Po celonočnom pátraní záchranári našli stratené dievčatá

Záchranári našli dve stratené sestry zo Staškova, ktoré sa v stredu popoludní nevrátili zo školy domov. Sestry 9-ročná Anita a 7-ročná Sabina Kováčikové zo Staškova (okres Čadca) naposledy videli pred tamojším obecným úradom, okolo 14.15 v stredu popoludní. Pátranie pokračovalo celú noc, vo štvrtok dopoludnia vystrašené dievčatá našli aj vďaka špeciálnemu pátraciemu psovi z Česka.

29.10.2014 21:49 , aktualizované: 30.10.2014 11:57
pátracia akcia Foto: ,
Pátranie po stratených dievčatách zo Staškova pokračovalo celú noc, vo štvrtok dopoludnia ich záchranári našli.
debata (32)

Dievčatá našli v lese blízko futbalového štadióna smerom na obec Olešná. „Obe dievčatá komunikovali a ich zdravotný stav na mieste okamžite začal preverovať lekár,“ povedala hovorkyňa žilinskej krajskej polície Jana Balogová. Deti strávili celú noc vonku. Po tom, čo im na obecnom úrade v Staškove dali teplý čaj, ich odviezli do nemocnice.

Pátraciemu psovi, bloodhoundovi s menom... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
pátrací pes, bloodhound Pátraciemu psovi, bloodhoundovi s menom Cassino, patrí vďaka za úspešné pátranie po dvoch stratených dievčatách.

Dievčatá od stredy popoludnia hľadali záchranári z celého okresu. Prihovoriť sa im pokúsila cez obecný rozhlas aj mama dievčat. „Anitka, ak ste tu na Staškove kdesi so Sabinkou schované, tak sa nebojte, príďte domov. Čakám vás tam, všetci vás čakajú a ak uvidíte nejakých ľudí a svetlá, kľudne choďte k tým ľuďom, oni vás dovezú domov, keby ste sa báli. Čaká na vás aj babka, prišla z Nemecka, tak sa na vás všetci tešíme a ozvite sa čo najrýchlejšie,“ prosila smutná a vystrašená žena.

Dievčatá boli v stredu v škole, odkiaľ sa doviezli autobusom. Nešli však k domu, kde bývajú a ktorý je asi 250 metrov od autobusovej zastávky, ale k obecnému úradu, kde ich ešte videli občania. Ďalší pohyb dievčat ostáva neznámy.

Po deťoch pátrali záchranári i dobrovoľníci

Do Staškova pred obecný úrad v stredu podvečer prichádzali policajti, hasiči, dobrovoľníci, dobrovoľní hasiči, záchranári, psovodi z okolitých kysuckých obcí, ale aj z Oravy, Žiliny či Martina. Spolu asi 400 ľudí pripravených hľadať dievčatká. Pýtali sa ľudí, pátrali v uliciach, domoch, popri rieke, prečesávali húštiny popri rieke, v lesoch. Overovali každú stopu, kusy náhodne nájdeného oblečenia, no nič nepatrilo dievčatám.

„Policajti so záchranármi chodia dom od domu, žiadajú občanov aby poskytli informácie, prehľadávajú opustené budovy, školu, aj budovu starej školy, stodoly, cintorín, opustené budovy, prehľadávajú sa všetky budovy a miesta v okolí,“ popisoval nočné pátranie Milan Drahňák z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Hodiny pribúdali, s blížiacou sa nocou bolo čoraz chladnejšie, teplota klesala k nule, no záchranári neprestávali hľadať aj napriek pokročilej nočnej hodine.

Otázka, prečo dievčatá zmizli, zostáva zatiaľ nezodpovedaná. Polícia preverovala situáciu v rodine i prospech v škole, no nenaznačili nič, žiadnu konkrétnu a podstatnú informáciu, ktorá by mohla priblížiť dôvod zmiznutia.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Kysuce #nezvestní