Školstvo dá vedcom cez projekty osem miliónov eur

Sumu osem miliónov eur, ktoré vláda na rokovaní minulý týždeň presunula do kapitoly ministerstva školstva na vedu a výskum, dostane Slovenská akadémia vied (SAV) v rámci projektov.

21.10.2014 18:28
debata (1)

Ako informuje hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, dohodli sa na tom vedúci predstavitelia SAV s ministrom školstva Petrom Pellegrinim (Smer) na rokovaní Grémia SAV.

Vedci a pracovníci SAV minulý týždeň protestovali proti plánovanému kráteniu výdavkov vedeckej inštitúcii v roku 2015. Stovky pracovníkov SAV sa zišli v areáli na Dúbravskej ceste v Bratislave, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vládnym návrhom rozpočtu na rok 2015, ktorý ráta s výdavkami pre túto inštitúciu vo výške 50,5 milióna eur, čo je pokles oproti tomuto roku o 10,3 milióna.

Odborári SAV varovali pred možným prepúšťaním takmer 500 pracovníkov. Rezort školstva už minulý týždeň avizoval, že sa SAV bude môcť uchádzať o dodatočných osem miliónov eur, ktoré ministerstvu školstva v rozpočtovej kapitole odobrila vláda. Šéf rezortu školstva však upozornil, že prostriedky budú môcť získať, len ak budú podávať zaujímavé a prospešné projekty.

„Bolo by žiaduce aj zo strany SAV, aby to boli projekty možno menej na potvrdenie teórie vzniku Zeme a podobné veci, ktoré sa nám, žiaľ, aj dnes objavujú v celom zozname projektov, ktoré sa tam skúmajú. Myslím si, že je to v záujme celej spoločnosti, aby sme neskúmali všetci a všetko, ale aby sme skúmali naozaj tie veci, kde máme naozaj vysoký potenciál a kde sú naši odborníci naozaj špičkoví,“ odkázal Pellegrini po minulotýždňovom rokovaní vlády vedcom zo SAV.

Rezort školstva plánuje spomínaných osem miliónov presunúť do grantovej agentúry ministerstva školstva a SAV – VEGA (Vedecká grantová agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Slovenskej akadémie vied ). „Minister školstva dal predsedovi SAV Jaromírovi Pastorekovi prísľub presunúť financie v objeme osem miliónov eur na vedu adresne pre akademický výskum prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA,“ informuje Dupaľová Ksenzsighová.

VEGA zabezpečuje spoluprácu rezortu školstva a SAV pri výbere a hodnotení projektov riešených na pracoviskách vysokých škôl a vedeckých ústavov SAV. „Podporené budú napríklad projekty VEGA Slovník slovenského jazyka, projekt SIVVP, čiže tzv. Superpočítača či projekt Encyklopédie Beliana,“ povedal minister.

Ako dodáva rezort školstva, od januára 2016 by sa SAV mala pretransformovať na verejnú výskumnú inštitúciu. „Za priority pre ďalšie obdobie považuje minister Pellegrini špecializované výskumné výzvy, zverejňovanie výsledkov výskumu a tiež elimináciu tematických duplicít a skrížených úväzkov vo výskume a školstve,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Predseda SAV Jaromír Pastorek hovorí, že na Grémiu SAV sa s ministrom školstva dohodli, že je potrebné posilniť súťažné zdroje. Dodal, že po dohode s rezortom by sa peniaze mali použiť na zmysluplné projekty. Suma osem miliónov eur v agentúre VEGA podľa Pastoreka SAV pomôže. „Ide o prežitie,“ uzavrel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Slovenská akadémia vied