Vyhral drahú dovolenku, zostali mu z nej dlhy

Vyhrať poukaz na rekreáciu nemusí vždy priniesť radosť. Svoje o tom vie 92-ročný dôchodca Štefan z východného Slovenska.

03.11.2014 13:00
úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Foto: ,
Dcéra pána Štefana sa s ich problémom obrátila aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
debata (71)

Ten rekreáciu v hodnote 2-tisíc eur vyhral ešte v roku 2011. Keďže výhry podliehajú zdaneniu, zaplatil 380-eurovú daň. To, že má povinnosť odviesť aj zdravotné odvody, nevedel. Zdravotná poisťovňa teraz od neho vymáha dlh vo výške 280 eur. Upozornila ho, že ak nezaplatí, nemusí mu uhradiť lieky ani plánované ošetrenie u lekára. Penzista na dlžobu peniaze nemá. Z toho, že si bude musieť sám platiť napríklad lieky, je v panike.

„Ani sa na tom pobyte nezúčastnil a dodnes s tým máme patálie. Okrem toho, že sme zaplatili daň, tak od nás 280 eur vymáha aj zdravotná poisťovňa Dôvera, v ktorej je otec poistený,“ hovorí dcéra pána Štefana.

Na dlžnú sumu ich poisťovňa upozornila listom, ktorý im poslala začiatkom októbra. Dôchodcovi v ňom oznamuje, že ho eviduje ako dlžníka a že už mu nemusí uhrádzať liečbu ani lieky. „Poistenci evidovaní v zozname dlžníkov strácajú podľa zákona nárok na úhradu inej ako neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ píše sa v liste, ktorý dostal pán Štefan. V ňom sa ďalej uvádza, že informáciu o tom, že je dlžník, Dôvera sprístupňuje lekárňam, lekárom a nemocniciam priamo do ich informačných systémov.

Pán Štefan a dcéra, ktorá sa o neho stará, postup poisťovne považujú za nespravodlivý. Suma 280 eur je pre nich vysoká. „Teraz mi lekárnička lieky pre otca ešte dala, ale ak dlžnú sumu nezaplatíme, lieky si budeme musieť hradiť sami. Otec berie niekoľko liekov na srdce, na tlak aj na dýchanie. Ak ich poisťovňa nezaplatí, nebude si ich môcť dovoliť. Čo bude robiť, keď ho lieky držia pri živote?“ pýta sa zhrozená dcéra, ktorá sa obrátila aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik uviedol, že dlh dôchodcovi vznikol na základe ročného zúčtovania poistného, ktoré poisťovňa vykonáva. „Podkladom na výpočet ročného zúčtovania sú tiež údaje o príjmoch v elektronickej dávke z Finančnej správy. V tomto prípade ide o ročné zúčtovanie za rok 2011, ktoré bolo vykonané z dôvodu, že poistenec mal príjmy podľa zákona o dani z príjmov – iné príjmy,“ uviedol Cehlárik.

Výsledkom ročného zúčtovania bol podľa Cehlárika nedoplatok na odvodoch, a preto mu ešte pred dvoma rokmi poslali výkaz nedoplatkov, ktorý si dôchodca preukázateľne prevzal. „Komunikujeme s týmto poistencom, obrátil sa na nás aj priamo a myslíme si, že pokiaľ si overí na Finančnej správe svoj príjem v roku 2011, tak sa veci vysvetlia,“ dodal. Poisťovňa považuje výpočet ročného zúčtovania za správny a bude trvať na jeho zaplatení. Voči dlžnej sume sa penzista ešte pred dvoma rokmi odvolal, ale nebolo to nič platné.

Výhry podľa zákona o dani z príjmov podliehajú zdaneniu. Kým peňažné výhry zdaňuje prevádzkovateľ alebo organizátor súťaže, nepeňažnú cenu alebo výhru a tiež výhry zo zahraničia (peňažné aj nepeňažné) zdaňuje daňovník. „To znamená, že výherca musí podať daňové priznanie a odviesť z nepeňažnej výhry nielen 19-percentnú daň, ale aj odvod do zdravotnej poisťovne sadzbou vo výške 14 percent. Zákon je takto postavený a treba ho rešpektovať,“ reagoval advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h Partners.

Advokát pánovi Štefanovi odporúča, aby požiadal poisťovňu o splátkový kalendár. Myslí si, že ľudia by mali byť opatrní pri preberaní výhier. „Niekedy výhra skutočne nemusí znamenať výhru,“ zhodnotil Humeník.

Cehlárik potvrdil, že dôchodcovi sa pokúsi Dôvera vyjsť v ústrety a nastavia mu individuálny splátkový kalendár, ak o to prejaví záujem. Podotkol, že úroky ani dlžnú sumu nie je možné podľa zákona odpustiť.

Michal Fáber zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov S.O.S. Poprad si myslí, že dôchodca mohol byť uvedený do omylu, a to práve tým, že prijal iba informáciu o výhre, nie však o povinnostiach s tým súvisiacich. „Možno organizátor súťaže alebo iná fyzická či právnická osoba by mala upozorniť dôchodcu o tom, že pri nepeňažnej výhre treba odvod do zdravotnej poisťovne uhradiť,“ mieni Fáber. Upozorňuje, že najmä pri penzistoch by mali organizátori súťaží podávať detailnejšie informácie o tom, čo výhra so sebou prináša. Podľa Fábera zákon v tomto prípade nie je šťastne postavený. Myslí si, že z nepeňažných výhier by sa zdravotné odvody nemali platiť.

Zdravotná poisťovňa Dôvera zaviedla nezvyčajný spôsob vymáhania dlžného poistného od jej neplatičov. Ide o projekt Bezpečné lieky, ktorý obsahuje dodatok k zmluvám s poskytovateľmi. V rámci neho dáva možnosť lekárom v ambulanciách, lekárnikom či nemocniciam vyberať priamo dlžné sumy. Lekári aj lekárne sú napojení na informačný systém poisťovne, z ktorého môžu získať potrebné údaje. Pred dvoma týždňami na to upozornil denník Pravda. Lekári už potvrdili, že dlžoby v ambulanciách vyberať nebudú. Pacientov však upozornia, že patria medzi neplatičov.

Odvody do ZP sa platia aj z nepeňažných výhier

  • výhry patria medzi ostatné príjmy a tie je potrebné zdaniť (19 % sadzba)
  • od dane sú oslobodené výhry v lotériách a hazardných hrách
  • zdaňuje sa len suma, ktorá prevyšuje 350 eur
  • peňažné výhry zdaňuje prevádzkovateľ alebo organizátor súťaže zrážkovou daňou (19 % sadzba), výherca daň nemusí platiť, dostáva výhru už zdanenú
  • nepeňažnú výhru zdaňuje výherca osobne prostredníctvom daňového priznania, organizátor hry je povinný oznámiť výhercovi hodnotu ceny alebo výhry a výherca ich zahrnie do základu dane, resp. čiastkového základu
  • nepeňažné výhry sú, napríklad: televízor, práčka, auto, zájazd
  • v súčasnosti musí výherca odviesť z nepeňažnej výhry nielen 19-percentnú daň, ale aj sadzbu poistného vo výške 14 percent do zdravotnej poisťovne, peňažné výhry odvodovej povinnosti do zdravotnej poisťovne nepodliehajú

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Dôchodcovia