Ako získa NKÚ autoritu?

Vedieť o porušení zákona a nekonať? Sporné tendre na CT prístroje ukazujú, že presne takto to na Slovensku roky funguje.

14.11.2014 09:00
NKÚ Foto: ,
Najvyšší kontrolný úrad vykonal vlani 48 kontrol a podal jedno trestné oznámenie. Za tento rok podal tri.
debata (7)

Máme Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý robí desiatky kontrol ročne. Keď však zistí pochybenia, odrazu niet nikoho, kto by sa obrátil na políciu. Zmenu po rokoch chce priniesť Generálna prokuratúra.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa plánuje na budúci týždeň stretnúť so zástupcami NKÚ, ako aj Policajného zboru. „Upozorníme ich, aby striktne dodržiavali povinnosti vyplývajúce z trestného poriadku. Predmetom stretnutia bude aj vyhodnotenie doterajšej zákonnej súčinnosti pri odhaľovaní trestných činov a zefektívnenie vzájomnej spolupráce,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Predajňová pripomenula, že na zvláštne obchody v zdravotníckych zariadeniach nikto krajské prokuratúry neupozornil. Napríklad o nákup CT prístroja v trenčianskej nemocnici sa prokuratúra začala zaujímať až po článku v denníku Pravda. Médiá vyprovokovali aj vyšetrovanie tendra na CT v Piešťanoch a prístroj magnetickej rezonancie v Košiciach.

Vážnejšie pochybenia v nemocniciach v Bratislave, Košiciach, Trenčíne a Trnave Najvyšší kontrolný úrad zistil už pred dvomi rokmi. V správe skonštatoval, že bol porušený zákon o verejnom obstarávaní. Nič sa však nedialo. Nepodal trestné oznámenia, výsledky kontrol poslal iba dvom parlamentným výborom a ministerstvu zdravotníctva. Tí sa však spoliehali, že konať bude NKÚ.

Po týždňovej kritike jeho nečinnosti v prípade zdravotníckych prístrojov úrad už zaťahuje ručnú brzdu. Na otázky denníka Pravda, prečo nekonal v prípade Trenčína, začal hovoriť o etickom zlyhaní, a nie o trestnom čine. Tvrdí tiež, že v Trenčíne a v Košiciach nič nenasvedčuje tomu, že by bol spáchaný trestný čin. Preto sa na políciu neobrátil. Aj pre tento zvrat v názore úradu je preto otázne, či generálny prokurátor Jaromír Čižnár bude úspešný a donúti úrad k spolupráci.

Najvyšší kontrolný úrad vykonal vlani 48 kontrol a podal jedno trestné oznámenie, tento rok tri. V Česku podobný úrad – Nejvyšší kontrolní úřad – podáva dvakrát toľko trestných oznámení ročne ako náš. Od januára ich bolo osem. „Ročne urobíme asi 40 kontrol. Viem, že na Slovensku ich robia viac, možno aj dvojnásobne, ale naše kontroly sú väčšie a časovo náročnejšie. V tomto roku sme zatiaľ podali osem trestných oznámení a tento počet má vzrastajúcu tendenciu. Väčšinou sú na neznámych páchateľov. Ak máme podozrenia, s podávaním oznámení neváhame,“ reagovala hovorkyňa českého NKÚ Olga Málková.

Ako dosiahnuť to, aby sa náš úrad aspoň vyrovnal tomu českému a získal v spoločnosti na vážnosti? Podľa analytika INEKO Dušana Zachara by mali byť kontrolné orgány vrátane NKÚ aktívnejšie. „Svoju kontrolnú činnosť by mali viac komunikovať smerom k verejnosti, aby sa dosiahol jednak väčší verejný tlak a odstrašujúci efekt pre nekalé konanie rôznych subjektov. Ruka v ruke s tým by mali nasledovať aj sankčné a iné represívne kroky,“ hovorí Zachar.

Dôvod, prečo sa tak nedeje, vidí aj v silnom vplyve a v konfliktoch záujmov štátu v zdravotníctve. „S tým súvisí silný politický tlak na kontrolné a represívne orgány,“ dopĺňa Zachar.

„NKÚ niečo napíše, niečo povie, ale v zásade je to neškodné. Formálne vykazuje činnosť, ale po jeho odhaleniach sa nič nedeje. Pri dnešnom nastavení je to zbytočný úrad,“ myslí si Tomáš Szalay, analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI.

Na čele Najvyššieho kontrolného úradu stojí Ján Jasovský. Už dva roky presluhuje, keďže opozícia sa nevie dohodnúť na novom kandidátovi. Rozpočet NKÚ bol v tomto roku takmer osem miliónov eur. Má 236 kontrolórov po celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #CT prístroj