O lúpežiach expolicajta prehovorili pred súdom svedkovia

Expolicajt Ján Antoška stojí pred súdom zatiaľ za štyri lúpeže, ktoré mal spáchať ešte ako policajt. Ďalšie prípady ešte vyšetruje polícia, rovnako aj okolnosti jeho zatýkania v Liptovskom Mikuláši, keď došlo po celonočnom vyjednávaní a obkľúčení aj k prestrelke.

23.10.2014 18:15
Ján Antoška, expolicajt Foto: ,
Expolicajta Jána Antošku, ktorý je od augusta vo väzbe, priviedla pred súd ozbrojená eskorta.
debata (2)

Zatiaľ expolicajtovi hrozí 7 až 12 rokov, streľba a postrelenie policajta však môže jeho trest zvýšiť až na 25 rokov. Vo štvrtok sa k lúpežiam vyjadrili svedkovia aj znalci.

„Všetci k zemi, toto je prepad,“ kričali zamaskovaní páchatelia, keď vlani vtrhli krátko po otvorení do predajne potravín v Pribyline. Kým desať zákazníkov v nedeľné ráno tŕplo, či sa im nič nestane, ozbrojení muži z trezoru podľa obžaloby zobrali tržbu 7-tisíc eur a stravné lístky v hodnote 1 200 eur a ušli. Jedna zo svedkýň sa pri spomienke na lúpežné prepadnutie nedokázala na obžalovaného expolicajta v súdnej sieni ani pozrieť a druhá spomenula, že po lúpeži musela byť hospitalizovaná na psychiatrii. V minulosti bola priateľkou jedného z páchateľov, čo on zrejme využil na sledovanie situácie fungovania predajne.

Množstvo stôp bolo znehodnotené

Na štvrtkovom pojednávaní vypovedalo aj množstvo znalcov, ktorí skúmali veci zaistené v súvislosti s lúpežami – zbraň, masky, šiltovku, slnečné okuliare, rukavice, kľúče či diaľkové ovládanie od auta. Aj keď množstvo stôp bolo znehodnotených, prípadne boli nedostatočné na identifikáciu, niektoré predsa len identifikovali konkrétne osoby. „Meno môjho klienta pri dôkazoch absolútne nezaznelo, ale koho meno sme počuli zaznieť? Toho, kto v tejto veci obvinený nie je, a je svedkom,“ namietol obhajca Jiří Martaus. Expolicajt sa k výpovediam svedkov ani znalcov nevyjadroval.

Z lúpeží boli obžalovaní štyria spolupáchatelia, ich piaty komplic sa rozhodol s políciou spolupracovať a teda zatiaľ ani nebol obvinený, ale vystupuje ako korunný svedok. A práve jeho pri niektorých veciach z lúpeží stotožnilo znalecké dokazovanie na základe DNA analýzy. „Áno v stopách figuroval svedok, ktorý bude vypovedať na ďalšom pojednávaní. Obžalovaný expolicajt v týchto stopách nefiguroval preto, že v čase, keď sa toto znalecké skúmanie vykonávalo, bol na úteku,“ pripomenul krajský prokurátor Milan Cisárik.

Okrem predajne v Pribyline viní obžaloba expolicajta aj so spolupáchateľmi z prepadnutia poštového vozidla v Ludrovej, kde však zobrali kontajnery bez peňazí, a dvoch predajní potravín vo Važci, odkiaľ mali 700 eur a opečiatkované stravné lístky za 400 eur. Pojednávanie má pokračovať v novembri.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #súd #prestrelka #Ján Antoška