Elektronické prideľovanie spisov exekútorom sa neplánuje

Ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti neplánuje zavedenie náhodného elektronického prideľovania exekučných spisov. Rezort spravodlivosti tak reaguje na požiadavku Slovenskej komory exekútorov (SKE).

03.10.2014 09:50
sudna rada, najvyssi sud, ministerstvo... Foto: ,
Ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti neplánuje zavedenie náhodného elektronického prideľovania exekučných spisov.
debata

Exekútori tvrdia, že sú zneužívaní ako prostriedok politického boja a zavedenie elektronického prideľovania spisov „zvýši transparentnosť a odstránení podozrenia z klientelizmu.“

Ministerstvo pripomína, že od 1. januára 2013 sa sprísnili podmienky pri výkone exekútorského povolania. Od júna tohto roka zas platia nové opatrenia tzv. protiúžerníckeho balíčka vo vzťahu k primeranosti výkonu rozhodnutia.

Ďalšie zmeny zamerané na zvýšenie ochrany spotrebiteľa sú súčasťou návrhu nového zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní.

„Už súčasný právny stav zabezpečuje nadštandardnú ochranu práv slabšej zmluvnej strany a vytvára primeraný rámec regulácie výkonu exekučnej činnosti,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Zavedenie náhodného elektronického prideľovania exekúcií by pretrhalo nezdravé väzby medzi veriteľmi a niektorými spolupracujúcimi exekútormi. Vylúčili by sa podozrenia z klientelizmu a korupcie, zdôrazňuje SKE. Nemohli by sa tisíce podaní kumulovať v jedinom exekútorskom úrade, čím by sa znížili možnosti na podávanie hromadných žalôb a iných pofidérnych praktík.

Exekútorské úrady by na základe dlhodobého trendu mohli lepšie plánovať prijímanie zamestnancov i ďalšie náklady, tvrdia exekútori.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Exekútori #transparentnosť