Policajti predviedli techniku aj kritiku do vlastných radov

Techniku akou lapajú aj tých najväčších cestných pirátov predvádzali včera muži zákona v policajnej akadémii v Bratislave. Podľa nich je prvotriedna a dostane sa všade. Policajný prezident a minister vnútra však priznali, že na opitých vodičov a problémy v premávke to niekedy nestačí. Tým narážali aj na rezervy vo vlastných radoch.

10.10.2014 13:00
polícia, prehliadka techniky, policajné auto Foto: ,
Inteligentné auto dokáže prelustrovať každého vodiča.
debata (14)

Policajti sú vďaka novej technike mobilnejší, vybavení inteligentnými autami a šoféra si dokážu prelustrovať do niekoľkých sekúnd.

„Kedysi sme mali k dispozícii len statickú techniku. Dnes ju už dokážeme používať aj počas jazdy. Máme ručné merače a vieme merať na miestach, kde to predtým nebolo možné. Čerpáme informácie z operačných stredísk, registrov či evidencií a na základe nich, už priamo v aute, dostaneme obraz o priestupkovej minulosti vodiča,“ vymenoval policajný prezident Tibor Gašpar viaceré výhody modernejšieho zariadenia. Vďaka nemu sú mobilnejší, rýchlejší a presnejší.

Tesne predtým však spomenul, že aj policajti občas „šliapnu“ vedľa. „Je zlé, ak mi premiér tejto krajiny zavolá a povie, že v piatok v popoludňajšej špičke nestretne jediného dopravného policajta, ktorý by riadil premávku v hlavnom meste a potom niekde na Triblavine stretne policajnú kontrolu, ktorá kontroluje tlak v pneumatikách alebo váži,“ povedal Gašpar. Podľa neho má polícia rezervy v plánovaní kontrol a určení ich miesta a času.

Inteligentné auto dokáže prelustrovať každého...
Vedúci špeciálneho dopravného oddelenia Ján...
+3Policajti v Bratislave predviedli techniku.

„Na zisťovanie priestupkov môžeme skutočne naplánovať iný termín a nie, keď sa vodič po dvoch hodinách vymotá z Bratislavy, tak ho ešte zastavíme, aby sme zisťovali tlak v pneumatikách,“ dodal. Už to, že sú policajti na cestách, však považuje za najlepšiu prevenciu. Vodiči sú obozretnejší, znížia rýchlosť a zložia telefón.

Minister vnútra zase priznal, že akákoľvek dobrá technika stále nezaberá na opitých šoférov. „Toto je asi nejaký znak slovenských vodičov. S opitosťou sa ťažko bojuje, tresty sú už dosť prísne. Možno by pomohla tabuľa hanby alebo nejaké doplnkové opatrenie. Spomínam si napríklad na vysoko postaveného človeka, ktorý musel ostať zadržaný na policajnej stanici. Keď sa rodina dozvedela, že bol dva dni vo väzení, bola z toho najväčšia hanba na svete,“ hovorí Kaliňák s tým, že po takejto skúsenosti si už opitý do auta zrejme nesadol.

Vedúci špeciálneho dopravného oddelenia policajného prezídia Ján Hano nám preto ukázal kufrík, ktorý obsahuje alkohol tester. Okrem samotného prístroja sú pri ňom náustky, tlačiareň či náhradný zdroj. „Ak by sa niekto sťažoval na presnosť merania, ku každému prístroju máme priložený aj certifikát o overení. Šoférovi ho môžeme kedykoľvek ukázať,“ prízvukoval.

Vedúci špeciálneho dopravného oddelenia Ján... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ján Hano, merač rýchlosti, polícia Vedúci špeciálneho dopravného oddelenia Ján Hano vysvetľuje používanie merača rýchlosti.

Do budúcnosti sa uvažuje, že by podobné testery muselo mať každé vozidlo. Dreger by bol napojený na riadiacu jednotku a ak by vodič nafúkal, nenaštartoval by. „Hádam sa to do zákona dostane, pretože vidíte: Môžeme robiť kontroly na alkohol každý deň a hromada vodičov napriek tomu jazdí pod vplyvom. Občas to vyzerá, že opitých na cestách pribúda,“ čudoval sa Hano.

Problémom našich vodičov však nie je len pitie alkoholu pred jazdou, ale aj prekračovanie rýchlosti. Policajný prezident, ako aj minister pripomenuli, že proti tomuto fenoménu bojujú aj objektívnou zodpovednosťou. Znamená to, že za priestupky je zodpovedný majiteľ auta, nech vozidlo šoféruje ktokoľvek. Pokutu mu polícia môže poslať domov, čo už aj robí.

„Zatiaľ bolo poslaných nejakých 5-tisíc pokút, systém však nie je úplne rozvinutý. Vo finálnej fáze to možno bude niekoľkonásobne viac. Jedine, že by vodiči začali bezpečne jazdiť,“ usmial sa Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #prehliadka #technika #policajti #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar