Odvolávaniu bude čeliť aj šéf parlamentu Paška

Odvolávaniu bude čeliť predseda Národnej rady Pavol Paška. Opozičné strany v nedeľu v noci podali do parlamentu návrh na jeho odvolanie, podpísalo ho 44 poslancov všetkých opozičných subjektov. Schôdzu musí Paška zvolať do siedmich dní.

09.11.2014 10:46
Pavol Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata (43)

„Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v Piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška,“ uviedol nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Predseda hnutia NOVA upozornil, že Paška zároveň nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov spoločností, ktoré predal v roku 2008. Paška podľa Lipšica rovnako v majetkovom priznaní nepriznal príjmy, ktoré mal zo zisku spoločnosti KOMED s.r.o., v ktorej je jediným spoločníkom. KOMED podľa Lipšica v roku 2011 dosiahla čistý zisk 100-tisíc eur a v roku 2013 20-tistíc eur.

„Ústavný zákon o konflikte záujmov jednoznačne hovorí o tom, že verejný funkcionár musí v majetkovom priznaní uviesť všetky svoje príjmy, aj príjmy z iných činností. Pán Paška porušuje zákon a svoje príjmy zo súkromného podnikania nezverejňuje,“ dodal Lipšic.

Piešťanská nemocnica kúpila prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

Pod návrh sa podpísali aj poslanci z KDH a Mostu

Poslanci KDH a Mostu-Híd sa tiež podpísali pod návrh na odvolanie predsedu NR SR Pavla Pašku. Ako sa ďalej píše v spoločnom stanovisku, ktoré poskytol hovorca KDH Matej Kováč, jedným z dôvodov, ktorý viedol poslancov k tomuto kroku, bolo zvolanie mimoriadnej, v súčasnosti stále prebiehajúcej, parlamentnej schôdze k odvolávaniu premiéra Roberta Fica na sobotný večer, aby sa predseda vlády vyhol zraku verejnosti.

„Je zarážajúce, že popri podozreniach, ktoré sa na Pašku valia, preráža ich aroganciou, ktorá ho diskvalifikuje na poste predsedu parlamentu. Aj preto sa pripájame k jeho odvolaniu,“ informujú obe strany. Predseda parlamentu sa podľa nich snaží zakrývať prešľapy seba a celej vlády Smeru na čele s Robertom Ficom. Táto skutočnosť len potvrdzuje fakt, že Smer systémovo podporuje korupciu pri verejnom obstarávaní a snaží sa to zakrývať všetkými možnými spôsobmi pred verejnosťou, informuje KDH a Most-Híd.

„Kauza trojnásobne predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou sa však týmto návrhom nesmie skončiť,“ uvádzajú. KDH a Most-Híd trvajú na kontrole všetkých tendrov v zdravotníctve, na ktorých sa zúčastnila firma Medical Group. „Takisto by malo byť v záujme všetkých, aby sa odkrylo skutočné pozadie vlastníkov tejto firmy, ktorá obchoduje so štátom v stovkách miliónov eur ročne. Len tak sa môže strana Smer a jej predstavitelia zbaviť podozrenia, že sú v tejto kauze zapletení,“ uzatvárajú strany v stanovisku.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Pavol Paška