Zvolenská skončila. Kreslo stratila pre predražené CT

Za nákup predraženého cétečka prišla o funkciu. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podala demisiu, po tom, čo ju na to vyzval premiér Robert Fico. Spolu s ňou sa postu podpredsedníčky parlamentu vzdala Renáta Zmajkovičová (Smer).

03.11.2014 14:53 , aktualizované: 19:50
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská neustála kauzu predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Premiér Robert Fico ju žiada, aby sa vzdala funkcie.
debata (647)

Prístroj nakupovala Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch, ide o neziskovku, ktorú zakladal štát spolu so zamestnancami. Nemocnica ho vysúťažila za 1,6 milióna eur. Ten istý typ má napríklad aj nemocnica v českom Havlíčkovom Brode, ten v prepočte na eurá vyšiel len na 540-tisíc.

Víťazom piešťanského tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). V správnej rade nemocnice sedeli za rezort zdravotníctva štyria ľudia, medzi nimi napríklad spevák Michal Straka, známy pod menom Ego, dozornej rade predsedala poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer). Na prípad upozornila televízia Markíza.

„Proces obstarania CT prístroja vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje,“ povedal v pondelok podvečer premiér Robert Fico, keď vyzval Zvolenskú aj Zmajkovičovú na odstúpenie.

Zvolenská: Nominanti ma riadne neinformovali

Ministerka krátko nato oznámila demisiu. „Neviem dnes povedať, či postup bol, alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti ministerstva zdravotníctva v správnej rade piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici,“ reagovala Zvolenská. Preto v pondelok odvolala všetkých členov správnej rady nominovaných za ministerstvo. Podala tiež podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý preverí tender. Obrátila sa aj na Najvyšší kontrolný úrad. O celú vec sa začala zaujímať Generálna prokuratúra.

Zmajkovičová povedala, že nechce, aby prípad nákupu bol spolitizovaný, a preto aj ona rezignovala. „Viem, že na Slovensku nie je obvyklá takáto politická kultúra, ale mne nejde o funkcie,“ dodala.

Nový nástupca Zvolenskej zatiaľ nie je známy. „Nie je to rozhodnuté,“ tvrdil zdroj blízky vládnej strane. Je málo pravdepodobné, že by sa novým ministrom stal Richard Raši, ktorý obhajuje post košického primátora. V zákulisí sa spomínajú ako prípadní kandidáti na ministra napríklad poslanec Smeru Jozef Valocký, ktorý vedie Fakultnú nemocnicu v Nitre, či riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Ladislav Kužela, alebo riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslav Bdžoch.

Nové cétečko za milión eur mohli mať pacienti nemocnice v Piešťanoch už pred dvomi rokmi. Vedenie nemocnice však nákup zastavilo. Dôvodom bolo, že na prístroj neboli peniaze. Tento rok však zakúpili nový, o 600-tisíc eur drahší. Jeho dodanie vysúťažila firma Medical Group SK. Podľa výpisu z obchodného registra v minulosti vo firme figuroval aj predseda Národnej rady Pavol Paška a predseda Košického samosprávneho kraja a exprimátor Košíc Zdenko Trebuľa. Obaja sú členmi Smeru. Paška reagoval, že pôsobenie vo firme ukončil pred 13 rokmi.

Riaditeľka nemocnice tender obhajuje

Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Mária Domčeková predražený tender obhajuje tým, že ide o nový prístroj, ktorý je modernejší, rýchlejší a šetrnejší. „CT zariadenie vysúťažené vo verejnom obstarávaní prebiehajúcom v tomto roku je vyššej triedy s tomu zodpovedajúcimi technickými a funkčnými parametrami v porovnaní s predchádzajúcim CT zariadením vysúťaženým v roku 2012,“ povedala riaditeľka Domčeková.

Ten istý typ má od mája aj nemocnica v Havlíčkovom Brode. Nemocnica zaň zaplatila 15 miliónov českých korún, čo je v prepočte približne 540-tisíc eur. Primár rádiodiagnostického oddelenia Robert Pípal povedal, že prístroj umožňuje vyšetrovať pacientov účinným a šetrným spôsobom. „Pri vysokej kvalite obrazu pracuje s výrazne nižšou dávkou ožiarenia než pôvodný prístroj a zvyšuje tým kvalitu liečebnej starostlivosti o pacientov,“ povedal Pípal a dodal, že dokážu vyšetriť o tretinu viac pacientov. S prístrojom, ktorý používali doteraz, vyšetrili približne 30 pacientov denne.

Terajšia nemocnica v Piešťanoch vznikla transformáciou na neziskovú organizáciu v januári 2003. Nemocnicu riadi správna rada, ktorá sa pôvodne skladala z piatich členov. Troch členov nominovalo ministerstvo zdravotníctva, dvaja členovia boli z radov zamestnancov. Každé rozhodnutie si vyžadovalo dvojtretinový súhlas. „V roku 2011 však bola správna rada umelo navýšená o jedného člena, ktorého si dosadilo ministerstvo, a tak už na svoje rozhodnutia nepotrebuje súhlas zamestnancov,“ vysvetľuje zdroj z nemocničného prostredia.

Predsedníčkou dozornej rady sa stala Renáta Zmajkovičová, jej poslanecká asistentka Adriana Herdová je v dozornej rade tiež.

Dvaja ministri už z vlády odišli

Začiatkom júla tohto roku podali demisiu ministri školstva Dušan Čaplovič a hospodárstva Tomáš Malatinský. Išlo o prvých ministrov, ktorí odišli z vlády od jej vymenovania v apríli 2012. Malatinský bol vo vláde nestraníkom, nahradil ho štátny tajomník rezortu hospodárstva Pavol Pavlis. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý predtým pôsobil ako štátny tajomník ministerstva financií. Čaplovič i Malatinský odchádzali po dohode s premiérom Robertom Ficom. Ten ich odchod komentoval stroho, že je jeho právom v ktoromkoľvek okamihu urobiť individuálne zmeny.

© Autorské práva vyhradené

647 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #odvolávanie #Zuzana Zvolenská #ČT