Pamätník na Dukle rozdeľuje aj obyvateľov regiónu

Nový vzhľad pamätníka vnímajú odlišne aj obyvatelia podduklianskeho regiónu. "Spoločnosť je rozdelená akoby na dve polovice. Prví sa o to nestarajú, neriešia to. Druhá skupina je nespokojná, aj tí starší si totiž myslia, že Kulich tam stál od nepamäti, že toto je pôvodná podoba pamätníka. Ani ja si neviem celkom predstaviť, ako to bude vyzerať po novom, od detstva mám pamätník spojený s Kulichovým súsoším," hovorí tridsiatnik Pavol, ktorý v regióne žije.

02.10.2014 12:00
socha, Dukla Foto:
Rok 1949: Socha od Jana Adolfa Víteka.
debata (19)

Podľa neho je to však spôsobené tým, že ľudia sa ťažko vyrovnávajú s akoukoľvek zmenou. Kulichovo súsošie podľa neho premiestnením do vyhliadkovej veže neutrpí. Vysvetľuje, že ide o atraktívne priestory, ktoré navštívi každý turista pre možnosť krásneho výhľadu. „Drámu by som z toho nerobil a určite to nespájal s politikou, ako to odznelo v médiách. Socha nebude zničená ako kedysi, ale len presunutá na iné miesto,“ uzatvára Pavol.

Päťdesiate roky: Súsošie od Josefa Malejovského. Foto: Vojenský historický ústav
Malejovského súsošie, Dukla Päťdesiate roky: Súsošie od Josefa Malejovského.

Starosta obce Krajná Poľana Jozef Feciľak potvrdzuje, že ľudia premiestnením Kulicha dovnútra veže nadšení nie sú. „Áno, stretol som sa s negatívnymi reakciami. Ľudia by to chceli mať v pôvodnom stave,“ hovorí. Starosta tvrdí, že žiadna diskusia o inštalácii novej sochy sa nekonala. Vojenský historický ústav podľa neho poslal e-mailom len oznámenie o tom, že na pamätníku sa vymení socha.

Vo Vyšnom Komárniku, v katastri ktorého je pamätník umiestnený, sa starostka Daniela Štefancová s negatívnym ohlasom nestretla. „Nezisťovala som však názor obyvateľov detailne. No nikto ma nezastavil či sa neprišiel sťažovať v tejto veci,“ vraví. Starostka už videla, ako bude nová socha v predpolí pamätníka vyzerať. Vojenský historický ústav ju o tomto kroku informoval a poskytol aj fotografiu kópie sochy československého vojaka.

Rok 1964: Súsošie od Jána Kulicha. Foto: Vojenský historický ústav
Kulichovo súsošie, Dukla Rok 1964: Súsošie od Jána Kulicha.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Dukla #kontroverzia #súsošie