Prečo sa nemocničné kauzy zamietli pod koberec?

Najvyšší kontrolný úrad upozorní na možný zmanipulovaný tender a potom nič. Taký je prípad z Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Víťaz tendra na nákup dialyzačných prístrojov tam poslal víťaznú ponuku 14 dní pred tým, ako ostatní uchádzači dostali súťažné podmienky. Víťaz teda mohol byť v čudnom tendri zvýhodnený. Prípad sa stal v rokoch 2009 až 2011.

12.11.2014 12:00
dialýza, Univerzitná nemocnica v Bratislave Foto: ,
Víťaz tendra na nákup dialyzačných prístojov pre Univerzitnú nemocnicu v Bratislave poslal v roku 2009 ponuku 14 dní pred tým, ako ju poslali ostatní uchádzači.
debata (32)

NKÚ ho vyšetroval, o čom museli mať politici vedomosť. Následne v januári 2013 výsledky dostali ministerstvo zdravotníctva, výbor národnej rady pre zdravotníctvo aj výbor pre financie a rozpočet. (Viac čítajte v článku O nákupe drahých CT sa vedelo, nik nekonal.)

„Upozornili sme, že došlo k porušeniu viacerých všeobecne záväzných právnych predpisov, nedodržanie hospodárnosti a efektívnosti pri nakladaní s majetkom štátu a pri využívaní zdravotníckej techniky,“ uviedol hovorca NKÚ Lukáš Jasenec. Ďalšie kroky môže podľa jeho slov urobiť nadriadený orgán.

Na prokuratúru však žiadne trestné oznámenia neprišli. „Krajská prokuratúra v Bratislave, ako aj okresné v jej pôsobnosti neevidujú od januára 2013 až po súčasnosť žiadne trestné oznámenie NKÚ, ktoré by vychádzalo z predmetnej správy,“ skonštatoval Michal Šúrek, zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Cétečko, ktoré bolo obstarané za podstatne vyššiu cenu ako v inej spoločnosti, si kontrolný úrad všimol vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Či bol prípad vyšetrovaný tiež, nevedno. Príslušná krajská prokuratúra sa k tomu včera do uzávierky nevyjadrila. Generálna prokuratúra odpovedať nechcela a odporučila krajské orgány.

Kým v starších kauzách od NKÚ orgány činné v trestnom konaní nevedú vyšetrovania, teraz už konajú. Prokuratúra preveruje prípad predraženého CT v piešťanskej nemocnici, ktorý stál ministerku zdravotníctva kreslo. Najnovšie Krajská prokuratúra v Košiciach ide podľa informácií Pravdy preverovať aj nedávny nákup magnetickej rezonancie za tri milióny eur v Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného nestačí, že Najvyšší kontrolný úrad zistí pochybenie. „Mal by podať podnet orgánom činným v trestnom konaní. Inak zanedbáva svoju povinnosť,“ hovorí Žitný. Pripúšťa však, že kontrolné úrady u nás nefungujú a sú spolitizované. „Už to, že sa tak dlho naťahuje vymenovanie šéfa NKÚ, svedčí o tom, ako štátu záleží na tejto inštitúcii. Je to iba forma. Európa od nás chce takýto úrad, tak ho máme. Ale výsledky neprináša,“ myslí si Žitný.

Analytik HPI Peter Pažitný upozorňuje, že v prípade predražených nákupov je veľmi ťažké nájsť vinníka. „Jednoznačne zlyhávajú ľudia, teda manažéri nemocníc. Sú politicky nominovaní na krátky čas a necítia zodpovednosť za toto zariadenie. Nemajú motiváciu ho zveľaďovať, ale naopak, sami sa nabaliť,“ myslí si Pažitný.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #tender #ČT #zmanipulovaný tender