Do hry o predsedu parlamentu pribudol Kaliňák

„Predsedom Národnej rady bude Robert Fico,“ takto zažartoval premiér po vyše trojhodinovom stretnutí vedenia Smeru a krajských predsedov. Hodnotili komunálne voľby, ale aj udalosť uplynulého víkendu, ktorou bolo odstúpenie Pavla Pašku z funkcie šéfa parlamentu a vzdanie sa poslaneckého mandátu.

19.11.2014 08:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák prichádza na rokovanie Smeru v bratislavskej centrále na Súmračnej ulici.
debata (33)

Podľa dôveryhodného zdroja denníka Pravda v hre o kreslo predsedu parlamentu je okrem ministra kultúry Mareka Maďariča, ministra práce Jána Richtera, ministra obrany Martina Glváča aj minister vnútra Robert Kaliňák.

„Všetky štyri mená možných kandidátov sú zatiaľ rovnocenné,“ povedal náš zdroj. V stredu bude o nich diskutovať úzke vedenie strany. Podľa našich zistení hoci sa favorizuje Marek Maďarič, zatiaľ nie je veľmi naklonený myšlienke, aby skončil na poste ministra a prešiel do parlamentu. Vysokopostavený činiteľ Smeru však Pravde povedal, že Maďariča nakoniec presvedčia.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Čaká sa na zmenu.

Premiér a predseda Smeru Robert Fico zatiaľ len naznačil, že novým šéfom parlamentu bude niekto z členov vlády. „Nevylučujem, že budeme loviť predovšetkým vo vládnych vodách, čo by znamenalo pomerne zaujímavú rošádu v pondelok alebo v utorok na budúci týždeň,“ vyhlásil Fico. Predpokladá, že meno kandidáta bude známe zajtra a v pondelok by ho malo odsúhlasiť predsedníctvo strany.

Marek Maďarič sa nechcel vyjadrovať k otázke budúceho predsedu parlamentu. „Pred rozhodnutím vedenia Smeru nebudem túto otázku nijakým spôsobom komentovať,“ uviedol. Martin Glváč len stroho poznamenal, že nemá ambíciu byť predsedom parlamentu. Robert Kaliňák na otázku Pravdy, či by prijal pozíciu šéfa poslaneckej snemovne, odvetil: „Toto sú hypotetické otázky, na ktoré sa najbližších 48 hodín nebude odpovedať.“

Na rokovaní vedenia bol včera prítomný aj Pavol Paška. Do reči mu veľmi nebolo. K svojmu rozhodnutiu odísť z čela parlamentu sa bližšie nechcel vyjadrovať. Cez víkend v prítomnosti manželky povedal, že nikto mu nebude rozvracať rodinu a chce, aby politiku na Slovensku nerobilo zopár anarchistov v uliciach.

Okolo Pašku sa situácia rozvírila po prepuknutí kauzy predraženého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Opozícia ho obvinila, že je v pozadí tohto biznisu. Paška sa bránil, že z firmy, ktorá prístroj mala dodať, odišiel ešte v roku 2002. Pred jeho domom v Košiciach sa odohrala protestná demonštrácia, ďalšia bola v Bratislave.

Marek Maďarič v utorok povedal, že rozhodnutie Pašku vzdať sa funkcie chápe a oceňuje, pretože ho urobil v situácii, „kedy nebolo politicky nevyhnutné“. Vzápätí doplnil, že sa tak stalo po tom, čo Richard Raši v Košiciach zvíťazil vo voľbách na post primátora a zlyhalo tzv. opozičné referendum namierené proti Smeru. O rozhodnutí Pašku vedeli podľa Maďariča s predstihom podpredsedovia Smeru a generálny manažér Ján Richter.

Predseda Fico označil rozhodnutie Pašku za suverénne, ale dodal, že platí aj druhá veta – „nič sa v Smere nedeje náhodne“. Neskôr povedal, že nešlo o prekvapujúce rozhodnutie, bolo koordinované. „Náš cieľ je veľmi jasný, v roku 2016 veľmi, veľmi dobré obstáť v parlamentných voľbách,“ doplnil.

Paška sa má po odchode z parlamentu vrátiť do straníckej centrály a má byť profesionálnym podpredsedom Smeru. „Bude mať na starosti zahraničnopolitickú agendu, ale najmä mi bude pomáhať a bude mojím prvým zástupcom v politických otázkach,“ objasňoval Fico úlohy pre Pašku. Ako ďalej uviedol, ako premiér nemá napríklad čas na pravidelné stretávanie sa s funkcionármi strany, starostami a primátormi.

Fico odmietol, že Paška odchodom podľa opozície priznal zodpovednosť za kauzu CT prístroja. „Čo už tí priatelia v opozícii majú hovoriť. Keď sa pozrieme na výsledky komunálnych volieb, tak ja byť predstaviteľom opozičnej strany, sypem si popol na hlavu,“ povedal. Podľa Fica je smutné, že politici typu Jána Figeľa a Bélu Bugára dovolili, aby sa lídrom opozície na Slovensku stal poslanec Alojz Hlina. „My vieme, že sú tu určité procesy, na ktoré chceme reagovať. Počkajte, vo štvrtok je rokovanie vlády, prídeme s určitými prekvapeniami,“ povedal premiér. Nič bližšie však prezradiť nechcel.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Robert Kaliňák #Marek Maďarič #Pavol Paška