Rozhádaná pravica sa chce ešte niekde dohodnúť

Len pár dní pred ostrým štartom kampane pred komunálnymi voľbami sa schyľuje k zmene už dohodnutých spojenectiev. Iniciátorom je časť pravice. Jej roztrieštenosť z veľkej politiky sa ukázala aj pri tvorbe kandidátok v nadchádzajúcich voľbách do samosprávy. Buď sa nezjednotila, alebo sa spojila so Smerom. Teraz to chce narýchlo zmeniť. Či to zvýši jej šance v súboji s kandidátmi Smeru, je však otázne.

23.10.2014 12:00
Rudolf Bauer, bilbord, Košice, komunálne voľby Foto: ,
Za Rudolfom Bauerom je v metropole východu široká pravicová koalícia.
debata (3)

Spoločný postup sa pravica snaží dohodnúť najmä na východe v Prešove a v Košiciach. V ďalších krajských mestách jej zjednocovanie bude zložitejšie alebo až nepravdepodobné.

„Vidím to ako schodné riešenie, ak mám hovoriť za Prešovský kraj a Košice,“ povedal podpredseda KDH Pavol Zajac o spájaní strán na jednom kandidátovi. V Prešove sa uchádza o pozíciu primátora Andrea Turčanová, ktorú okrem materského KDH podporujú SDKÚ, Obyčajní ľudia, Most-Híd, Nova a OKS. V jej prospech by sa mohol vzdať kandidát Siete Martin Ďurišin. Podľa zistení Pravdy sa už uskutočnili prvé rokovania o podpore Turčanovej. Smer v Prešove svojho kandidáta nemá, vyjadril však podporu súčasnému primátorovi Pavlovi Hagyarimu, ktorý kandiduje ako nezávislý.

V Košiciach za kandidátom na primátora Rudolfom Bauerom stojí široká pravicová koalícia. Sieť a Most-Híd podporujú Alenu Bašistovú. Predpokladá sa, že by sa stiahla. Bauer sa už dnes považuje za hlavného konkurenta Richarda Rašiho zo Smeru, ktorý opätovne kandiduje za šéfa košickej radnice. Sieť zatiaľ nechce povedať, ktorí jej kandidáti by sa stiahli a, naopak, v ktorých mestách očakáva, že sa k jej kandidátom pridajú ostatné pravicové strany. Podľa hovorcu strany Jána Orlovského zatiaľ nepadlo rozhodnutie, v ktorých mestách by stiahli svojich kandidátov. Rokovania sa majú viesť v mestách Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Levice, Michalovce, Nitra, Prešov a Žilina.

Za šéfa košickej radnice opätovne kandiduje aj... Foto: Boris Macko, Pravda
Richard Raši, bilbord, Košice, komunálne voľby Za šéfa košickej radnice opätovne kandiduje aj Richard Raši zo Smeru.

Podľa politológa Michala Horského iniciatívu Siete možno chápať ako prirodzenú starosť lídra pravice o zjednotenie kandidátov alebo ako starosť pravicového outsidera, ktorý si uvedomuje, že jeho doterajšie kroky pri príprave kandidátok do samosprávy širšia verejnosť vnímala skôr ako rozbíjanie opozície.

„Ak Sieť ustúpi od svojich kandidátov predovšetkým v Košiciach a v Bratislave, možno to charakterizovať ako ústretový krok k zjednoteniu pravice vo voľbách,“ povedal politológ. Ak podľa neho ostatné strany nepristúpia na dohodu, možno to vnímať ako beznádejnú roztrieštenosť celej pravicovej scény, ktorá sa nevie zhodnúť nielen na kandidátoch, ale ani na tom, kto je lídrom a kto outsiderom.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry MVK sú v hlavnom meste favoritmi nezávislí Milan Kňažko a Milan Ftáčnik s podporou Smeru. Tretí sa v prieskume umiestnil ďalší nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal a až štvrtá skončila Tatiana Kratochvílová zo Siete.

Kresťanskí demokrati podporujú Kňažka. „Od začiatku je dôvodom to, že je najsilnejší protikandidát. Preto sme vyzývali všetky strany k jeho podpore. Pokiaľ to pán Procházka myslí úprimne, mal by stiahnuť svoju stranícku kandidátku a podporiť nezávislého kandidáta,“ povedal pre Pravdu krajský šéf KDH Dušan Pekár.

V Nitre KDH podporuje súčasného primátora, kandidáta Smeru Jozefa Dvonča. Sieť postavila len 26-ročnú tlmočníčku Dominiku Tekeliovú. Zvyšné pravicové strany svojho kandidáta nemajú. V Žiline za kandidátom Siete Martinom Barčíkom stojí pravica s výnimkou KDH, ktoré nominovalo Petra Belinského.

Pravica je rozdelená aj v Banskej Bystrici. Tam majú svojich kandidátov KDH, SaS aj Sieť. Smer a SDKÚ sa priklonili k k nezávislému kandidátovi Jánovi Noskovi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #pravica #samosprávy #komunálne voľby #Sieť