Učiteľov už nebude možné zamestnávať len do júna

Ministri práce a školstva sľubujú učiteľom, že zastavia terajšiu prax niektorých škôl, ktoré cez prázdniny posielajú učiteľov na úrady práce a od septembra ich opäť zamestnajú. Po novom by malo platiť, že zmluvu s učiteľom na určitú dobu bude možné uzavrieť na obdobie, ktoré nesmie byť kratšie, ako je školský rok. "A školský rok sa končí 31. augusta," povedal minister školstva Peter Pellegrini po rokovaní s kolegom z rezortu práce.

23.10.2014 14:00
Peter Pelegrini, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Peter Pellegrini.
debata (7)

Akým spôsobom rezorty zabezpečia túto zmenu, zatiaľ nie je jasné. Podľa ministra práce Jána Richtera sú pripravené tri alternatívy, o ktorých budú v najbližších dňoch rokovať odborníci oboch rezortov. Jednou z možností je legislatívna úprava cez Zákonník práce ešte počas prebiehajúcej parlamentnej schôdze. Ambíciou ministrov je zaviesť zmenu čo najskôr. „Predpokladám, že v priebehu dvoch týždňov by sme mali nájsť konkrétne riešenie a cestu, aby amorálnemu zneužívaniu učiteľov v praxi bolo zabránené,“ dodal Richter.

Na konci júna bolo podľa šéfa rezortu práce prihlásených na úradoch práce vyše 2 000 pedagógov, v septembri nastúpilo späť do škôl 1 650, v drvivej väčšine na tú istú školu, ktorá ich predtým zamestnávala. „Je to dôkaz, že pracovníci sú zneužívaní. Je to otázka aj dobrých mravov, ktoré sú v zmysle Zákonníka práce porušované, a hľadali sme spôsob, aby sa už budúce prázdniny takýto jav neopakoval,“ povedal Richter. Školy, ktoré takto zamestnávali niektorých pedagógov, by mohli byť zároveň vytypované na základe analýz z úradov práce.

Na problém dočasného zamestnávania najmä mladých učiteľov na určitú dobu, ktorí sú dva prázdninové mesiace nezamestnaní, už dlhšie upozorňujú učiteľské odbory. Niektoré školy však argumentujú, že na učiteľov nemajú dostatok financií a aj preto sa takýmto spôsobom snažia ušetriť.

Šéf rezortu školstva argument škôl odmieta. „Často to riaditelia tak robia preto, aby si ušetrili mzdový normatív,“ povedal Pellegrini. Zdôraznil, že ministerstvo školstva posiela financie na mzdy pre každého pedagóga na 12 mesiacov, ale mnohé školy, ktoré ušetria na prázdninovej mzde pedagóga s dočasnou zmluvou, tieto peniaze rozdelia ako odmeny zostávajúcim učiteľom. Školy, ktoré majú dostatočný počet žiakov a sú energeticky hospodárne, podľa neho nemajú problém financovať učiteľov celý rok.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #prázdniny #ministerstvo školstva #ministerstvo práce a sociálnych vecí #platy učiteľov