Regiónom postihnutým ebolou poskytneme ďalšiu pomoc

Slovensko chce opäť pomôcť štátom bojujúcim s ebolou, ktorej už podľahli tisícky ľudí. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR poskytne oblastiam postihnutým vírusom ebola ďalšiu pomoc a o jej konkrétnej forme bude včas informovať," uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

20.10.2014 14:07 , aktualizované: 15:32
debata (1)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák už v septembri rozhodol o poskytnutí finančnej humanitárnej pomoci vo výške 15-tisíc eur regiónu západnej Afriky. Peniaze sme odovzdali prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá je koordinátorom opatrení na boj s týmto vírusovým ochorením.

Počet obetí smrtiaceho vírusu ebola minulý týždeň podľa Svetovej zdravotníckej organizácie oficiálne prekročil číslo 4 500. Najkri­tickejšia situácia je v afrických štátoch Libéria, Sierra Leone a Guinea. WHO v najviac postihnutých krajinách zaznamenala celkovo zhruba 9 200 nakazených touto chorobou.

Ďalších 20 prípadov a osem úmrtí registruje v Nigérii. Jeden prípad zaznamenali v Senegale a Španielsku, zo Spojených štátov hlásia tri prípady vrátane jedného úmrtia.

Únia sa snaží nájsť miliardu eur na boj proti ebole

Krajiny Európskej únie sa snažia nájsť miliardu eur potrebnú na boj proti ebole v západnej Afrike a zaujať spoločný postoj pri zdolávaní tohto smrteľného ochorenia.

Ministri zahraničia EÚ v pondelok začali týždňové rokovania, ktoré by sa mali v piatok skončiť dohodou 28 zástupcov členských krajín bloku o finančnej pomoci pri spoločných repatriačných procedúrach, zariadeniach na ošetrovanie chorých a tréningu zdravotníkov.

Britský šéf diplomacie Philip Hammond povedal, že miliarda dolárov je potrebná čo najskôr, aby sa zabránilo nekontrolovanému šíreniu ochorenia. Holandsko prisľúbilo vyslať na pomoc do oblasti svoju fregatu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #Miroslav Lajčák #ebola