Prokuratúra začala v prípade trenčianskej nemocnice konať

Niektoré zvláštne obstarávania si pred dvoma rokmi všimol aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vydal o tom správu, v ktorej povedal, že v rokoch 2009 až 2011 boli vo viacerých nemocniciach porušené zákony o verejnom obstarávaní. Týkalo sa to nemocníc v Trenčíne, Trnave, Bratislave a v Košiciach.

13.11.2014 08:00
Nemocnica v Trenčíne Foto:
Fakultná nemocnica v Trenčíne.
debata (37)

NKÚ našiel pochybenia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. V októbri 2010 ešte počas Radičovej vlády mala nakúpiť CT prístroj za 2,3 milióna eur. Kontrolóri skonštatovali, že iná súkromná spoločnosť kúpila podobný prístroj o polovicu lacnejšie. Prečo nemocnica tento obchod uskutočnila a či sa jej nezdal predražený, sme sa nedozvedeli. S exriaditeľom Fakultnej nemocnice v Trenčíne Rudolfom Lintnerom sa nám spojiť nepodarilo.

Informácie o podozrivom obstarávaní mal NKÚ aj poslanci parlamentu, prokuratúre však žiadne trestné oznámenie neprišlo. Konať začala až po tom, čo táto informácia vyšla včera v denníku Pravda. (Čítajte: O nákupe drahých CT sa vedelo, nik nekonal.) „Žiadosť o poskytnutie informácií, ako aj článok uverejnený v denníku Pravda sme využili ako poznatok pre trestné konanie v súvislosti s objasnením okolností nákupu CT prístroja v Trenčíne,“ povedal Marián Sipavý, prokurátor a zároveň hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

Fakultná nemocnica v Trnave si zase mala prenajať celotelový denzitometer, ktorého hodnota bola necelých 166-tisíc eur. Po dvoch rokoch používania ho od prenajímateľa kúpila za cenu vyššiu, 168-tisíc eur. Kontrolóri skonštatovali, že v kúpnej cene boli zahrnuté aj náklady na odvoz, inštaláciu a zaškolenie obsluhy. Zmluvné podmienky tým nezodpovedali reálnemu plneniu dodávky.

V tom čase bol riaditeľom nemocnice Gabriel Pavelek. „Je mi to ľúto, ale už si nepamätám, čo všetko sa nakupovalo. Neviem vám k tomu povedať nič, musel by som si pozrieť doklady, ale už si naozaj nepamätám,“ zareagoval na nákup prístroja. Podobne ako v prípade Trenčína neeviduje trestné oznámenie. Potvrdil to hovorca Krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna. O pochybnostiach, ktoré sa píšu v správe, prokuratúra vôbec nevedela.

Hovorca NKÚ Lukáš Jasenec v stredu nevedel vysvetliť, prečo sa úrad neobrátil na orgány činné v trestnom konaní. Podľa jeho slov to pri podozrení zo spáchania trestného činu robia. NKÚ túto správu iba poslal ministerstvu zdravotníctva a dvom parlamentným výborom – finančnému a zdravotníckemu. Oni vraj mali urobiť ďalšie kroky. Správa mala byť doručená v januári minulého roka. (Čítajte aj: Prečo sa nemocničné kauzy zamietli pod koberec?)

Členovia výborov si však na žiadnu podobnú správu nespomínajú. „Na takúto správu si nepamätám. Ak by sme ju dostali, určite by sme sa ňou zaoberali,“ povedal podpredseda zdravotníckeho výboru Tibor Bastrnák (Most-Híd). Podobne odpovedali aj ďalší členovia výboru, Ladislav Andreánsky (Smer), Štefan Kuffa (OĽaNO), ako aj Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Denník Pravda si prezrel zápisnice zo schôdzí zdravotníckeho výboru, ktoré sa konali v prvej polovici roka 2013. Aj keď správa od NKÚ mala byť výboru doručená v januári, v programe schôdzí nikde zmienená nebola.

Správu sme však našli v zápisnici finančného výboru z 24. januára 2013. Prítomní členovia sa o nej museli dozvedieť. V zápisnici sa píše, že „predseda výboru informoval členov o doručení správ o výsledkoch kontrol NKÚ na rôznych rezortoch, úradoch a pod., ktoré sú k dispozícii k nahliadnutiu pre členov výboru.“

Predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer) tvrdí, že ak by aj správu dostali, nie sú kontrolným orgánom. „Konať mali zriaďovatelia nemocníc, dozorné orgány a tiež Najvyšší kontrolný úrad. A ak by v správe boli skutočne závažné obvinenia, opozícia by sa toho určite chytila,“ povedal Duchoň.

Jozef Kollár (nezaradený), ktorý v tom čase pôsobil ako podpredseda finančného výboru, si na túto správu nepamätá. „Je to dva roky stará vec, nemôžem si pamätať všetky správy, ktoré sme už prerokovali,“ uviedol Kollár. Podľa neho je od Najvyššieho kontrolného úradu neférové, že sa takto zbavuje zodpovednosti a hádže vinu na iných.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Najvyšší kontrolný úrad #nemocnice