Prezidenti V4 sa v Bratislave zhodli, že ruská anexia Krymu bola agresiou

Prezidenti Slovenska, ČR, Poľska a Maďarska sa na nedeľnej schôdzke s ukrajinským kolegom Petrom Porošenko zhodli, že marcová anexia ukrajinského polostrova Krymu Ruskom bola agresiou. Novinárom to povedal slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý rokovanie do Bratislavy zvolal pri príležitosti 25. výročia pádu komunizmu v strednej Európe.

16.11.2014 13:15 , aktualizované: 18:10
V4, Petro Porošenko Foto: ,
Prezidenti krajín V4 (zľava): Miloš Zeman (ČR), Bronislaw Komorowski (Poľsko), Andrej Kiska (SR), János Ader (Maďarsko) and ukrajinský prezident Petro Porošenko na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave.
debata (545)

„Všetky krajiny V4 potvrdili to, že to, čo sa (v marci) stalo na Kryme, bola anexia a agresia. Všetky krajiny V4 sa spoločne zhodli, že je potrebný jednotný postup EÚ a že (protiruské) sankcie boli potrebné,“ vyhlásil Kiska . Tohtoročné parlamentné a prezidentské voľby na Ukrajine podľa neho ukázali, že obyvatelia krajiny sa chcú vydať na cestu k slobodnej a demokratickej Európe.

Porošenko spomínaný postoj svojich kolegov z krajín V4 ocenil. „Dnes som počul túto jednotu, túto solidaritu, túto pomoc. Chcel by som kolegom za to poďakovať,“ poznamenal ukrajinský prezident. Dodal, že kolegom z krajín V4 navrhol spoločné schôdzky zástupcov týchto stredoeurópskych štátov s predstaviteľmi Ukrajiny.

Kiska: Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko

„Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko,“ vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom prezident SR Andrej Kiska.

Slovensko podľa neho trvá na tom, aby bolo rešpektovaná teritoriálna integrita a suverenita Ukrajiny.

„Občania Ukrajiny v prezidentských aj parlamentných voľbách dali jasne najavo, že chcú ísť do demokratickej a slobodnej Európy,“ povedal Kiska. Európska únia musí byť podľa neho s Ukrajinou solidárna a smerom k Rusku hovoriť jednotným hlasom. „Pokiaľ zlyháva dialóg, nastupujú sankcie,“ povedal s tým, že sankcie sa zatiaľ ukazujú ako účinné. Kiska zároveň deklaroval ochotu Slovenska pomôcť Ukrajine s bolestivými reformami, ktoré krajinu čakajú.

Prezident SR Andrej Kiska a prezident Ukrajiny... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Kiska, Porošenko Prezident SR Andrej Kiska a prezident Ukrajiny Peter Porošenko počas bilaterálneho stretnutia.

Podľa Porošenka Ukrajina v súčasnosti bojuje za to, čo si ľudia na Slovensku zvolili pred 25 rokmi. „Na Ukrajine nebojujeme len za Ukrajinu, ale za Európu a jej hodnoty,“ vyhlásil. Pre mierové riešenie situácie na východe krajiny je podľa neho kľúčové dodržiavať dohody z Minsku. Ak si obyvatelia Donbasu zvolia svojich predstaviteľov v slobodných voľbách, vláda s nimi podľa Porošenka začne spolupracovať. „Kým tam sú zbrane, situácia je komplikovaná,“ povedal. Porošenko zároveň poďakoval Slovensku za kroky, ktoré Ukrajine pomáhajú, vrátane reverzného toku plynu. „Je dôležité, že cítim Vašu podporu,“ dodal.

Dobudovanie Južného prúdu nie je v záujme krajín, zhodli sa Lajčák a Porošenko

Plány na dobudovanie takzvaného Južného prúdu nie sú v záujme Slovenska ani Ukrajiny. Zhodli sa na tom minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorý pricestoval na Slovensko ako hosť na schôdzku prezidentov V4 a Nemecka.

Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko (vpravo) a... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Porošenko, Lajčák Prezident Ukrajiny Petro Porošenko (vpravo) a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (vľavo) počas stretnutia na Úrade vlády SR.

Ukrajinský prezident na stretnutí zároveň ocenil spustenie reverzného toku plynu, ktorý má kapacitu vyše 11 miliárd kubických metrov ročne, ako presvedčivý dôkaz záujmu Slovenska pomáhať Ukrajine. V téme sankcií voči Rusku aj v kontexte nadchádzajúceho zasadnutia Rady pre zahraničné veci v Bruseli Lajčák uviedol, že Slovensko nikdy nepôjde proti jednote Európskej únie, zároveň však dodal, že v tejto chvíli je predovšetkým dôležité pomôcť Ukrajine v ťažkom období, ktoré ju čaká.

Plynovod Južný prúd má dopravovať ruský zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť pritom Ukrajinu. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 miliárd eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 miliárd kubických metrov plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Bulharsko počas leta oznámilo, že práce na svojej časti plynovodu zastavuje dovtedy, kým sa nevyjasní súlad projektu s právom Európskej únie.

V Bratislave protestovali proti Porošenkovi

Približne 30 demonštrantov sa v Bratislave zhromaždilo pred Prezidentským palácom, aby demonštrovali proti návšteve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Pri jeho príchode zborovo skandovali „fašista“. Demonštranti tiež mávali zástavami „Novoruska“ ktoré používajú proruskí separatisti na východe Ukrajiny.

„Prišli sme sem vyjadriť nesúhlas s vzájomným vraždením sa medzi bratskými národmi,“ povedal účastník demonštrácie, ktorý sa predstavil ako Artur. Politické vedenie v Kyjeve sa podľa neho na východe krajiny podieľa na vraždení vlastných občanov. Demonštranti držali v rukách transparenty s nápismi ako „Česko a Slovensko sú s tebou, Novorusko“ alebo „Zachráňte Donbas pred ukrajinskou armádou“. Demonštranti sa podľa vlastných slov zišli spontánne, podujatie nikto dopredu neorganizoval.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko v sobotu pricestoval na Slovensko. Zúčastní sa tu na oslavách 25. výročia 17. novembra 1989 spolu s prezidentmi členských štátov V4 a Nemecka.

545 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Ukrajina #Petro Porošenko