Sieť necháva volebnú taktiku na východe na miestnych gazdoch

Strana Sieť necháva rozhodnutie, ako ďalej postupovať v komunálnych voľbách v Košiciach a v Prešove na miestnych predstaviteľoch v týchto mestách.

30.10.2014 18:23
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (19)

Rozhodnúť sa však musia v spolupráci s kandidátmi Siete na primátora v oboch mestách najneskôr do 4. novembra. „Predsedníctvo kladie na srdce svojim mestským centrám v Prešove a Košiciach, aby potvrdili odhodlanie zviesť s vládnou stranou otvorený súboj a v tomto súboji potvrdili kandidáta alebo kandidátku, ktorá má najlepšie predpoklady uspieť,“ uviedol predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Procházka predstavil závery rokovania predsedníctva strany k ďalšiemu postupu v komunálnych voľbách. Ako vysvetlil, miestnym „gazdom“ v Prešove a Košiciach dáva strana mandát rozhodnúť. „Myslíme si, že najlepšie poznajú miestne pomery, sú bezprostrednými účastníkmi rokovaní,“ priblížil rozhodnutie. Kým v Prešove a Košiciach dáva Sieť svojim miestnym predstaviteľom voľnú ruku, v Nitre pevne stojí za svojou kandidátkou Dominikou Tekeliovou.

„Sieť ako jediná stredopravá strana, ktorá sa v Nitre pustila so stranou Smer do súboja o radnicu, apeluje na ostatné stredopravé strany, aby v tomto meste podporili jedinú stredopravú primátorskú kandidátku Dominiku Tekeliovú,“ prízvukoval.

Dve kolá rokovaní už majú za sebou pravicoví kandidáti na primátora Košíc – Rudolf Bauer (KDH – SDKÚ – NOVA – SaS – SMK – KDS – OKS – DS), Alena Bašistová (Sieť – MOST-HÍD), Ján Dečo (nezávislý, pravicovo orientovaný) a ich tímy. Zatiaľ sa však na spoločnom postupe vo voľbách nedohodli.

„Na stretnutí Rudolf Bauer v prípade jeho podpory otvorene ponúkol možnosť ďalšej spolupráce pani Bašistovej aj pánovi Dečovi. Spojila by sa tak skúsenosť a mladá krv, čo by bola najlepšia alternatíva pre budúcnosť Košíc. Pani Bašistová ani pán Dečo túto ponuku neprijali,“ za volebný tím Rudolfa Bauera o tom informovala Lucia Gurbáľová, mestská predsedníčka KDH.

Podľa Procházku vedenie strany Sieť už urobilo, čo mohlo. „Budeme apelovať na všetky zúčastnené strany, aby sa o tú dohodu pokúsili, ale musí to byť dohoda čistá, férová a musí mať zmysel,“ reagoval.

Z Košíc prišla medzičasom informácia, že nezávislý kandidát na primátora mesta Košice Ján Dečo sa vzdal kandidatúry v prospech nominantky strany Sieť Aleny Bašistovej. Informoval o tom Erik Haľko zo strany Sieť. „Som presvedčený, že napriek tomu, že Rudolf Bauer je nesporne známejším kandidátom, skutočnú šancu poraziť populárneho Richarda Rašiho môže mať iba čerstvý kandidát.

V záujme ponúknuť pravicovému voličovi reálnu alternatívu s cieľom poraziť kandidáta strany Smer sa vzdávam kandidatúry v jej prospech,” vysvetlil svoje rozhodnutie Dečo. "Som veľmi rada, že sa Ján Dečo v súťaži o priazeň stredopravých voličov rozhodol podporiť mňa a náš tím,“ komentovala Bašistová rozhodnutie Jána Deča. Zástupcovia Siete naďalej rokujú so štábom Rudolfa Bauera. "Veríme, že naše argumenty padnú na úrodnú pôdu a Rudolf Bauer sa k nám pridá v snahe poraziť Richarda Rašiho,” vyhlásil podpredseda Siete Eduard Adamčík.

Podľa lídra Siete nádejne pokračujú aj rokovania o spájaní časti pravého stredu v Banskej Bystrici. Nádej Procházka vidí aj v Žiline, kde je podľa neho hlavným vyzývateľom súčasného „smeráckeho“ primátora Igora Chomu Martin Barčík, za ktorým stojí celá stredopravá scéna s výnimkou KDH.

Podľa Procházku za úspech v novembrových komunálnych voľbách bude považovať to, ak sa podarí v dvadsiatke najväčších slovenských miest uspieť aspoň tretine kandidátov Siete, koaličným alebo nezávislým kandidátom, ktorých Sieť podporuje cez richtársku prísahu. „Ak neuspejeme ani v Prievidzi či Martine, tak to bude zlyhanie,“ dodal líder Siete.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Prešov #komunálne voľby #Sieť