Na policajta sa sťažovalo 44 ľudí, napriek tomu slúžil ďalej

Hmaty a chvaty, ktoré používal na svojich súperov pri športových súťažiach, neváhal uplatňovať aj v službe pri bežných cestných kontrolách. O praktikách policajta Ľuboša T., známeho z videa, kde drsne zatýka vodičku v Bratislave, tušila aj polícia, veď za 11 rokov jeho služobného pomeru prišlo naňho 44 sťažností, z toho 34 na nevhodné konanie a správanie. Napriek tomu v nej slúžil ďalej.

17.10.2014 14:00
Polícia Foto:
Ilustračné foto.
debata (175)

Pravde to potvrdila krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová: „Na menovaného policajta eviduje sťažnosti odbor kontroly Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Kontrola zo 44 sťažností iba šesť vyhodnotila ako opodstatnené a prijala voči nemu disciplinárne opatrenia.“ Aké, to už Kurucová nespresnila.

Ľuboš T. pritom absolvoval psychologické testy pri vstupe do polície a naposledy aj pred štyrmi rokmi, keď ho na ne poslal nadriadený. A to kvôli sťažnosti na jeho agresívne vystupovanie. „Test potvrdil, že nie je agresívny a je schopný služby,“ uviedol pre Pravdu hovorca ministra vnútra Ivan Netík. Podľa neho testy čakajú Ľuboša T. aj teraz, po medializácii videa z cestnej kontroly, kde sa agresívne správal k vodičke a jej dcére.

Krajská policajná hovorkyňa spresnila, že Ľuboš T. absolvoval ešte jeden psychologický test, a to na vlastnú žiadosť. „Aj tam prešiel s výsledkom schopný služby,“ uviedla Kurucová. Stalo sa tak až počas pôsobenia v motorizovanej jednotke na krajskom riaditeľstve, do ktorej nastúpil v roku 2008.

Konanie jeho aj kolegu z pohotovostnej motorizovanej jednotky pri zatýkaní bratislavskej vodičky už preveruje inšpekcia ministerstva vnútra. Na sociálnej sieti sa však objavila informácia, že príbuzná Ľuboša T. pracuje práve na tomto odbore a preto sa údajne mohli jeho prešľapy zakrývať. Na otázku, či je pravda, že policajt má príbuznú na odbore inšpekcie, nám tlačový odbor rezortu neodpovedal. Hovorca len uviedol, že inšpekcia rezortu vnútra doteraz žiadny podnet na policajta nevyšetrovala, robil tak len odbor kontroly na krajskom policajnom riaditeľstve, pod ktoré policajt patrí.

Tentoraz však bude na vyšetrovanie celej kauzy dohliadať aj prokuratúra. "Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava¤V dostal nariadenie vykonávať aktívnu dohľadovú právomoc,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Ľuboš T. neprimeraný zákrok voči žene označil za hlúposť a o celej veci odmietol s médiami komunikovať. Podľa našich informácií mu však hrozí prepustenie z Policajného zboru. V zápisnici po predvedení oboch žien na policajnú stanicu totiž chýba akákoľvek zmienka o tom, že ho mala žena pri kontrole napadnúť. Tým mal neskôr zdôvodňovať, prečo jej nasadil putá.

Video s drsným policajným zásahom sa objavilo na internete a vyvolalo búrku negatívnych reakcií. Na sociálnych sieťach sa ozývajú ďalší ľudia, ktorí majú s policajtom vlastné skúsenosti. „Najhorší policajt, ktorého som stretla.“ „Tento človek má takéto prehrešky každý týždeň, vyťahuje ľudí z auta cez okno. Ide o bývalého zápasníka, ktorý svoje hmaty a komplexy realizuje zásadne v službe,“ píše jeden z diskutujúcich. Niektorí tvrdia, že sa pri zásahoch orientoval na taxikárov a bol hrubý najmä k ženám.

Ľuboš T. sa venuje wrestlingu, ide o športovú disciplínu, ktorá je založená na klasickom zápasení. Je obohatená o moderné prvky z viacerých bojových umení a akrobatické manévre. Pred dvoma rokmi reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách Európy policajtov v zápasení a aktívne zápasí za bratislavský klub Dunajplavba.

© Autorské práva vyhradené

175 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #sťažnosti #policajná kontrola #agresivita