Kiska išiel do Popradu vládnym špeciálom

Prezident Andrej Kiska sa dal z oficiálnej pracovnej cesty v zahraničí dopraviť na víkendovú návštevu rodného Popradu vládnym špeciálom. Informoval o tom portál topky.sk. Podľa webovej stránky prezidenta Kiska v tom čase v Poprade nemal naplánované žiadne pracovné povinnosti.

08.10.2014 19:45
Andrej Kiska, prezident Foto: ,
Prezidentská kancelária tvrdí, že prezident Andrej Kiska si v Poprade vybavoval neoficiálne záležitosti.
debata (277)

Prezidentská kancelária tvrdí, že prezident tam vybavoval neoficiálne záležitosti. Lety vládnej letky sú pritom platené z peňazí daňových poplatníkov.

Vládny špeciál s prezidentom pristál v jeho rodnom Poprade v piatok 5. septembra. Kiska tam zakončil svoju dvojdňovú pracovnú cestu vo Walese, kde sa konal summit NATO. Podľa webu prezidenta najbližšie oficiálne povinnosti čakali v Bratislave v utorok 9. septembra.

Z kancelárie prezidenta priznali, že dôvod predĺženej trasy letu súvisel s tým, že prezident v Poprade býva. „Lietadlo pristálo v Poprade v piatok po polnoci cestou z Walesu presne podľa plánu a pracovného programu. Dôvod bol ten, že prezident v Poprade býva,“ povedal riaditeľ odboru komunikácie kancelárie prezidenta Roman Krpelan. Na otázku, či môže spresniť, aký pracovný program Kiska v Poprade absolvoval, a prečo nebol uvedený na webe, Krpelan reagoval, že išlo o také aktivity, ktoré súvisia s výkonom funkcie prezidenta a na webe sa neuvádzajú. „Pracovný program prezidenta ako neoficiálne stretnutia, prijatia, rozhovory s médiami, porady so zamestnancami KPR, poradcami, príprava podkladov na pracovné stretnutia, štúdium materiálov, podpisovanie zákonov sa v oficiálnom pracovnom programe prezidenta neuvádzajú, hoci prebiehajú neustále,“ dodal. Na otázku, či sa prezident prepravil vládnym špeciálom aj z Popradu späť do Bratislavy, neodpovedal.

Využívanie lietadiel vládnej letky ministerstva vnútra ústavnými činiteľmi nepodlieha žiadnym obmedzeniam a môžu nimi lietať aj súkromne. „Neplatia tam nijaké obmedzenia, ak ho ústavní a vládni činitelia potrebujú a lietadlo je k dispozícii, nie je tam dôvod, prečo im ho neposkytnúť,“ vysvetlil bezpečnostný expert Juraj Zábojník, ktorý v minulosti šéfoval Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Ministerstvo vnútra lietadlo politikom poskytne bez toho, aby skúmalo účel cesty. Väčšinou sa však letka používa na dopravu ústavných či vládnych činiteľov počas pracovných ciest.

Bývalý štátny úradník, ktorý sa pohyboval v prostredí prezidentskej kancelárie, pre Pravdu povedal, že preprava vládnym lietadlom na súkromné účely je otázkou etiky. „Nejde o to, či na to prezident má, alebo nemá nárok. Je to skôr o etike. Každý let navyše ide z peňazí daňových poplatníkov,“ povedal zdroj, ktorý si neželal zverejniť meno.

Vzdialenosť medzi Walesom a Bratislavou je vyše 1400 kilometrov, do Popradu je to o ďalších zhruba 300 kilometrov ďalej. Vládny tupolev, ktorý je určený na zahraničné cesty, tak spolu s cestou z Popradu do Bratislavy navyše mohol preletieť viac než 500 kilometrov. Dĺžka letu na trase Bratislava – Poprad trvá okolo 50 minút.

Na koľko predĺžený let vyšiel, ministerstvo vnútra nespresnilo. „Nakoľko letka ministerstva vnútra nie je prevádzkovaná s komerčným účelom, nie je možné presne vyrátať letovú hodinu či už lietadla Tu-154 M, alebo lietadla JAK-40,“ reagoval hovorca rezortu vnútra Peter Lazarov. Podľa informácií denníka Pravda sa letová hodina vládneho tupoleva pohybuje okolo 4,5 tisíca eur.

© Autorské práva vyhradené

277 debata chyba
Viac na túto tému: #vládny špeciál #Andrej Kiska