Prípadní noví vlastníci Petit Pressu vyhlasujú, že garantujú slobodnú tvorbu

Právo redaktorov Petit Pressu na slobodnú a nezávislú tvorbu bude zachované a garantované aj v prípade vlastníckej zmeny, píšu v spoločnom stanovisku predstavitelia Investičnej skupiny Penta a tlačovej agentúry SITA. Tvrdia, že štruktúra celej transakcie je transparentná.

08.10.2014 17:15
debata (11)

V tejto súvislosti pripomínajú, že "spoločnosť vlastnená firmou SITA, Slovenská tlačová agentúra, a.s., reprezentovaná Igorom Grošaftom, začala pred niekoľkými mesiacmi rokovania s 50 %-ným spolumajiteľom Petit Press, nemeckou vydavateľskou skupinou RBVG. Tieto rokovania boli uzatvorené podpísaním kúpnopredajnej zmluvy, ku ktorému došlo na konci augusta.

Vo štvrtok 9. októbra uplynie lehota, počas ktorej môže druhý spoluakcionár Petit Press, spoločnosť PSIS uplatniť svoje akcionárske práva a rozhodnúť sa, či kúpi zvyšný 50% podiel a stane sa tak 100% majiteľom vydavateľstva".

Penta vraj v Petit Presse nebude mať podiel

Investičná skupina Penta sa podieľa na financovaní kúpnej ceny a je tak finančným partnerom SITA a Igora Grošafta v transakcii. „Penta nie je ani priamo a ani nepriamo možným nadobúdateľom akcionárskeho podielu vo vydavateľstve Petit Press,“ uvádza sa ďalej v stanovisku Penty a SITA, ktoré prináša informácie k možnej akvizícii 50 %-ného vlastníckeho podielu vo vydavateľstve Petit Press, na ktorom sa podieľajú tieto spoločnosti. Pod stanovisko sa podpísali partner Investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a spolumajiteľ SITA, Slovenská tlačová agentúra, a.s. Igor Grošaft.

SITA sa začala o akcionársky vstup do vydavateľstva Petit Press zaujímať už v prvom štvrťroku 2014. „Vzhľadom na to, že na trhu prebieha vlastnícka konsolidácia a aj Penta v uvedenom období začala aktívne pripravovať investície do vydavateľstiev Trend Holding a 7 PLUS, Igor Grošaft a Penta sa dohodli na finančnom partnerstve Penty pri vstupe dcérskej spoločnosti SITA do Petit Press.“

Redakcie Petit Press majú skúsenosť s pôsobnosťou finančného investora

SITA a Penta z toho dôvodu odmietajú obviňovanie z netransparen­tnosti. „Naopak, ani SITA a ani Penta neskrývajú a ani inak nezahmlievajú svoje roly v transakcii a to ani voči súčasným vlastníkom Petit Pressu a ani voči verejnosti tým, že by transakciu realizovali napríklad cez tretie a formálne neprepojené subjekty,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Spoločnosti PSIS, súčasnému akcionárovi Petit Press, je SITA „pripravená záväzne ponúknuť to, že by vo vydavateľstve pôsobila aj v minoritnej akcionárskej pozícii“. PSIS by tak podľa SITA rozhodujúcim spôsobom manažérsky kontroloval vydavateľstvo. „Aj v prípade zachovania súčasného rozloženia síl medzi akcionármi v pomere 50:50, nemôže nový akcionár Petit Pressu bez súčinnosti PSIS vykonávať vo vydavateľstve svoj vplyv,“ uvádza sa v stanovisku.

Jeho autori pripomínajú, že od založenia vlajkovej lode vydavateľstva Petit Press, denníka SME, vydavateľstvo vlastní či spoluvlastní spoločnosť PSIS (hlavný akcionár Peter Vajda), ktorá má v SR a ČR významné podnikateľské záujmy. „Redakcie vydavateľstiev Petit Press tak majú od svojho vzniku skúsenosť s pôsobnosťou významného finančného investora vo svojej akcionárskej štruktúre.“

Ak by sa zmenili majitelia Petit Pressu, Penta a SITA sú „pripravené prevziať a v plnom rozsahu dodržiavať také isté pravidlá, aké upravujú súčasný vzťah medzi PSIS, vlastníkmi, investormi, manažmentom a redakčnou časťou vydavateľstva, s cieľom zamedziť konfliktu záujmov“.

Konsolidácia médií je podľa Penty a SITA nutnosťou

Konsolidácia médií na Slovensku je podľa Penty a SITA nutnosťou a je veľmi pravdepodobné, že aj bez účasti Penty a SITA, by k nej v krátkom čase došlo. Obe spoločnosti sú presvedčené, "že ekonomický model fungovania najmä printových a on-line médií na Slovensku bude v krátkom čase viesť k výraznej redukcii vydavateľstiev. Je to trend, ktorý celosvetovo súvisí s prepadom príjmov z reklamy a predplatného a z hľadania účinných nástrojov, ktoré by dokázali získavať príjmy za mediálny obsah na internete.

Tituly vydavateľstva Petit Press považujú Penta a SITA za „značky, ktoré reprezentujú nezávislú a slobodnú novinársku tvorbu na Slovensku. SITA má preto záujem vydavateľstvu ponúknuť serióznu a dlhodobú spoluprácu, ktorá je zárukou zdravého ekonomického fungovania a tým aj predpokladom zachovania a rozvoja novinárskej tvorby“.

Vlastníci agentúry SITA garantujú, že nemienia rezignovať princípy slobodnej a nezávislej žurnalistiky. SITA a Penta garantujú všetkým pracovníkom redakcií vydavateľstva Petit Press slobodnú novinársku tvorbu, právo na kritické vyjadrovanie postojov, ktoré sú v súlade so zákonmi SR či dobrými mravmi.

„Sme si plne vedomí skutočnosti, že nezávislosť redakcie a jej schopnosť formulovať kritický názor, je kľúčovou hodnotou slobodnej a demokratickej spoločnosti a je aj v neposlednom rade kľúčovou ekonomickou hodnotou každého mediálneho vydavateľstva,“ píšu v stredu zverejnenom stanovisku.

Zdôrazňujú, že „napriek tomu, že existuje celý rad výhrad či obáv z dopadov, ktoré sprevádzajú hlavne vstup skupiny Penta do médií na Slovensku, relevantnú skúsenosť z pôsobenia Penty v role investora či vlastníka médií, nemá zatiaľ žiadny žurnalista na Slovensku“. Preto považujú „za neprimerané a nie úplne zodpovedné, označovať takýto vstup apriórne za ohrozenie, či koniec slobodnej novinárskej tvorby“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #novinári #žurnalistika #Petit Press