Tvrdý zásah proti vodičke už preveruje inšpekcia

Žena kričiaca, aby ju nespútavali, a dvaja policajti, ktorí s ňou zápasia, pretože odmieta dať obe ruky za chrbát a oni jej tak nemôžu nasadiť putá. Do toho ich ženina dcéra prosí, aby jej matku nechali na pokoji, a zároveň na mobil nakrúca drsný policajný zásah.

16.10.2014 14:00
policajná brutalita, video, bratislava,...
Snímka z videa s tvrdým zákrokom policajtov, ktoré zverejnila aj televízia JOJ.
debata (220)

Toto video, ktoré sa objavilo na internete a vysielala ho aj televízia JOJ, vyvolalo búrku negatívnych reakcií. To, či bolo konanie policajtov v súlade so zákonom, už preveruje inšpekcia ministerstva vnútra.

Pohotovostná motorizovaná jednotka kontrolovala ženu pred dvoma týždňami v bratislavskej Petržalke na Dolnozemskej ulici. Podľa medializovaných výpovedí dcéry jeden z policajtov bol hneď od začiatku kontroly drzý, nepríjemný a zvyšoval na jej mamu hlas. Vodička sa podľa nej pri predložení dokladov snažila hliadke vysvetliť, prečo nemá platnú technickú kontrolu, ale len protokol, a na to, aby si vybavila nezrovnalosti v technickom preukaze, mala 30 dní. To však mužov zákona údajne nezaujímalo a chceli im z auta odmontovať čísla. Keď sa matka opýtala policajta, či sa tak drzo baví aj so svojou mamou, mal ju sotiť a aj s kolegom začať proti jej vôli nasadzovať putá. Na videu sa dcéra pýta, prečo to robia, policajt jej na to odpovedá, že jej mama do neho sotila. Obe ženy nakoniec skončili na policajnej stanici.

Tento zásah pobúril mnoho ľudí, polícia však tvrdí, že zákon jej príslušníkovi umožňuje použiť donucovacie prostriedky, ako aj nasadenie pút, ak sa kontrolovaná osoba dopúšťa protiprávneho konania. Dokonca môže vozidlu zadržať evidenčné čísla, ak je technicky nespôsobilé na cestnú premávku.

Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi sa zásah proti vodičke nepozdáva a počká si na výsledky kontroly. „Ak sú použité donucovacie prostriedky voči žene, je to obzvlášť náročné aj na to, aby to človek vôbec dopozeral. Vyzerá to veľmi nepríjemne. Urobili sme už úkony na to, aby bol zákrok podrobený kontrole," reagoval Kaliňák.

Zásah bude preverovať inšpekcia patriaca priamo pod ministra. „Postup policajtov v predmetnej veci, ako aj okolnosti, ktoré zákroku predchádzali, už preveruje sekcia kontroly a inšpekčnej služby rezortu vnútra,“ reagovala krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Policajti, ktorých Pravda oslovila, nad celým prípadom krútili hlavou. Video bolo podľa nich vytrhnuté z kontextu. Väčšina sa domnievala, že policajnému zákroku musel predchádzať útok zo strany Bratislavčanky, inak podľa nich príslušníci pohotovostnej motorizovanej jednotky takto rázne zakročiť nesmú. „Nemyslím si, že to spravili bezdôvodne. Policajt nemôže na niekoho len tak skočiť a takto ho spacifikovať. Veď by policajti išli sami proti sebe. Na takýto zákrok musí mať policajt zákonné dôvody, nie je to ako v amerických filmoch. Som presvedčený o tom, že tá osoba musela napadnúť policajtov,“ naznačil policajt, ktorý chcel zostať pri takomto citlivom prípade v anonymite.

Dodal, že každý policajt musí strpieť osočovanie, nadávky. Určite by sa mal vedieť udržať na uzde a hanlivé slová nie sú dôvodom na nasadenie pút. „Voľakedy zákon stanovoval, že sa nemôže nadávať verejným činiteľom, nemohli sa ukazovať hanlivé gestá. Dnes to však už neplatí a policajtovi jednoducho nezostáva nič iné, len aby sa cez nadávky preniesol. Najmä v Bratislave by mali byť policajti imúnni voči rôznym ľuďom, preto pochybujem, žeby ich rozhádzalo niečo také, keby im nadávala,“ mienil policajt.

Na otázku, či predsa len nemajú svoj podiel viny policajti a či to so zákrokom naozaj neprehnali, uviedol, že sa to ukáže až počas vyšetrovania. „Z videa, ktoré bolo zverejnené na webe, sa to však nedá vôbec vyčítať,“ uzavrel.

Bezpečnostný expert Juraj Zábojník upozorňuje, že občan si nemôže dovoliť napadnúť službukonajúceho policajta. „Pokiaľ akokoľvek napadne orgán verejnej moci, policajt má právo nasadiť mu putá a predviesť ho na príslušné policajné oddelenie,“ hovorí.

To, či je bežné, že auto kontroluje pohotovostná motorizovaná jednotka a nie dopravní policajti, je podľa bývalého policajného vyšetrovateľa Petra Vačoka v poriadku. „Oni pátrajú po osobách, ukradnutých autách, a keď si všimnú, že nemáte STK nálepku, môžu občana pokutovať. Nie je povedané, že pokutovať môže len dopravný policajt.“ Vačok tvrdí, že ak vodička použila proti hliadke silu, zaistili ju v zmysle zákona, dali jej putá a predviedli ju. „Či bol postup policajtov správny, bude vecou dokazovania,“ do­dal.

„V tomto prípade nešlo o žiadny útok na verejného činiteľa. Policajti môžu konať len v medziach zákona a takéto správanie im zákon nedovoľuje. Voči žene vystupovali hrubo a arogantne, na čo právo nemali,“ myslí si zas ďalší bezpečnostný analytik Milan Žitný.

K správaniu jedného z policajtov sa vyjadrilo aj viacero diskutujúcich na sociálnych sieťach. Niektorí tvrdili, že ho poznajú a majú s ním negatívne skúsenosti. Podľa jedného z diskutujúcich „ide o známu firmu, na ktorú si treba dávať pozor“.

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #inšpektori #vodič #policajná akcia #video #kontrola vodičov #brutalita