Zmajkovičová: Obmedzenia v školských bufetoch zmiernia kroky Ruska

Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer) tvrdí, že jej novela školského zákona pomôže zmierniť odvetné kroky Ruska proti sankciám EÚ, ktoré sa dotkli vývozu slovenských potravín do Ruskej federácie.

16.10.2014 15:18
Renáta Zmajkovičová Foto: ,
Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer).
debata (40)

Ako povedala, je nevyhnutné následky krokov Ruska zmierniť. „Jednou z možností je aj novela školského zákona. Dajme dodávateľom čerstvých a vhodných slovenských potravín možnosť, aby ich distribuovali práve do školských bufetov. Regionálni výrobcovia tak dostanú príležitosť zvládnuť negatívne dôsledky ruských sankcií,“ vyhlásila s tým, že jedným z navrhovaných opatrení je zvýšenie domácej spotreby.

Podľa nej je na to potrebná spolupráca vlády so samosprávou, v gescii ktorej sú základné a stredné školy. „Aj v nich sa musia predávať čerstvé domáce výrobky z regiónov Slovenska a to ide ruka v ruke s mojím zámerom vrátiť do školských bufetov a automatov čerstvé, zdraviu prospešné a nutrične vyvážené potraviny. Ak budú pochádzať zo Slovenska, bude to o pozitívum navyše,“ povedala.

Podľa nej je nevyhnutné podporiť slovenských farmárov, producentov a výrobcov. „Nie je to iba o ovocí a zelenine, ale napríklad aj o pečive či mlieku a mliečnych výrobkoch,“ konštatovala.

Podľa Zmajkovičovej jej návrh pomôže riešiť aj nezamestnanosť. „Bitka s nezamestnanosťou sa dá vyhrať iba vtedy, ak podporíme slovenských výrobcov. Čím viac domácich čerstvých potravín budú môcť dodávať do obchodov, ale aj do škôl a školských zariadení, tým viac zamestnancov budú potrebovať,“ povedala.

Cieľom novely školského zákona, ktorú parlament posunul do druhého čítania, nie je podľa Zmajkovičovej zakazovať ani zatvárať bufety či rušiť automaty. Zmajkovičová trvá na tom, že jej návrh o zákaze nevhodných potravín v školách je poctivo pripravený a garantuje ústup od nezdravých návykov detí. Keď totiž deti vidia v automate, alebo bufete čipsy a nie jablko, musia si kúpiť čipsy.

„Ponúknime im jablko a som presvedčená, že po ňom siahnu. Nikto nezakazuje, aby rodičia zašli so svojimi deťmi na zmrzlinu, aby im občas kúpili čokoládu, aby sa občas napili sladeného nápoja. Ako zákonodarca môžem pracovať na osvete a zákonom regulovať to, čo sa dá. Nerobím to pre svoje potešenie, robím to pre dobro našich detí,“ vyhlásila.

Podľa Zmajkovičovej je načase, aby školským automatom a bufetom plným presladených a presolených potravín odzvonilo. „Rodič musí dostať možnosť spoľahnúť sa na to, že jeho dieťaťu nebudú v škole predávať nevhodné potraviny, ale vyváženú a zdravú stravu. Presolené a mastné čipsy, šišky s umelými prísadami, sýtené a presladené nápoje je realita dnešných dní,“ upozornila s tým, že tento trend treba zvrátiť a dať deťom, čo im patrí.

Samo od seba to však podľa nej nepôjde. „Práve preto som prišla s novelou školského zákona, ktorá umožňuje dať nevhodným potravinám v školách a školských zariadeniach stopku. Vlnu kritiky, ktorá sa strhla, vnímam do istej miery ako pozitívnu. Rozprúdila sa debata, diskusia o téme, ktorá bola doteraz tabu,“ uviedla.

Návrh podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej, ktorým chce obmedziť predaj niektorých potravín v školských bufetoch, sa neopiera o žiadne odborné závery. Nepredchádzala mu žiadna odborná diskusia, upozorňuje Potravinárska komora Slovenska (PKS). Komora preto žiada poslancov NR SR, aby návrh Zmajkovičovej, ktorá chce obmedziť predaj takmer všetkých potravín, nepodporili. Parlament bude o návrhu hlasovať tento mesiac.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #školský zákon #Renáta Zmajkovičová #protiruské sankcie