Gašparovičove námietky odročili rozhodnutie o Čentéšovi

Príbeh voľby generálneho prokurátora sa ani po vyše troch rokoch ešte nekončí. Ústavný súd v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora odložil svoje rozhodnutie na 4. decembra. Karty vo štvrtok na súde zamiešal bývalý prezident Ivan Gašparovič, ktorý Čentéša zvoleného parlamentom v júni 2011 odmietol vymenovať.

23.10.2014 11:55 , aktualizované: 19:43
Čentéš Foto:
Rozhodnutie Ústavného súdu v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora stále nie je známe.
debata (94)

Tesne pred pojednávaním zaslal Gašparovič na súd list, v ktorom namieta, že nie je účastníkom konania. Hoci senát konštatoval, že Gašparovič nie je účastníkom konania, chce si preštudovať aj jeho vyjadrenie. Pojednávanie preto odročil. Ústavný súd má rozhodnúť, či bývalý prezident nevymenovaním Čentéša za generálneho prokurátora porušil, alebo neporušil jeho ústavné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám.

Ivan Gašparovič ako prezident koncom roku 2012 zdôvodnil nevymenovanie Čentéša pochybnosťami, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že Čentéš ako prokurátor v júli 2011 skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OľaNO) o korupcii pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora v parlamente.

Matovič aj bývalý šéf trestného odboru Generálnej prokuratúry Tibor Šumichrast vo štvrtok na súde vypovedali, že zo strany Čentéša nešlo o žiadnu manipuláciu. Šumichrast uviedol, že Čentéš mu oznámil, čo sa stalo, on to hodnotil ako ľudský omyl a nepovažoval za potrebné začať pre to disciplinárne konanie. Matovič potvrdil, že po skartácii záznamu z pôvodného výsluchu ho Čentéš ešte v ten deň opätovne vypočul, aby došlo k náprave.

Čentéš sa obhajoval, že ku skartácii došlo omylom. „Svedkovia dnes potvrdili moju verziu. Jednalo sa o ľudský omyl, čo potvrdil aj môj bývalý nadriadený – riaditeľ trestného odboru. Pán Gašparovič si zrejme osvojil právo disciplinárnej komisie,“ hovoril včera Čentéš.

Gašparovičovo štvrtkové podanie na Ústavnom súde na poslednú chvíľu označil Čentéš za zarážajúce. Nevylúčil, že išlo o obštrukciu. Na pojednávaní potvrdil, že žiada zrušenie rozhodnutia exprezidenta o jeho nevymenovaní a vrátenie veci na ďalšie konanie. „Znovu by som tak bol kandidátom na vymenovanie za generálneho prokurátora,“ reagoval Čentéš. Prípadne by počkal, kým sa skončí funkčné obdobie terajšiemu generálnemu prokurátorovi.

Právny zástupca Čentéša uviedol, že ak by postup naznačený jeho klientom podľa Ústavného súdu nebol možný, bude žiadať od štátu finančné odškodnenie v sume 150-tisíc eur. Tie chce po odrátaní trov právneho zastúpenia a konania venovať na charitatívne účely. Čentéš sa uchádza aj o funkciu rektora Univerzity Komenského v Bratislave. Voľby sa uskutočnia 11. novembra, je jedným z troch oficiálnych kandidátov.

Kauzu na Ústavnom súde v minulosti sprevádzali početné námietky predpojatosti podané Čentéšom, ako aj Gašparovičom voči jednotlivým ústavným sudcom. Tzv. námietková vojna vyvrcholila patovou situáciou, keď nemal vo veci kto rozhodovať. Novozvolený prezident Andrej Kiska tento rok stiahol všetky námietky zaujatosti podané jeho predchodcom.

Jozefa Čentéša zvolili poslanci 17. júna 2011 za kandidáta na generálneho prokuratúra. Bývalý prezident ho odmietol vymenovať do funkcie. Jozef Čentéš podal na Ústavný súd v tejto súvislosti dve sťažnosti. Nového kandidáta Jaromíra Čižnára zvolili poslanci v júni 2013 a prezident ho vymenoval do funkcie v júli. V tajnej voľbe za neho hlasovali len poslanci Smeru, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Ivan Gašparovič #Jozef Čentéš