Analytik: Zvolenská so Zmajkovičovou kauzu nemohli spískať, je tu niekto tretí

Za kauzou predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici musí byť podľa analytika Jána Baránka niekto iný, ako sú ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka podpredsedníčka Renáta Zmajkovičová.

03.11.2014 19:12 , aktualizované: 22:28
Renáta Zmajkovičová, Zuzana Zvolenská Foto: ,
Pre kauzu nákupu predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici prišli o svoje funkcie podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (vľavo) a ministerka Zuzana Zvolenská.
debata (264)

Ako povedal Baránek, ony dve to nemohli samé spískať, musí tam byť niekto ďalší. „Neboli do toho zainteresované len ony dve. Pri takých sumách je viac osôb, ktoré participujú. Zaujíma ma teda, či odhalíme, kto je autor klientelizmu a či bude niesť zodpovednosť,“ vyhlásil Baránek.

Podľa analytika treba zistiť a prípadne potvrdiť možné prepojenie na šéfa parlamentu Pavla Pašku. Zaujíma ho však aj to, čo bude s peniazmi. „Aspoň časť preplatených peňazí by sa mohla zosobniť, pretože argument, že rozdiel v cene je pre spôsob platby, je nezmyselný. Nevidel som taký lízing, kde by sa predražil produkt trojnásobne,“ dodal. Pavol Paška pre televíziu Markízu povedal, v košickej firme Medical Group SK nepôsobí už trinásť rokov.

Lipšic: Nákup CT bol Paškov biznis

Obstaranie CT prístroja v piešťanskej nemocnici je podľa predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica biznis predsedu NR SR Pavla Pašku. Ako povedal Lipšic, Paška firmu, ktorá CT dodala a v ktorej kedysi pôsobil ako konateľ, dodnes ovláda. „Renáta Zmajkovičová a Zuzana Zvolenská pôsobia v kauze len ako biele kone. Hlavný zodpovedný je Paška, nie tie dve,“ vyhlásil Lipšic. Preto chce osloviť opozičných poslancov, aby iniciovali schôdzu parlamentu na odvolávanie Pašku. „Paška je big boss v Smere, preto si na neho nikto netrúfa,“ dodal Lipšic.

Opozícia tvrdí, že iniciátorom kauzy... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pavol Paška Opozícia tvrdí, že iniciátorom kauzy predraženého nákupu CT je Pavol Paška a žiada jeho odstúpenie.

Aj opozičnej SaS chýba medzi odstupujúcimi funkcionármi Smeru chýba predseda parlamentu Pavol Paška. Odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej bolo po odhalení škandálu okolo predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici podľa liberálov jediným možným politickým krokom. „Tvárou v tvár jasnému straníckemu klientelizmu i návrhu na odvolanie ministerky, ktorý dnes iniciovali strany SaS, NOVA a OĽaNO, musel Robert Fico pristúpiť k zmene, ktorú mal vykonať už dávno,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

SaS: Paška je nekorunovaný kráľ zdravotníctva

Strana SaS považuje v rámci politickej kultúry za úplne samozrejmé, že ministerka Zvolenská i predsedníčka dozornej rady nemocnice, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová vyvodia zo svojho zlyhania politickú zodpovednosť. Nepochopiteľné je len to, že medzi odvolanými chýba predseda parlamentu Pavol Paška, niekdajší člen predstavenstva spoločnosti, ktorá má predražený prístroj dodať. „Vyvodenie zodpovednosti a politická očista mala jednoznačne zahrnúť aj nekorunovaného kráľa slovenského zdravotníctva Pavla Pašku, bez ktorého sa podľa mnohých v zdravotníctve ani lístok nepohne,“ dodal predseda liberálov.

Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon je rád, že Zvolenská prijala jeho dnešnú rannú výzvu, aby odstúpila. „Napriek tomuto kroku však budeme trvať na vyšetrení prípadu Výborom pre zdravotníctvo NR SR. Most-Híd, aj ja osobne sme presvedčení, že politickú zodpovednosť má aj Renáta Zmajkovičová, ako predsedníčka dozornej rady nemocnice v Piešťanoch,“ do­dal.

Medical Group vraj predávala predražene aj inde

Televízia Markíza vo svojom večernom spravodajstve však informovala, že piešťanská nemocnica nie je jedinou, ktorej Medical Group predal prístroje za státisíce. Pred mesiacom predala mamograf Univerzitnej nemocnici v Martine za dva milióny eur a ďalší CT prístroj predala Fakultnej nemocnici v Trenčíne za 1,3 milióna.

Pavol Paška najnovšie zvažuje právne kroky. „So spomínanou firmou nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Bolo to v roku 2002, ešte predtým, ako som sa vôbec stal poslancom NR SR. Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra,“ zdôraznil vo vyhlásení pre televíziu Paška. Po právnej analýze chce zvážiť aj právne kroky.

264 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Zvolenská #Renáta Zmajkovičová #kauza nákupu CT