Hygienici zaviedli masové očkovanie proti žltačke

Viac ako 50 ľudí v okresoch Levice a Zlaté Moravce dostalo v posledných dvoch mesiacoch hepatitídu typu A, žltačku známu aj pod pojmom choroba špinavých rúk. Majú ju celé rodiny, najviac však postihla deti.

14.10.2014 12:00
debata

Epidemiológovia už zaočkovali vyše 1 200 ľudí, v troch obciach prerušili vyučovanie v školách. Základným hygienickým pravidlom v rámci prevencie je dôsledné umývanie si rúk a očkovanie.

Najviac, až 23 chorých z celkového počtu 27, zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre práve u ľudí, ktorí žijú v podmienkach s veľmi nízkym hygienickým štandardom. Žltačka sa objavila v obciach Čaradice, Tekovské Nemce, Červený Hrádok aj v Zlatých Moravciach. „Všetci chorí boli izolovaní a liečení na Infektologickom oddelení v Nitre,“ hovorí regionálna hygienička Katarína Tináková.

Počet chorých na žltačku za rok 2014 v jednotlivých krajoch

  • Prešovský: 147
  • Košický: 146
  • Banskobystrický: 114
  • Nitriansky: 51
  • Trenčiansky: 12
  • Bratislavský: 6
  • Žilinský: 3
  • Trnavský: 0

Pozn.: údaje sú k 13. 10. 2014

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

Choroba špinavých rúk postihla najmä Čaradice. „So žltačkou bojujeme od leta, mali sme tu viacerých chorých, dnes musím povedať, že je hospitalizovaná už len jedna žena,“ tvrdí starosta obce Vladislav Uličný. Zdravotníci zaočkovali v okrese Zlaté Moravce v ohniskách nákazy zhruba tisícsto ľudí. „Nariadené bolo aj mimoriadne preventívne očkovanie u detí do 15 rokov žijúcich v podmienkach s veľmi nízkym hygienickým štandardom, poštárov či vodičov autobusov, čo bolo približne ďalších sto ľudí,“ uviedla Tináková.

Toto ochorenie si podľa nej vyžiadalo prerušenie vyučovania v školách v Tekovských Nemciach, Červenom Hrádku a Spojenej škole Zlaté Moravce. Aj materské školy musia všetko vrátane hračiek dôkladnejšie čistiť. Upozornené boli aj veľké obchodné reťazce. „Zvýšenú pozornosť je potrebné upriamiť na čistenie a dezinfekciu nákupných košíkov, sociálnych zariadení a iných komponentov, ktorých sa najčastejšie zákazníci dotýkajú,“ dodáva Tináková.

Viacero prípadov žltačky zaznamenali aj epidemiológovia v okrese Levice. „Na infektologickom oddelení v Nitre bolo z okresu Levice hospitalizovaných dosiaľ 24 ľudí, z toho 9 dospelých a 14 detí. Tie sú náchylnejšie na vznik choroby,“ informovala vedúca oddelenia epidemiológie Adriana Czigányiová. Vzhľadom na to, že sa zvyšovali počty chorých v obci Šalov, hygienici nariadili lekársky dohľad v celej obci – pravidelne kontrolovali a následne zaočkovali všetkých obyvateľov do 40 rokov. „Dosiaľ sme zaočkovali 155 ľudí. Niektorí sa dali zaočkovať aj na vlastné náklady,“ dodala epidemiologička.

„Ochorenie je stále aktuálne, chorých pribúda,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký. Liečba žltačky je symptomatická, to znamená, že sa zmierňujú jednotlivé príznaky, podávajú sa vitamíny a rôzne lieky na podporu metabolizmu pečene. V súčasnosti neexistuje špecifická protivírusová liečba hepatitídy A. Priemerný čas hospitalizácie je 14 dní.

„Ochorenie sa prenáša fekálno-orálnou cestou. To znamená, že vírus vylučovaný stolicou infikovaného človeka sa do organizmu dostáva ústami – prehltnutím. Faktorom prenosu sú aj špinavé ruky, alebo vírusom kontaminované potraviny alebo voda,“ upozorňuje Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. Obvykle sa začína neurčitými príznakmi podobnými chrípke, môžu sa objaviť bolesti pod pravým rebrovým oblúkom. O niekoľko dní sa u väčšiny chorých objaví žlté sfarbenie očného bielka a kože.

Základným hygienickým pravidlom v rámci prevencie je dôsledné umývanie si rúk po použití záchodu a pred jedlom, dodržiavanie zásad hygieny a správnej výživy, najmä čo sa týka hygieny prípravy potravín. Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Levice #Zlaté Moravce #hepatitída #očkovanie #hygienici #žltačka