „riešili nejako inak“.

Farár sa v marci minulého roka prišiel ospravedlniť matke dievčiny. Žiadal ju, aby mu odpustila, a svoje konanie odôvodňoval takisto ťažkým životným obdobím, mal chorého otca. Nitriansky biskup Viliam Judák sa usiloval stretnúť s rodinou, neúspešne. Pritom biskup podľa medializovaných informácií dobre vedel o problémoch kňaza, keďže ho preložili z jeho predchádzajúceho pôsobiska v Janíkovciach. Aj tu údajne zneužíval tínedžerku, ktorá potom odmietala chodiť na omše.

„Prestala som chodiť, lebo sa ku mne správal zvláštne. Objímal ma okolo pliec, dal mi pusu do vlasov, pritisol sa ku mne celým telom,“ zacitoval včera súd z výpovede dievčaťa. Jeho rodina trestné oznámenie nedávala.

Kňaz sa z Nevidzian odsťahoval do kláštora neďaleko Nitry. Až do právoplatného rozsudku má od biskupa zakázané verejne pôsobiť, je na neplatenom voľne. Biskupstvo sa aj naďalej odmieta k prípadu bližšie vyjadriť, kým súd o všetkom nerozhodne. Farárov obhajca Martin Kanás včera požiadal súd, aby z pojednávania vylúčil verejnosť. Nie kvôli dievčaťu, ale kvôli cirkvi. Súd však jeho žiadosť zamietol.

Kňazovi hrozí tri až desať rokov väzenia. Z cirkevných trestov mu hrozí ten najvážnejší, a to zbavenie klerického stavu. "Obžalovaný bol obvinený z trestného činu sexuálneho zneužívania.

Pojednávanie bolo odročené na 12. novembra, keďže sa na (včerajšie) hlavné pojednávanie nedostavili predvolaní znalci," uviedol hovorca Okresného súdu v Nitre Mário Pivarči. Pred súdom by tak na najbližších pojednávaniach mali vypovedať prinajmenšom dvaja znalci. Jeden z nich v posudku naznačil, že správanie kňaza môže mať znaky sexuálnej úchylky. Druhá znalkyňa hodnotila výpoveď maloletej školáčky, pričom ju označila za vierohodnú.

„Verejnosť si dnes nepripúšťa, že sa niečo také, ako zneužívanie dieťaťa, deje,“ tvrdí Mariana Kováčová riaditeľka neziskovej organizácie Slniečko, pomáhajúcej týraným deťom. A páchajú ho často ľudia vo významných funkciách. „Vo verejnosti je mienka taká, že si to deti vymýšľajú. Podľa mojich skúseností, keď niečo také povie, je v tom pravda,“ hovorí.

Na dieťati zanechá podľa Kováčovej zneužívanie dlhodobé stopy a môže uňho vzniknúť psychická porucha. Je to ťažký vek, aby podobnú skúsenosť dieťa dokázalo spracovať. Preto je potrebné, aby s ním pracoval odborník, ktorý by zistil, čo sa v tom dieťati deje.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #farár #sexuálne zneužívanie