Na zrušenie dvoch sviatkov chýba dohoda

Dva dni voľna podľa všetkého z kalendára neubudnú, na rušenie štátnych sviatkov chýba širšia spoločenská a politická dohoda. Pôvodne vláda zvažovala zrušiť sviatok Deň ústavy 1. septembra a sviatok Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra. Práve cirkevný sviatok narazil na odpor katolíckej cirkvi, ktorá je proti.

13.10.2014 12:00
Šaštín-Stráže, púť, veriaci Foto: ,
So zrušením sviatku Sedembolestnej Panny Márie cirkev nesúhlasí. Na snímke národná púť pri bazilike v Šaštíne-Strážach v tomto roku.
debata (9)

Kabinet sviatky vlani neriešil, pretože obidva pripadli na nedeľu, tento rok sa slávili v pondelok. Minister financií Peter Kažimír nepredpokladá, že v dnešnej situácii dôjde k rušeniu štátnych sviatkov, aj keď si myslí, že ide stále o aktuálnu a správnu tému. „Nenašli sme dohodu s katolíckou cirkvou. Z tohto pohľadu je otázka, či pôjdeme len do zrušenia jedného civilného sviatku,“ povedal Pravde minister Kažimír.

Premiér Robert Fico svojho času navrhoval, aby sa Sviatok Sedembolestnej nerušil, ale presunul na nedeľu. Spomenul aj príklad Portugalska, ktoré sa dohodlo s Vatikánom, že päť rokov sa nebude uplatňovať štátny sviatok v konkrétny deň. Vatikánska zmluva totiž obsahuje zoznam sviatkov, ktoré by mali zostať dňami pracovného pokoja, a medzi nimi je aj 15. september.

Pod petíciu za zachovanie cirkevného sviatku ako voľného dňa sa podpísalo do 130-tisíc ľudí. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik včera povedal, že KBS sa nikdy pred dialógom neuzatvorila. Odvolal sa tiež na masovú účasť verejnosti na púti v Šaštíne, kde si veriaci pripomínajú patrónku Slovenska. „KBS vidí vždy priestor na dialóg, ale to, čo sme odmietli, bola otázka Sedembolestnej,“ povedal Kováčik.

Rušenie štátnych sviatkov bola požiadavka zamestnávateľov. Mal sa tým zmazať dosah konsolidačných opatrení na hospodársky rast. Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, je v súčasnosti skeptický, či ubudnú dva z voľných dní. Podľa neho zrejme politici prieskumom zistili, že nejde o príliš populárnu tému.

„Je to téma pre ďalšiu vládu, pretože takéto opatrenia sa dajú ľahšie urobiť hneď po voľbách ako pred voľbami. Teraz už na to vôbec nebude politická vôľa,“ mienil Machunka. Slovensko sa radí k európskym krajinám s najvyšším počtom dní pracovného pokoja. Je ich 15. Vláda pritom nemá veľký manévrovací priestor a ťažko predpokladať, že by siahla na dni voľna počas Veľkej noci, Vianoc či Sviatku všetkých svätých.

Podobne je to aj v prípade občianskych sviatkov, ako je 17. november – výročie nežnej revolúcie alebo 29. august – výročie SNP. Rovnako je málo pravdepodobné, že by vláda zrušila 1. máj – Sviatok práce. Minister financií Kažimír však uviedol, že zrušenie sviatkov má naozaj pozitívne dosahy na ekonomiku, aj keď si ľudia môžu myslieť niečo iné.

Sviatky boli témou aj bývalej vlády. Minister práce Jozef Mihál presadzoval názor, že by sa dni voľna zo stredu týždňa posunuli na piatok alebo pondelok a zamestnanci by tak mali predĺžené víkendy. Nakoniec však z tohto nápadu nič nebolo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #katolícka cirkev #štátny sviatok #Deň Ústavy SR