Lajčák: S Maďarskom aj napriek nezhodám treba diskutovať

S Maďarskom sa nie vždy na všetkom zhodneme, dôležité je však spolu diskutovať. Vyhlásil to v Bratislave na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí a zahraničného obchodu Maďarska Péterom Szijjártóm minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

07.10.2014 17:20
Lajčák, Szíjjártó Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prijal ministra maďarskej diplomacie Pétar Szíjjártóa.
debata (23)

Podľa Lajčáka rozdielne názory na niektoré otázky nie sú žiadna tragédia.

Jednou z oblastí, kde sa vlády oboch krajín nezhodnú, je napríklad slovenský zákon zakazujúci prijatie iného občianstva. „Tabu témy nie sú, diskutujeme spolu o všetkom,“ povedal Lajčák. Podľa neho si však treba uvedomiť, že zákon sa týka vzťahu Slovenska k slovenským občanom. „Nechceme prichádzať o občanov,“ povedal. Podľa neho však Slovensko nie je pre zákon pod medzinárodným tlakom. „Európsky súd pre ľudské práva aj Európsky súdny dvor uznali, že zákon je v poriadku.“ Lajčák ocenil, že Slovensko je prvou krajinou, ktorú novovymenovaný maďarský minister zahraničia navštívil. Zároveň vyjadril zámer pokračovať v spoločných hospodárskych projektoch.

„Sú tu aj horúce témy, ale tie treba riešiť kultúrne,“ povedal Szijjártó s tým, že nie je potrebné posielať si správy cez médiá. Ako povedal, pri zákone proti dvojakému občianstvu musia Slovensko a Maďarsko nájsť riešenie. Podľa neho pripravujú obe krajiny zmiešané komisie, ktoré sa problémom majú zaoberať.

Szijjártó označil Slovensko za strategického partnera Maďarska. „Slovensko je naším štvrtým najvýznamnejším partnerom v zahraničnom obchode,“ povedal s tým, že v minulom roku dosiahli vzájomné transakcie objem viac ako osem miliárd eur. Spoluprácu podľa neho majú ešte zlepšiť plánované hospodárske projekty v oblastiach pri vzájomných hraniciach.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Miroslav Lajčák #Péter Szijjártó