Piešťanská nemocnica sa chce vrátiť k starému CT

Nové CT mali priviezť do piešťanskej nemocnice na budúci týždeň. V piatok sa však riaditeľka nemocnice Mária Domčeková obrátila na firmu Medical Group SK, aby dodávku pozastavila.

09.11.2014 16:00
nemocnica, Piešťany Foto: ,
Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch
debata (13)

Tvrdí, že pre tento krok sa rozhodla pod tlakom medializovaných informácií o tom, že nemocnica kupuje predražený prístroj.

„Spoločnosti zatiaľ nebol návrh oficiálne doručený, a preto nám nie je známy jeho obsah. V prípade, ak sa tak stane začiatkom budúceho týždňa, budeme sa detailmi návrhu podrobne zaoberať,“ reagovala na krok riaditeľky Barbora Mrvová, asistentka spoločnosti Medical Group SK.

Firmu, ktorá mala dodať CT za 1,6 milióna eur, vybrala nemocnica tento rok v elektronickej aukcii. Pred dvoma rokmi pritom robila na prístroj prvé verejné obstarávanie, v ktorom sa uvažovalo o kúpe lacnejšieho prístroja za milión eur. Túto súťaž nakoniec nemocnica zrušila.

Nákup prístroja stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú aj podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú, ktorá v nemocnici šéfovala dozornej rade. Riaditeľka Domčeková sa odstúpiť nechystá. „Nie som si vedomá, že by som niečo porušila. Som pripravená odstúpiť, keď sa zistí, že to bolo celé zle. Zatiaľ je to len podozrenie, nie fakty,“ dodala Domčeková.

Mária Domčeková, riaditeľa piešťanskej nemocnice. Foto: Milan Kráľ, Pravda
Mária Domčeková Mária Domčeková, riaditeľa piešťanskej nemocnice.

Pripustila však, že ju môže odvolať nová správna rada, ktorá zatiaľ nie je kreovaná. Riaditeľka tvrdí, že tohtoročné verejné obstarávanie prebehlo v súlade so zákonom. Upozornila, že nový prístroj je výkonnejší a bezpečnejší ako ten vysúťažený spred dvoch rokov.

Piešťanská nemocnica staré CT rozobrala a má ho v sklade. Akútnych pacientov vozí do Fakultnej nemocnice v Trnave, hospitalizovaných pacientov zase do Nového Mesta nad Váhom a Hlohovca. Ak sa kúpna zmluva na nový prístroj zruší, namontujú naspäť starý počítačový tomograf a podľa Domčekovej budú dúfať, že vydrží ešte štyri – päť mesiacov, kým sa skončí nové, v poradí už tretie verejné obstarávanie.

Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák tento nákup zatiaľ nekomentuje. Vyjadriť sa k tomu chce až po skončení vyšetrovania Generálnou prokuratúrou, Najvyšším kontrolným úradom a Úradom pre verejné obstarávanie. Opozícia pre kauzu bude od ministerstva zdravotníctva požadovať zoznam všetkých tendrov, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2006.

Opoziční poslanci už iniciovali zvolanie mimoriadneho zasadnutia zdravotníckeho výboru, ktorý by sa mal uskutočniť na budúci týždeň. Ministra Čisláka sa chce opozícia pýtať, aké kroky urobí, aby do budúcnosti zabránil predraženým nákupom, a tiež na to, kedy podá trestné oznámenie na správnu radu nominantov ministerstva zdravotníctva, ktorá predraženému nákupu nezabránila.

Orgány činné v trestnom konaní dostali už pred týždňom pokyn od generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preskúmali tender na kúpu CT prístroja. Nemocnicu už dvakrát navštívili policajní vyšetrovatelia. V utorok prišli s výzvou, ktoré dokumenty má nemocnica predložiť. Tá pripravila kópie a vyšetrovatelia si ich boli včera zobrať.

Na pokyn Generálnej prokuratúry sa prípadom zaoberá Krajská prokuratúra v Trnave. „Generálna prokuratúra sa musela k dnešnému dňu (v piatok pozn. red.) vyrovnať okrem medializovaných informácií aj s tromi trestnými oznámeniami,“ povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálej prokuratúry. Jedno oznámenie bolo písomné, dve prišli e-mailom, a tie museli oznamovatelia do troch dní ústne alebo písomne doplniť.

V Martine a Trenčíne zmluvy nezrušia

Pozornosť vzbudzuje aj nákup prístrojov v Univerzitnej nemocnici v Martine a vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Sumy vysúťažených CT tu tiež presahujú sumu milión eur. Verejnú súťaž tento rok v oboch nemocniciach vyhrala spoločnosť Medical Group SK.

Martinská nemocnica mala podľa zmluvy kúpiť počítačový tomograf za 1,44 milióna eur, podobný typ má aj nemocnica v Topoľčanoch za 440-tisíc eur. Nemocnica v Trenčíne obstarala prístroj za 1,3 milióna eur.

Vedenia nemocníc v Martine a Trenčíne odmietajú, že by nakúpili predražené prístroje. Uvádzajú, že verejné obstarávanie prebehlo v súlade so zákonom a zmluvy sa rušiť nechystajú. PR manažérka martinskej nemocnice Katarína Kapustová uviedla, že pred vyhlásením súťaže realizovali prieskum trhu. „Oslovili sme aj zástupcov výrobcov CT zariadení, napríklad Siemens či Philips, a cenové ponuky, ktoré sme od nich získali, boli porovnateľné s vysúťaženými cenami,“ uviedla Kapustová.

„CT zariadenie je už nainštalované, aktuálne prebiehajú prípravné technické úkony, uvedenie do plnej prevádzky očakávame v priebehu niekoľkých dní,“ povedala Lucia Mizeráková z referátu komunikácie Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

V oboch prípadoch tendre prebehli takmer rovnako. Okrem Medical Group sa do nich prihlásili dve firmy. Rozdiely v ponúkaných aj vysúťažených cenách sa pohybovali rádovo v eurách, niekde v centoch. Malé odchýlky medzi ponukami firiem nemocnice nepovažujú za nič nezvyčajné. „Rozdiel vo výške pár sto eur medzi prvou a druhou ponukou vyplýva z postupov a charakteru elektronickej aukcie, pri ktorej uchádzači znižujú cenu postupne v krokoch,“ vysvetlila Mizeráková.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Medical Group SK #CT prístroj