Sudcovia si nedajú siahnuť na platy

Vzrastú platy sudcov a prokurátorov na budúci rok približne o 160 až 200 eur mesačne alebo zostanú na takej výške ako tento rok? Vládni poslanci navrhujú, aby sa im platy, tak ako aj ďalším viac ako 2 500 verejným činiteľom, zmrazili.

21.10.2014 12:00
súdna rada, bajánková Foto: ,
Súdna rada sa v pondelok zaoberala aj platmi sudcov.
debata (48)

Môže to však byť problém, pretože sudcovia hrozia žalobami. Považujú to za zásah do ich nezávislosti. Doteraz na Ústavnom súde vždy uspeli a štát im musel rozdiely v platoch doplatiť. V porovnaní s výškou priemernej mesačnej mzdy, ktorá dosiahla v treťom štvrťroku 839 eur, sudcovia zarábajú trikrát viac. Podľa majetkových priznaní je ročný príjem sudcu okresného súdu okolo 30-tisíc eur, niektorí sudcovia Najvyššieho súdu poberajú až 67-tisíc eur.

Súdna rada nesúhlasí so zakonzervovaním platov, pretože nie sú na to splnené zákonné predpoklady. Predsedníčku Janu Bajánkovú v pondelok zaviazala rokovať s predsedom parlamentu a s premiérom. Ak rokovania nebudú úspešné, Bajánková sa môže obrátiť na Ústavný súd. „V prípade zmrazovania platov sudcov musí byť zachovaná dočasnosť a musí byť zachovaný rovnaký prístup ku všetkým spoločenským vrstvám a ku všetkým, čo vystupujú v rámci sociálneho zmieru. Situácia v hospodárstve nie je taká, aby sa pristupovalo k zmrazovaniu platov,“ upozornila Bajánková. Žalovať štát sa chystajú aj sudcovia zo Združenia za otvorenú justíciu. „Sudcovia už prepočítavajú svoje platy. Budú sa domáhať svojich zákonných nárokov na Ústavnom súde,“ reagovala prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

Kým verejným činiteľom by sa nemali platy zvyšovať, naopak, príjem by mal narásť predsedovi Súdnej rady. Ten bol od 1. septembra na úrovni platu poslanca spolu s paušálnymi náhradami. Po novom by mal byť od januára na úrovni 1,5-násobku platu poslanca.

Pravidelnú každoročnú valorizáciu platov ústavných činiteľov predpokladá zákon. Od roku 2011 však majú politici a ďalší verejní činitelia platy každý rok zmrazené. Dôvodom sú pretrvávajúce následky krízy a šetrenie vo verejných financiách. Vláda v rozpočte na rok 2015 so zvýšením platov 1 400 sudcov a 900 prokurátorov nepočíta. Minister spravodlivosti Tomáš Borec na zvýšenie platov sudcov peniaze v rozpočte nemá. Na ich valorizáciu by potreboval okolo 11 miliónov eur. Borec sa k zmrazovaniu platov stavia opatrne. „Čo sa týka možného zmrazenia platov sudcov na rok 2015, toto je ešte z môjho pohľadu otvorená otázka, pretože je potrebné zvážiť, či to nenaplní alebo neprekročí limity ústavnosti,“ reagoval minister.

Vlani sa pri zmrazovaní platov ústavných činiteľov podarilo získať pre tento krok napokon aj sudcov, hoci zámer najprv kritizovali. Súčasný návrh poslancov Smeru zárobky sudcov neznižuje. Neuplatní sa len valorizácia. To znamená, že aj napriek tomu, že priemerná mzda v hospodárstve vzrastie, na ich platoch sa to neodrazí.

Konečné slovo budú mať poslanci v parlamente. Tí na návrhu nemienia nič meniť a nepripravujú pre sudcov a prokurátorov žiadnu výnimku. „Oproti minulým rokom sme to preformulovali. Nepôjde o znižovanie ich platov, ale o to, že sa nebudú valorizovať,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková. Smer má dostatok hlasov, aby návrh prešiel. Jeho cieľom je stopnúť zvýšenie platov aj v roku 2015. Platy sudcov a prokurátorov by mali ostať na úrovni roku 2012, politikov na úrovni roku 2011.

Sudcovia boj o svoje platy vyhrali opakovane. Štát im musel v lete doplatiť tisícky eur. Po rozhodnutí Ústavného súdu ich odškodnil za to, že im roku 2011 vláda Ivety Radičovej siahla na platy. Ústavný súd zmrazenie sudcovských platov označil za protiústavné. Štátnu kasu to stálo okolo šesť miliónov eur. Druhá Dzurindova vláda zrušila sudcom a prokurátorom štrnásty plat a štát im musel doplatiť okolo 270 miliónov korún. Plat sudcu je 1,3-násobok platu poslanca, čo je trojnásobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve. Sudcovia a prokurátori tak v zarábajú od 2 800 do 3 600 eur. Výnimkou nie sú sudcovia, ktorí zarobia mesačne viac ako premiér či minister, okolo 4 800 eur.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #mzdy