Dohoda Zmajkovičovej a pekárov? O žiadnej nevedia

Pekárne majú množstvo zdravých potravín, ktoré môžu ponúknuť školským bufetom. Tvrdí to poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer), ktorá stojí za novelou školského zákona.

05.11.2014 09:05 , aktualizované: 06.11.2014 07:05
Renáta Zmajkovičová Foto: ,
Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer).
debata (61)

Nesúhlasí s tým, že v bufetoch ostane len voda, ovocie a zelenina. Povedala, že s viacerými pekárňami sa dohodla na dodávaní zdravých potravín do bufetov.

„Existuje sortiment tovaru, ktorý je voľne dostupný v predajnej sieti a vyhovuje normám v súlade s týmto zákonom,“ pripomenula. Ako príklad uviedla rôzne ovocné koláče, celozrnné pečivo, jablkové, višňové alebo višňovo-makové štrúdle. „Sú určite vhodnejšie na konzumáciu ako rôzne cukrovinky,“ dodala.

Bufety podľa nej môžu predávať ovocie, jogurty so živými kultúrami, ochutené tvarohy, mliečne nápoje, cereálne tyčinky, detské výživy alebo aj 100-percentné ovocné šťavy. Jej dohoda s pekárňami má zabezpečiť, že bufetárom vyjdú v ústrety.

Pekári však o žiadnom stretnutí a dohode so Zmajkovičovou nevedia. „Nikto s nami nič nekonzultoval. Nemáme problém upraviť našu ponuku, aby vyhovovala bufetárom. Ale najprv by niekto musel vysvetliť, čo presne v bufetoch chce. Dnes to z novely nie je jasné,“ uviedol Bohumír Sabo, výkonný riaditeľ Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Podotkol, že obmedzenie sladkostí pre deti podporuje. Je však dôležité, aby sa dalo zrealizovať.

Pekárenské výrobky musia mať podľa novely viac ako tretinový podiel ovocnej alebo mliečnej zložky. „Pýtam sa: Čo sa tým vyrieši? Veď čím viacej plnky alebo lekváru vo výrobku je, tým je tam viac cukru. Povedzme lekvár obsahuje až 50 percent cukru. Myslel som si, že novelou sa má dosiahnuť nižšia energetická hodnota potravín, ktoré deti dostanú v bufetoch. Ale čím viac plnky vo výrobku je, tým je vyššia ich energetická hodnota,“ pripomenul Sabo.

Denník Pravda oslovil viaceré pekárne na Slovensku. Chcel vedieť, či ich poslankyňa oslovila a či sú pripravené upraviť svoju ponuku pre bufety. Ozvala sa len Pekáreň Raciola v Dunajskej Lužnej. „Zatiaľ nás nikto neoslovil a ani to nečakáme. Problém je niekde úplne inde a nie v bufetoch,“ znela jej odpoveď.

Predaj potravín v základných a stredných školách má upraviť nový školský zákon. Jeho súčasťou je zoznam zakázaných potravín, ktoré môžu prispieť k detskej obezite. Patrí sem napríklad rýchle občerstvenie, cukrovinky, zmrzlina, energetické nápoje či potraviny, ktoré prekračujú limit soli 1,5 gramu na 100 gramov výrobku.

Rovnako sa majú stiahnuť pekárenské výrobky, ktoré majú nižší ako tretinový podiel ovocnej a mliečnej zložky. Novelu už schválil parlament. Ak ju podpíše prezident, platiť bude od januára.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Renáta Zmajkovičová #zdravé potraviny