Zvolenský na synode o rodine vyzdvihoval šaštínsku baziliku

Namiesto analýzy, aké problémy vidí katolícka cirkev v manželstvách, predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský vyzdvihoval duchovný význam pútnického miesta Šaštín pre naše rodiny. S takýmto príspevkom vystúpil na mimoriadnej synode v Ríme. Od nej majú veriaci veľké očakávania. Prvýkrát by tu mali biskupi hovoriť o tom, či cirkev zmení postoj k rozvodom, antikoncepcii či homosexualite.

10.10.2014 13:16
Stanislav Zvolenský, arcibiskup Foto: ,
Arcibiskup Stanislav Zvolenský.
debata (24)

Zvolenský vo svojom vystúpením hovoril o tom, že návšteva mariánskej svätyne v Šaštíne rodinám pomáha prekonať partnerské problémy či ťažkosti v rodinnom spolužití. Podľa analytikov boli jeho vyjadrenia odtrhnuté od toho, čo súčasné rodiny potrebujú.

Na mimoriadnom zhromaždení, ktoré sa začalo v nedeľu, biskupi diskutujú o tom, ako preklenúť nesúlad medzi katolíckym učením, ktoré sa týka sexu, zákazu antikoncepcie, vychovávania detí či zväzkov homosexuálov, a praktickým životom veriacich rodín. Vatikán totiž priznáva, že veľká časť veriacich považuje prísne katolícke učenie, ktoré napríklad zakazuje cirkevné sobáše pre rozvedených či antikoncepciu, za prekonané a volá po uvoľnení pravidiel.

Arcibiskup Zvolenský do tejto debaty prispel názorom, že mariánska svätyňa v Šaštíne je pre naše rodiny „božím darom, pretože má vo svojom základe obnovu manželského a rodinného spolužitia“. Spomenul tiež, že slovenskí biskupi v rámci príprav na synodu vo Vatikáne zistili, že medzi najrozšírenejšie problémy veriacich patria ťažkosti vo vzťahoch a v komunikácii v rodinách. Arcibiskup ešte pred odchodom na synodu vyhlásil, že zmenu v postoji cirkvi k možnosti pristupovať k sviatostiam pre rozvedených neočakáva. Podľa neho cirkevná náuka vychádza z nerozlučiteľnosti manželstva a nie je na rozhodnutí ľudí, aby ju menili.

Historička práva Katarína Zavacká, ktorá sa zaoberá cirkvami, upozornila, že každý veriaci sa môže rozhodnúť, či je pre neho návšteva pútnického miesta vhodným spôsobom, ako riešiť rodinné problémy „Katolícka cirkev je dobrovoľným združením so svojimi pravidlami, odkiaľ každý môže vystúpiť, pokiaľ mu šaštínska bazilika ako manželská poradňa nestačí,“ pripomenula. Niekoľko tragických prípadov za posledné roky podľa nej však nasvedčuje, že rady typu „modli sa a trp“, občania zrejme občas dostávajú aj na polícii pri ohlasovaní týrania v rodine. „A to už je veľký celospoločenský problém,“ dodala.

Cirkevný analytik Jaroslav Šebek zhodnotil, že Zvolenský sa vo svojom príhovore venoval viac duchovnej stránke rodinného života než výzvam, ktorým cirkev čelí v oblasti praktickej pastorácie veriacich. „Zdôraznil duchovný rozmer, ale musí byť stanovený aj ten pastoračný, teda možnosť sviatostí pre rozvedených či ženy samoživiteľky. Príspevky nemôžu byť síce dlhé, ale popri duchovnom rozmere sa dá nájsť priestor aj na konkrétne riešenia,“ zhodnotil Šebek.

Upozornil aj na arcibiskupov výrok o nemennosti cirkevnej náuky pred začatím synody. Podľa neho tým potvrdil, že slovenská katolícka cirkev zastupuje na synode konzervatívný prúd, ktorý je v protiklade s otvoreným prístupom pápeža Františka. Ten biskupov ešte pred začiatkom synody vyzval, aby prejavili väčšie pochopenie pre praktický život veriacich.

Prelomová zmena, ktorá by reflektovala praktické potreby veriacich, podľa Šebeka zo stretnutia biskupov nevzíde. Tvrdí, že tohtoročné zhromaždenie je len prípravou na to budúcoročné, kde sa už môže črtať prijatie zásadnejších dokumentov. „Otvorili sa kontroverzné a citlivé otázky, ktoré sa týkajú rodinného života veriacich. To predpovedá otvorenú a kritickú diskusiu, ktorej výsledok však nebude hneď,“ konštatoval. Otázky, v ktorých by sa biskupi podľa neho dokázali zhodnúť, sa týkajú najmä uvoľnenia pravidiel pre rozvedených, nezosobášených partnerov a ženy samoživiteľky, ktorým by bolo umožnené zúčastňovať sa na cirkevných sviatostiach.

Mimoriadna biskupská synoda potrvá do 19. októbra. Ako podklady pre ňu slúžia vyplnené dotazníky, ktoré pápež František na prelome rokov poslal do všetkých svetových farností. Pýtal sa v nich aj na to, ako žijú veriaci a či majú záujem o cirkevné sviatosti aj po rozvode. U nás dotazníky v drvivej väčšine vypĺňali farári a nie veriaci.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #rodina #Šaštín #Stanislav Zvolenský #pútnici