Spiš na kolenách. Kde nájdu prácu stovky ľudí?

Prepúšťanie a presun výroby, ktorý po štrnástich rokoch výroby ohlásila firma Panasonic v Krompachoch, zasiahli nielen mesto, ale celý Spiš. Podnik totiž zamestnáva celé rodiny z okresov Gelnica, Prešov či Košice-okolie.

03.10.2014 13:00
Krompachy, Panasonic, SEZ, priemyselný park Foto: ,
Panasonic sídli v areáli SEZ Krompachy. Hala v Hnedom priemyselnom parku (vľavo) sa dokončuje. Krompašania dúfajú, že v nej nájdu prácu.
debata (39)

Prepúšťanie a presun výroby, ktorý po štrnástich rokoch výroby ohlásila firma Panasonic v Krompachoch, zasiahli nielen mesto, ale celý Spiš. Podnik totiž zamestnáva celé rodiny z okresov Gelnica, Prešov či Košice-okolie. Podľa primátorky Ivety Rušinovej (nezávislá) je to veľmi zlá správa a v hladovej doline tak môže pribudnúť ďalších vyše 600 ľudí bez práce. Riešení pre nich veľa nie je. Asi štvrtine z nich ponúkla firma nové miesta v Plzni, ostatní si budú musieť pomôcť sami.

Zamestnancom Panasonicu, ktorí včera končili rannú zmenu, do reči veľmi nebolo. Z areálu SEZ Krompachy, kde firma sídli, odchádzali zachmúrení. „Vyhliadky sú zlé, už mám svoj vek. Deti sú síce dospelé, ale z niečoho treba žiť. A nájsť si tu v regióne akúkoľvek prácu je prakticky nemožné,“ posťažovala sa jedna zo zamestnankýň okolo päťdesiatky.

Prepúšťanie citlivo vnímajú aj príbuzní tých, ktorí vo firme končia. „Ja mám síce prácu v Čechách, ale mám známych, ktorí robia v Panasonicu. Takže myslím na nich, veď zamestnať niekoľko sto ľudí v tomto regióne je nemožné,“ myslí si Juraj Horváth.

V Panasonicu pracuje aj mama Lucie Hovancovej z Krompách. „Pre mamu to bude ťažké, má svoje roky a treba sa starať o rodinu a bývanie, takže to bude tvrdé. Neviem, čo bude robiť ďalej. Ponuka ísť pracovať do Plzne je dobrá pre mladých ľudí bez rodín, ale pre ostatných nie,“ povedala 24-ročná Lucia. Dodala, že rodina tak bude odkázaná na otcov príjem. Ona sama tiež nemá prácu, má zdravotné problémy a zatiaľ netuší, kedy sa zamestná. Spolu s priateľom majú príjem 400 eur mesačne.

Jediným pozitívom podľa primátorky je, že Panasonic sa k zamestnancom zachoval férovo. „V kolektívnej zmluve majú sedemmesačné odstupné,“ spresnila Rušinová, ktorá dúfa, že situáciu zlepší Hnedý priemyselný park, ktorý mesto dokončí v decembri. Práve tu by mohla aspoň časť prepustených v budúcnosti nájsť prácu.

„Nechcem byť pesimistom, musíme niečo urobiť, Krompachy a okolie nesmú padnúť. Rokovania s investormi sú, ale zatiaľ nie je nič definitívne. V stredu by malo zastupiteľstvo schváliť podmienky súťaže na obsadenie priemyselného parku. Uvidíme, kto z potenciálnych investorov sa reálne prihlási,“ vysvetlila Rušinová. Kvôli prepúšťaniu v Panasonicu rokovala aj na ministerstve hospodárstva a s agentúrou SARIO, ktorá prisľúbila pomoc pri hľadaní ďalších investícií.

Prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Eva Balážová tvrdí, že priemyselné parky môžu pomôcť, ale nie sú všeliekom. O to viac, že na mnohých miestach Slovenska zívajú prázdnotou. „Buď nenaplnili očakávanie a investori neprišli, alebo tam našlo prácu len málo zamestnancov,“ povedala Balážová. Podľa nej existuje pomerne jednoduché riešenie, ktoré síce nedokáže nahradiť veľkých investorov, ale môže pomôcť pri znižovaní nezamestnanosti.

„Pozitívnu úlohu môžu zohrať sociálne podniky. Dnes je to síce sprofanované, no išlo by o mestské či obecné podniky, ktoré môžu ochrániť obyvateľov pred tým, aby padli na úplné dno,“ naznačila Balážová. Dodala, že je na škodu veci, že samosprávy u nás viac nevyužívajú obecný majetok na to, aby mohli podnikať. Príkladom môže byť obec Spišský Hrhov. Zamestnáva obyvateľov obce pri stavebných či iných prácach.

„Vo svete sú takéto prípady bežné, napríklad štvrť Erszebét v Budapešti. Je to chudobná robotnícka štvrť, miestna samospráva tam vytvorila podnik s vyše 600 zamestnancami. Tí majú na starosti denný stacionár pre bezdomovcov, starostlivosť o seniorov či program pre deti rodičov, ktorí musia byť v práci,“ uviedla príklad Balážová.

Dodala, že sociálny podnik v Krompachoch nenahradí stovky pracovných miest po Panasonicu. „Možno to bude len niekoľko miest, možno desiatky. Ale aj to by bola pomoc,“ poznamenala Balážová s tým, že za každým pracovným miestom je rodina, a to znamená aj pomoc ďalším ľuďom.

Podľa riaditeľky okresného Úradu práce v Spišskej Novej Vsi Jany Brziakovej Panasonic v Krompachoch riadne ohlásil hromadné prepúšťanie. Spresnila, že o prácu príde celkovo 656 ľudí, 445 z nich ku koncu tohto roka, 40 pracovníkov ostane do mája budúceho roka, ďalším ponúknu prácu v Plzni. Prvých zamestnancov firma prepustí v decembri. „Dostanú sedemmesačné odstupné a rôzne benefity. Navyše majú nárok aj na dávku z úradu práce. Máme, žiaľ, skôr opačné skúsenosti, že firma skončí a jednoducho odíde,“ zhodnotila situáciu Brziaková.

V okrese Spišská Nová Ves bola v auguste miera evidovanej nezamestnanosti 15,65 percenta a v susednom okrese Gelnica 18,80 percenta. Podľa Brziakovej sú to tisíce ľudí, no voľných miest sú desiatky.

Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník hovorí, že prepúšťanie mestom otrasie. Dnes majú Krompachy takmer 9-tisíc obyvateľov, z toho ekonomicky aktívnych asi 5-tisíc. Nezamestnaný je každý piaty človek. Prácu má teda približne 4-tisíc ľudí. „Mesto pocíti prepúšťanie v každom smere. Keď ľudia nebudú pracovať, výrazne sa zníži ich príjem. Nebudú si môcť dovoliť to, čo si môžu dovoliť doteraz doteraz. Okrem toho sa prejavia negatívne psychologické efekty, stres či nervozita,“ upozorňuje Páleník.

Aj keď spoločnosť niektorým zamestnancom navrhla presun do Česka, Páleník to považuje za dosť veľké riziko. „Presťahovať sa do vzdialeného regiónu, okrem toho v inej krajine, je vážne rozhodnutie. Ľudia musia zvážiť, či sa im to oplatí. Kľúčové budú podmienky i nastavenie pracovnej zmluvy. Či budú mať opäť skúšobnú dobu, alebo normálnu pracovnú zmluvu. Ak by im navrhli dobré podmienky, môže to byť zaujímavá príležitosť na nový začiatok,“ pokračuje.

Spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia v Krompachoch plánuje skončiť svoju výrobnú činnosť pozostávajúcu z výroby Blu-Ray prehrávačov a rekordérov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov (PCB) pre televízory. PR manažérka spoločnosti Andrea Maršáková uviedla, že európsky trh záznamových zariadení pre video sa stále zmenšuje. „Objem predaja spoločnosti sa bez straty celkového trhového podielu za posledných päť rokov znížil o viac ako 50 percent a nepredpokladáme, že tento trend a vývoj na trhu sa v budúcnosti zmenia,“ vysvetlila Maršáková.

Dodala, že pokles výroby a nevyhnutné fixné náklady už naďalej neumožňujú udržať spoločnosť v Krompachoch životaschopnú a ziskovú. Časť výroby sa preto presunie do Plzne, kde má Panasonic veľkú prevádzku.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prepúšťanie #Panasonic #priemyselný park #Krompachy